مردم امریکا امروز پای صندوقهای رای رفته و برای انتخاب رئیس جمهور کشور خود رای میدهند.
نظرسنجیها نشان میدهد که نامزد دموکرات کامالا هریس و نامزد حزب جمهوریخواه دونالد ترمپ در رقابت خیلی تنگاتنگ با یکدیگر قرار دارند.
تا دیروز حدود ۷۸ میلیون نفر از امریکاییها پیش از روز انتخابات رای دادند که تقریباً نصف همه آرای انتخابات سال ۲۰۲۰ به شمار میرود.
اکثریت ایالتهای امریکا اجازه میدهند که مردم علاوه بر حضور در مراکز رایدهی در روز انتخابات، رای خود را از طریق پوسته هم بفرستند.
نظرسنجی اخیر شبکه تلویزیونی NBC نشان میدهد که هریس و ترمپ از لحاظ رای با یکدیگر برابراند.
هر دو نامزد، یک روز قبل از انتخابات به مبارزات انتخاباتی خود در برخی از ایالتهای کلیدی امریکا از جمله ایالتهای شمال و شرق ادامه دادند.
کامالا هریس و دونالد ترمپ روی ایالتهای معروف به ناحیه یا نوار «زنگزده» تمرکز داشتند. این ایالتهای صنعتی سابق از سالهای ۱۹۸۰ به این سو با مشکلات اقتصادی دچاراند.
کامالا هریس روز دوشنبه به مبارزات انتخاباتی خود در شهرهای الینتاون، پتسبورگ و فیلادلفیا در ایالت پنسلوانیا ادامه داد.
رقیب وی، دونالد ترمپ، نیز روز دوشنبه مبارزات انتخاباتی خود را در کارولینای شمالی آغاز و سپس به پنسلوانیا و میشیگان رفت.
اگر ترمپ برنده شود، وی نخستین رئیس جمهور امریکا خواهد بود که بعد از دورۀ اول ریاست جمهوری، انتخابات دوم را میبازد و در انتخابات سوم پیروز میشود.
اگر او برنده شود، امکان دارد دوسیههایی را که علیه وی در محاکم وجود دارد باطل کند.
اما اگر کامالا هریس، معاون رئیس جمهور فعلی، در انتخابات امروز برنده شود، وی اولین زن در تاریخ امریکا خواهد بود که به مقام ریاست جمهوری انتخاب میشود.
در انتخابات امسال امریکا، به اساس معلومات مرکز پالیسی دوحزبی، حدود ۲۴۴ میلیون نفر واجد شرایط رایدهیاند.
مراکز رایدهی در شرق امریکا از ساعت ۶ صبح روز سهشنبه به وقت محلی گشوده میشوند و رایدهی در برخی مناطق تا یک صبح روز چهارشنبه ادامه مییابد.
حکومتها و مردم کشورهای مختلف انتخابات امروز امریکا و نتایج آن را دنبال میکنند.
آرین شریفی، استاد امنیت بینالمللی در پوهنتون پرنستن امریکا، به این باور است که انتخابات امروز امریکا هم برای مردم امریکا و هم برای جهانیان اهمیت دارد.
«برای ایالات متحده از این رو اهمیت دارد که جامعه امریکا در این دهههای گذشته به این حد که اکنون از هم جدا و دوقطبی شده هرگز نبوده.
واقعاً جامعه امریکا در اصول اساسی سیاسی، اجتماعی و اقتصادی به دو قطب تقسیم شده.
اهمیتش برای دنیا این است که بر اساس همین دوقطبی بودن جامعه امریکا و ترشح این وضع در سطح سیاسی حکومت امریکا، امریکا میرود به طرف یک شیفت پردایم عمومی (تغییر دیدگاه عمومی).
امریکا این بار اگر ترمپ رئیس جمهور شود، یک نوع دید بزرگ استراتیژیک به دنیا خواهد داشت و اگر خانم هریس رئیس جمهور شود، یک دیدگاه کاملاً متفاوت به دنیا خواهد داشت.»
بیشتر در این باره:
رقابت نزدیک ترمپ و هریس؛ انتخابات ریاستجمهوری امریکا پنجم نومبر برگزار میشودتأثیر انتخابات امریکا بر وضعیت افغانستان؛ آیا تغییراتی در سیاستها ایجاد خواهد شد؟ترمپ و کمالا هریس در ایالت ویسکانسین گردهمایی هایی انتخاباتی برگزار کردندبه اساس گزارش خبرگزاری دولتی باختر تحت کنترول طالبان، حمدالله فطرت، معاون سخنگوی حکومت طالبان، در اشاره به انتخابات امریکا گفته که حکومت طالبان خواهان روابط حسنه با همه جهان است و رئیس جمهور بعدی امریکا به گفتۀ وی «باید یک سیاست واقعی و مثبت» در مورد افغانستان در پیش گیرد.