وزارت خارجۀ حکومت طالبان از آغاز روند توزیع پاسپورت در قنسولگری افغانستان در شهر ممبی هند خبر داده است.
حافظ ضیا احمد تکل، معاون سخنگوی وزارت خارجۀ طالبان، در صفحۀ ایکس (توئیتر سابق) نوشته که روند توزیع پاسپورت برای رفع نیازهای مهاجرین افغان از روز دوشنبه ۲۱ عقرب به دستور رهبر طالبان در قنسولگری افغانستان در شهر ممبی هند آغاز شده است.
شماری از مهاجرین افغان، بهویژه دانشجویان در هند، با استقبال از آغاز این روند میگویند افغانها به دلیل بسته بودن سفارت افغانستان و محدودیتهای کاری قنسولگریها با مشکلات زیادی مواجه هستند.
محمد عارف شریفی، یک محصل افغان در هند، در صحبت با رادیو آزادی گفت: «پالیسی هند خصوصاً در مقابل افغانها تغییر کرده چون در اینجا سفارت افغانستان هم فعلاً کار نمیکند و بعضی کارهای قنسولی است که از طرف کارمندان دولتی قبلی اجرا میشود و از دولت امارت کسی اینجا نیست و قنسولگری ممبی و حیدرآباد فعال است که تأییدی اسنادها مثل نکاحخط و اسنادهای تحصیلی را انجام میدهند.»
بیشتر در این باره: سرنوشت نامعلوم، راههای دشوار گذر؛ مسیری که افغانها از ایران برای رسیدن به ترکیه می پیماینداسحاق سروری، یکی دیگر از محصلان در آن کشور، در این مورد به رادیو آزادی گفت: «روند توزیع پاسپورت به مهاجرین یک نوید خوب است به خاطر اینکه تعداد زیادی از کسانی که در هند تولد شدهاند از پاسپورت محروم بودند و کسانی که پاسپورتهایشان اکسپایر شده میتوانند پاسپورت اخذ کنند.»
سید بهرام، یکی از مهاجرین افغان در هند، میگوید: «کسانی که اقامت قانونی ندارند برایشان مشکلات خیلی زیاد است به خاطر اینکه دولت هند جریمههای گزافی را تطبیق میکند و همچنان اقامت غیرقانونی که بالاتر از یک سال یا دو سال شود، امکان دیپورت خیلی زیاد میباشد.»
این اقدام پس از آن صورت میگیرد که پنج روز قبل، جی پی سینگ، نمایندۀ ویژۀ هند، با امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجۀ حکومت طالبان، در کابل دیدار کرده است.
در اعلامیهای که وزارت خارجۀ طالبان نشر کرده، آمده است که در این نشست دو طرف در مورد روابط سیاسی و اقتصادی میان افغانستان و هند و رفتوآمد میان مردمان دو کشور صحبت کردهاند.
سفارت افغانستان در دهلی نو که از سوی دیپلماتهای جمهوری مخلوع افغانستان اداره میشد، در ماه قوس سال گذشته به دلیل آنچه «فشارهای حکومت هند و عدم حمایت دیپلماتیک» خوانده شده بود، توقف فعالیت خود را اعلام کرد.
مقامهای هندی گفته بودند که قنسولگریهای افغانستان در ممبی و حیدرآباد به فعالیت خود ادامه میدهند. مشخص نیست که کی در رأس قنسولگری افغانستان در ممبی قرار دارد.
اما رادیو تلویزیون ملی تحت حاکمیت طالبان به روز یکشنبه در صفحۀ ایکس خود به نقل از جنرال قنسول طالبان در شهر ممبی هند از آغاز روند توزیع پاسپورت خبر داده، اما نامی را ذکر نکرده است.
خدمات قنسولی به شمول هند در بسیاری از کشورها پس از آن محدود شد که وزارت خارجۀ طالبان در اطلاعیهای خدمات قنسولی نمایندگیهای دیپلماتیک افغانستان در کشورهایی را که تحت مدیریتشان نبود، بیاعتبار اعلام کرد.
وزارت خارجۀ حکومت طالبان همچنان از مهاجرین افغان مقیم در خارج و نیز اتباع خارجی خواسته که برای دریافت اسناد مورد نیاز به کشورهایی مراجعه کنند که نمایندگیهای دیپلماتیک افغانستان تحت مدیریت طالبان قرار دارد.
هند و هیچ کشوری تا کنون حکومت طالبان را به رسمیت نشناختهاند، اما حدود سه ماه قبل، امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجۀ طالبان، در نشستی در کابل گفت که آنان در نمایندگیهای سیاسی یا سفارتهای افغانستان در پانزده کشور نماینده دارند.