مسوولان محلی: با اخراج مهاجران افغان از ایران بار دیگر شمار معتادان در ولایت های غربی بیشتر شده

گروهی از افراد معتاد در یکی از جاده های ولایت هرات.

مسوولان مرکز یک هزار بستر مراقبت از معتادان در ولایت نیمروز یک ماه قبل رضا را از جمع معتادان مواد مخدر به این مرکز انتقال دادند.

رضا، پدر چهار فرزند است و ادعا میکند که در ایران به مواد مخدر معتاد شده و پس از اعتیاد کمتر توانسته خانواده اش را ببیند، اما با رد مرز شدن توسط پولیس ایران به نیمروز، نگران آن است که به دلیل محدودیت بر رفتن مهاجران افغان به ایران، دیگر نتواند فرزندانش را ببیند:

" من متولد ایران استم، دومین بار است که افغانستان آمدیم، رد مرزم کردند. دوازده – سیزده سال میشود که به این مواد رو آوردیم، آرزو دارم که یک بار دیگر دست فرزندانم را بگیرم. "

مسوولان امنیتی ایران در هفته های اخیر هُشدار دادند که قصد دارند امسال بیش از دو میلیون مهاجر افغان را که فاقد اسناد قانونی کار اند، به افغانستان رد مرز کنند.

گفته شده است که بسیاری از معتادان در این اواخر از ایران به ولایات غرب افغانستان رد مرز شده اند.

در ماه های اخیر نیز ولایتهای نیمروز، هرات و فراه میزبان هزاران مهاجر افغان بوده که از ایران رد مرز شده و در میان آنان تعداد زیادی از معتادان نیز حضور دارند که هنگام کار در ایران به مواد مخدر معتاد شده اند.

مسوولان محلی مراکز مراقبت از معتادان میگویند، معتادان بگونه گروهی از ایران به افغانستان فرستاده میشوند و آنان نمیتوانند هویت تمامی آنان را تثبیت کنند.

مولوی آغا جان مظهری، آمر کمپ هزار بستر مراقبت از معتادان در ولایت نیمروز میگوید، اکثریت معتادان بستری در این کمپ معتادانی اند که از ایران برگشته اند:

" در حال حاضر (۹۵۰) تن تحت تداوی قرار دارند. نیمروز ولایت هم مرز با ایران است. بناءً به سطح افغانستان شاید شمار معتادان در اینجا بیشتر باشد. چون اکثر اینها در آنجا معتاد شده اند. وقتی اینها تداوی شوند، ترتیبات طوری است که برای شان ترانسپورت در نظر گرفته شده و به ولایتهای مربوطه شان به خانههای خود فرستاده میشوند."

گروهی از افراد معتاد در ولایت فراه

فعالان اجتماعی در غرب افغانستان همزمان با اخراج دسته جمعی مهاجران، به ویژه معتادان به این ولایتها از افزایش مشکلات اجتماعی خبر میدهند.

پروین طوفان، فعال اجتماعی به رادیو آزادی گفت که با برگشت این معتادان حتی جوانان و نوجوانانی که ماهها مواد مخدر را ترک کرده بودند، دوباره به آن رو آورده اند:

" مهاجرت جوانان به کشور ایران باعث افزایش معتادان در ولایت فراه گردیده، در بخش تداوی معتادان کارهای عملی اندک وجود دارد که این نمیتواند جلو سیل معتادان را که در حال افزایش است، بگیرد. خانوادهها نگران استند، خشونتهای خانواده گی در حال افزایش است."

شماری از معتادان در غرب افغانستان در مصاحبه با برنامه کاروان زهر رادیو آزادی، ادعا کرده اند که هنگام کار در ایران توسط صاحبان کار برای انجام کارهای شاقه به مواد مخدر معتاد ساخته شدند.

هرچند تثبیت شده که شماری از این معتادان از ولایت های مختلف افغانستان اند، اما این معتادان به دلیل سالها دوری از خانواده، حاضر نیستند به ولایت های مربوطه شان بر گردند.

گزارش: حفیظ الله نورزاد