سازمان ملل متحد و کارشناسان امور آب، ایجاد خندقها یا کانالهای خاص برای ذخیرۀ آب باران و جلوگیری از سیلابها را اقدامی مهم میدانند.
ادارۀ غذا و زراعت ملل متحد، حفر این خندقها را برای کنترل سیلابها، تقویت آبهای زیرزمینی و حفاظت از خاک در مناطق کوهستانی یکی از راهحلهای اساسی میداند.
در بیانیهای که این اداره روز یکشنبه در صفحۀ ایکس (توئیتر سابق) خود منتشر کرده، آمده است که ۳۰۰۰ خندق در ولسوالیهای اقتاش و علیآباد ولایت قندوز حفر شده است.
این پروژهها با حمایت مالی بانک جهانی و مشارکت گستردۀ مردم محل اجرا شدهاند.
این سازمان پیش از این نیز اعلام کرده بود که در سال جاری هشت میلیون و سهصد هزار خندق در نقاط مختلف افغانستان حفر کرده تا از تخریبهای ناشی از سیلابها جلوگیری کند.
کارشناسان مدیریت منابع آب و تغییرات اقلیمی هشدار دادهاند که افغانستان یکی از کشورهایی است که بهشدت آسیبپذیر در برابر تغییرات اقلیمی است و نیازمند اجرای پروژههای بیشتری برای مدیریت سیلابها و ذخایر آب است.
بیشتر در این باره: سازمانهای بین المللی: در نتیجه آفات طبیعی در افغانستان زنان بیشتر آسیب میبینندداکتر عاصم مایار، متخصص مدیریت آب و تغییرات اقلیمی، در گفتوگو با رادیو آزادی گفت:
«کندن این تعداد خندقها بسیار مهم است، بهویژه در مناطقی که این خندقها حفر شدهاند، زیرا میتوانند آب باران را جذب کرده و موجب افزایش سطح آبهای زیرزمینی شوند. با این حال، از آنجا که تغییرات اقلیمی تمام افغانستان را تحت تأثیر قرار داده است، این تعداد خندقها برای پوشش تمام نیازها کافی نیست. همچنین، این خندقها در تمامی افغانستان ایجاد نشدهاند؛ زیرا این برنامه تنها در مناطقی که مردم در آنجا ساکن هستند، تطبیق شده است. در بسیاری از مناطق دیگر که تحت تأثیر تغییرات اقلیمی قرار گرفتهاند، چنین خندقهایی حفر نشدهاند.»
بارانهای شدید و بیوقت امسال باعث جاری شدن سیلابهای مخرب در بسیاری از مناطق افغانستان شد که زندگی صدها هزار نفر را تحت تأثیر قرار داد.
این بارندگیها و سیلابهای شدید یکی از نتایج تغییرات اقلیمی عنوان میشود. افغانستان یکی از ده کشوری است که بهشدت تحت تأثیر تغییرات اقلیمی قرار دارد.
در همین حال، کنفرانس بینالمللی مبارزه با تغییرات اقلیمی به میزبانی ملل متحد در باکو، آذربایجان، از یازدهم نومبر آغاز شده و تا ۲۲ نومبر ادامه خواهد داشت.
این کنفرانس علاوه بر تشویق کشورها به کاهش گازهای گلخانهای، بر ارائۀ کمکهای مالی به کشورهای در حال توسعه برای مقابله با اثرات تغییرات اقلیمی تمرکز دارد.
پس از بازگشت طالبان به قدرت، هیئتی از طالبان برای نخستین بار در این کنفرانس شرکت کرده است.
سیلابهای ویرانگر امسال در چندین ولایت افغانستان، علاوه بر تخریب زمینهای زراعتی، خانهها و باغها، جان صدها نفر را گرفت.
در سه ماه آپریل، می و جولای سال روان، بسیاری از ولایات افغانستان شاهد جاری شدن سیلابهای شدید بودند. بر اساس گزارش تیمهای امداد و نجات ملل متحد، دستکم ۷۰۰ نفر بر اثر این سیلابها جان باختند و بیش از ۲۰۰۰ نفر زخمی شدند.
ولایت بغلان بیشترین تلفات را متحمل شده است.