شماری از شهروندان افغانستان در ولایتهای مختلف کشور میگویند که به تشنابهای معیاری دسترسی ندارند.
به ویژه شماری از روستانشینان افغان میگویند که از سالها با این مشکل روبرو هستند.
محمد حسین، باشنده ولسوالی دهنهغوری ولایت بغلان، در این مورد به رادیو آزادی گفت:
"ساخت و ساز تشنابها در ولسوالی دهنهغوری کاری در این مورد صورت نگرفته. اگر صورت بگیرد بسیار به مردم مفید است بخاطری که از هر چیز حفاظت میشود."
گفتنی است که براساس گزارشهای نهادهای بینالمللی، در افغانستان بیشتر در مناطق دوردست این کشور مردم دسترسی به تشناب ندارند و برای رفع حاجت از فضای عمومی و باز استفاده میکنند که سبب افزایش امراض، به ویژه در نزد کودکان، میشود.
یکی دیگر از چالشهایی که مردم به آن در افغانستان مواجه هستند، کمبود تشنابهای عمومی شهری است.
عصمتالله احساس، باشنده ولایت پکتیکا، در صحبت با رادیو آزادی بر ساخت تشنابهای معیاری از سوی حکومت تأکید کرد:
"امروز در تمام جهان روز جهانی تشناب است، و در افغانستان در بسیاری پارکها و محیطها تشنابها به پیمانۀ زیاد نیست و این باعث آلودهگی محیط زیست و بیماریها در افغانستان شده است."
همچنان صداقت، باشنده شهر کابل، در این مورد میگوید که برخی تشنابهایی که در داخل شهرها ساخته شده نظافت آنها مراعات نمیشود و همچنان به ساخت تشنابهای بیشتر ضرورت است:
"دولت امارت برنامۀای برای ساخت و ساز تشنابها نداشته و ندارد و تا فعلاً کاری صورت نگرفته. امیدواریم که در شهرهای بزرگ و پرجمعیت در ساخت تشنابها توجه صورت بگیرد."
سازمان ملل متحد میگوید زنان قربانیان اولیۀ تشنابهای آلوده و غیر ایمن در سراسر دنیا هستند و زنان در سنین باروری و قاعدگی نیاز به تشنابهایی که حفظالصحه در آن مراعات شده و ایمن باشد، دارند.
داکتر عاطفه بارکزی، متخصص نسایی ولادی، در این مورد در صحبت با رادیو آزادی گفت:
"خانمهای باردار یکی از مشکلات و دغدغههای عمدهای که دارند مسئلۀ توالت یا تشناب رفتن برایشان است که به یک مشکل بزرگ تبدیل میشود. استفاده از توالتهای معیاری راه نجاتی میشود از تنشهای در همین مرحله و خصوصاً از توالت فرنگیها استفاده شود. این میتواند کمک خیلی خوبی بکند و در مکانهای عمومی استفاده خانمهای باردار از توالت جدا ممنوع است به خاطری که خطر انتقال میکروبها برایشان زیاد میشود."
سازمان ملل متحد وقوع آفات طبیعی را یکی از عوامل آسیبرسان به تشنابها در جامعه و افزایش زبالههای انسانی در محیط بیان کرده و میگوید که این باعث ایجاد بیماریهای کشندهای مانند کلرا میشود.
آگاهان محیط زیست حکومتها را در ایجاد تشنابهای معیاری و قابل دسترس برای همه مکلف میدانند.
اقبال همدرد، آگاه محیط زیست، به رادیو آزادی گفت:
"عدم دسترسی به دستشوییهای معیاری در سطح شهر میتواند سبب امراض مختلف شود و دولت یا مسئولین مکلف هستند که در شهرهای بزرگ دستشوییهای معیاری در گوشه و کنار شهر ایجاد کنند."
خواستیم از نعمتالله بارکزی، سخنگوی شاروالی طالبان در کابل، در مورد ساخت تشنابها در سطح شهر و چگونگی مراقبت از آن سوالاتی داشته باشیم، اما به تماسهای رادیو آزادی پاسخ نداد.
سازمان ملل متحد میگوید ۳٫۵ میلیارد نفر در جهان هنوز بدون دسترسی به تشنابهای معیاری زندگی میکنند و از این رو میلیونها تن، به شمول کودکان، به بیماریهای ناشی از این مورد مبتلا هستند.