سازمان جهانی صحت «دبلیو اچ او» میگوید که تغییر روش تطبیق واکسین پولیو از خانه به خانه در مکانهای مشخص در افغانستان، ممکن است منجر به افزایش بیشتر موارد مثبت پولیو در جغرافیای این کشور و فراتر از آن شود.
«دبلیو اچ او» روز سهشنبه در اعلامیهء گفته که این روش که از نیمه سال جاری میلادی در افغانستان اجرا میشود قابل نگرانی بوده، زیرا کمپاین واکسین پولیو در مکانهای مشخص، به همه کودکان به ویژه به کودکان دختر قابل دسترس نیست.
در ادامه آمده که در حال حاضر موارد پولیو ۲۸۳ درصد نسبت به سال گذشته در افغانستان افزایش یافته است.
سازمان جهانی صحت گفته که تعداد نمونههای مثبت محیطی برای ویروس وحشی فلج اطفال نوع ۱ در افغانستان که بیشتر در مناطق جنوبی این کشور بوده اند در سال ۲۰۲۴ به ۸۴ مورد رسیده که این رقم در سال ۲۰۲۳ میلادی ۶۴ مورد بوده است.
برخی از خانوادهها در افغانستان مدعی اند که از طریق رسانهها برای آنان در مورد آغاز کمپاین پولیو آگاهی داده نشده و در نتیجه بی خبری از آن، کودکان شان از واکسین بازمانده اند.
آنان همچنان میگویند که بخاطر ازدحام بیش از حد در مساجدی که واکسین تطبیق میشود، کودکان شان اخیرا برای کودکان شان واکسین تطبیق نشده است.
ندیم باشنده شهر کابل در صحبت به رادیو آزادی گفت:
«ما روز سوم از واکسین خبر شدیم طفل هارا به واکسین بردم در مسجد هنوز سه بجه نشده بود واکسیناتوران رفته بودند. اولش وزارت صحت عامه باید چند روز پیش اعلان کند که همه خبر باشند در فیس بوک و توئیتر خود نشر میکنند که فردا کمپاین واکسین است همه گی به انترنت و صفحات آنها دسترسی ندارند باید از طریق رسانهها اعلان شود. این گونه مشکلات است. سابق خوب بود پشت خانهها میامدند.»
همچنان مجید یک باشنده ولایت پروان به رادیو آزادی گفت:
«واکسین در مساجد طوری است که اگر چالاک بودی خود را همرای طفل یکجا رساندی به واکسیناتور خوب در غیر او نوبت نمی رسد، من خودم خیلی تلاش کردم، از ما سه طفل بود در سه روز به بسیار مشکل آنان را بردم یکجایی خو نمیشد خیلی بیروبار است طفلها افگار میشوند، یک طفل باجهام از واکسین مانده هرچه کوشش کردند نوبت نرسیده، به هرحال سابق خیلی خوب بود واکسیناتور پشت خانه می آمدند و راحت همه طفلها واکسین میشدند.»
بیشتر در این باره:
سازمان جهانی صحت از ثبت دو مورد جدید پولیو در افغانستان خبر داده است ۵.۳ میلیون کودک در افغانستان تحت پوشش واکسین پولیو قرار میگیرندچرا ویروس فلج اطفال در افغانستان و پاکستان ریشهکن نمیشود؟گفتنیست که آخرین کمپاین تطبیق واکسین پولیو یا فلج اطفال از۲۵ تا ۲۸ نوامبر در ۱۱ ولایت افغانستان در سطح مساجد اجرا شد.
پیش از این واکسیناتوران در کارزارها خانه به خانه میرفتند و اطفال را در برابر بیماری پولیو واکسین میکردند.
با آن که حکومت طالبان ادعا میکند که در سال جاری هیچ مورد مثبت فلج اطفال در افغانستان ثبت نشده، اما بر اساس گزارش سازمان جهانی صحت، از آغاز سال جاری ۲۵ مورد فلج کودکان در این کشور به ثبت رسیده است.