امروز آخرین روز امتحانات سالانه مکاتب در مناطق سردسیر افغانستان است

دختران مکتب در افغانستان.

شماری از دختران دانش‌آموزان صنف ششم می‌گویند ناراحت اند چون احتمال دارد نتوانند به تحصیلات خود بعد از امتحانات سالانه ادامه دهند.

"امروز آخرین روز امتحانات مکتب‌ام بود و همه همصنفی‌هایم گریه می‌کردند."

هدیه، دانش‌آموز صنف ششم از کابل می‌گوید که امروز آخرین امتحان سالانه‌اش را داده‌است.

او می‌گوید پس از امتحان با ناامیدی به خانه برگشته، زیرا نمی‌داند که آیا سال آینده به صنف هفتم خواهد رفت یا نه و نگران است که این امتحان نه‌تنها آخرین امتحان صنف، بلکه آخرین امتحان تعلیمی‌اش باشد.

بیشتر در این باره: دختران دانش آموز صنف ششم در آخرین روز امتحانات سالانه در افغانستان شرکت کردند 


او می‌گوید: "خیلی ناراحت بودیم که خدا نکند این روز آخرین روز مکتب‌ام باشد. با دستان لرزان امتحان دادیم. خواهرم پارسال در صنف ششم بود و امسال تمام سال در خانه بود. من می‌ترسم که مثل خواهرم من هم از مکتب بمانم."

هدیه امیدوار است که او و همصنفی‌هایش سال آینده به صنف هفتم بروند.
این درحالی‌ست که امروز آخرین روز امتحانات سالانه دانش‌آموزان از صنف چهارم تا دوازدهم در مناطق سردسیر افغانستان است.

این امتحانات بر اساس اعلام وزارت معارف طالبان از اول قوس آغاز شده بود. وزارت معارف طالبان از مسئولین مکاتب خواسته بود که در طول امتحانات "به قوانین و مقررات" احترام بگذارند.

پس از بازگشت طالبان به قدرت، آن‌ها دختران را از تعلیم و تحصیل بالاتر از صنف ششم منع کرده‌اند.

از سه سال به این سو دختران مکتب از صنف ششم فارغ میشود نه از صنف دوازده هم.


یک دانش‌آموز دیگر که به دلیل حساسیت موضوع از ذکر نام‌اش خودداری کرد، گفت: "امروز آخرین روز امتحانات مکتب‌ام بود و هیچ دلم نمی‌خواست امتحان بدهم زیرا ممکن است سال آینده به مکتب نروم. ای کاش همین صنف ششم برای ما تمام نمی‌شد. تمام شب گریه کردم."

دو معلم از مکاتب کابل و هرات که به دلیل حساسیت موضوع از ذکر نام‌شان خودداری کردند به رادیو آزادی گفتند: "امروز آخرین روز تعلیم دختران صنف ششم بود و آن‌ها بسیار ناراحت بودند، زیرا نمی‌توانند دوباره به مکتب بیایند و برای ما نیز خبر خوشحال‌کننده‌ای نبود که دانش‌آموزانمان را رخصت کنیم."

"همانطور که امروز آخرین روز امتحانات سالانه بود، آن دانش‌آموزانی که باید به صنف هفتم می‌رفتند، ناراحتی در چهره‌هایشان به وضوح دیده می‌شد، زیرا امیدی نداشتند که سال آینده به مکتب بیایند یا نه. طبیعی است که آن‌ها گریه کردند و بسیار ناراحت بودند."

بیشتر در این باره:

ریچارد بنت در واکنش به مسدود شدن انستیتوت‌های طبی: این ممنوعیت تأثیرات ویران‌گر بالای تمام نفوس داردچی تعداد دختران از آموزش های طبی محروم شدند و چی پیامد‌هایی بر سکتور خدمات صحی افغانستان دارد؟واکنش‌ها به اقدام طالبان؛ « مسدود شدن انستیتوت‌های آموزش طبی به روی دختران نا امید کننده است»

شایان ذکر است که حکومت طالبان دختران را از تحصیل در پوهنتون‌ها نیز منع کرده و اخیراً ملا هبت‌الله آخندزاده رهبر طالبان، بر اساس فرمانی‌که هنوز به طور رسمی تأیید نشده، روز دوشنبه گذشته درهای مؤسسات طبی را نیز به روی دختران در سراسر افغانستان بسته است.

این محدودیت‌های طالبان واکنش‌های گسترده‌ای را در داخل و خارج از کشور برانگیخته است، اما به نظر می‌رسد این انتقادات تأثیری بر تصمیمات طالبان نداشته باشد.

دختران افغان از جامعه جهانی می‌خواهند که بر طالبان فشار بیاورند تا حق تعلیم و تحصیل آن‌ها را به رسمیت بشناسد.