به ادامه واکنشها در پیوند به ممنوعیت بر آموزش دختران در انستیتوتهای طبی افغانستان، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر افغانستان گفته که این ممنوعیت حقوق زنان و دختران را در بخش صحت، آموزش و کار نقض میکند.
ریچارد بنت روز پنجشنبه «۰۵ دسمبر» در صحفه اکس (تویترسابق) خود با ابراز نگرانی در این مورد گفته که اگر این اعلام غیر قابل توجیه عملی شود، تأثیر ویرانگر بالای تمام نفوس خواهد داشت و باید پس گرفته شود.
در این حال وزیر خارجه جرمنی گفته که متوقف کردن آموزش طبی زنان از سوی حکومت طالبان نهتنها جلو خدمات اولیه صحی و آموزش را میگیرد، بلکه زندهگی افراد بیشماری را متأثر میکند.
خانم انالینا بربوک ناوقت روز چهارشنبه در صفحه اکس (تویتر سابق) خود نوشته که با منع قرار دادن آموزش بخش قابلگی، در حقیقت طالبان آینده افغانستان را از بین میبرند.
این ممنوعیت طالبان واکنشهای گستردهی را در سطح ملی و بینالمللی برانگیخته است.
محصلین انستیتوتهای طبی میگویند که با شنیدن این خبر به شدت متأثر شدهاند و به باور آنها تنها واکنشها و محکوم کردنها در این بخش کافی نیست.
سبرینا سادات یکی از محصلین رشته نرسنگ میگوید: "در واقعیت این برای ما بسیار سخت تمام شد و یک روز وحشتناک بود زمانیکه برای ما گفته شد دیگر نمیتوانیم به آموزش خود ادامه بدهیم، اما مردم افغانستان به هر رشته به ویژه در بخش طب به طبقه اناث نیاز دارند، خواست ما این است که دیگر با احساسات ما بازی نکنند."
یک محصل دیگر انستیتوت طبی که نخواست به دلیل حساسیت موضوع ناماش درگزارش گرفته شود به رادیوآزادی گفت: "آنها همینگونه میگویند، ولی هیچ عمل وجود ندارد، به این رقم چه شده میتواند؟ حالا مکاتب و پوهنتونها باز میبود، ما تا حدی جگرخون و شوکه هستیم که امید هیچ چیزی را نداریم."
صندوق وجهی حمایت از کودکان ملل متحد (یونیسف) هم روز چهارشنبه در یک اعلامیهای این اقدام طالبان را یک ضربه ویرانکننده دیگر بر حقوق زنان و دختران افغان خواند و افزود که سیستم صحی افغانستان در آینده به مشارکت کامل متخصصین طبی زن و مرد ارتباط دارد.
کمیته سویدن برای افغانستان هم روز چهارشنبه در یک خبرنامه گفته است که بدون اینکه متخصصین زن تربیه شوند، کمبود جدی قبل از وقت داکتران زن، نرسان و قابلهها بیشتر از این خرابتر شده که صحت و بقای زنان و کودکان را با تهدید مواجه میکند.
طالبان روز دوشنبه بر اساس یک فرمان رهبر شان ملا هبتالله آخندزاده که تا هنوز به گونه رسمی تأیید نکردهاست، دروازههای انستیتوتهای طبی را در تمام افغانستان مسدود کردند.
بر اساس آمار منتشر شده در تمام افغانستان، ۱۴۶ انستیتوت طبی خصوصی و ۱۰ انستیتوت طبی دولتی فعالیت داشت که بیشترین رقم محصلین و استادان این انستیتوتها را زنان تشکیل میدادند.
قابل ذکر است که پس از حاکمیت دوباره طالبان در اگست سال ۲۰۲۱ میلادی، آنها دختران بالاتر از صنف ششم را از رفتن به مکتب منع کردند، بعداً دروازههای پوهنتون را نیز بروی زنان و دختران بستند، اما بیشتر این دختران برای رسیدن به آرزوهایشان و آموزش در رشتههای قابلگی، فارمسی، لابراتور، فزیوتراپی و ساخت دندان در انستیتوتهای طبی را آغاز کردند.