شماری از باشندهگان شهر کابل با سرد شدن هوا از افزایش آلودهگی هوا شکایت دارند و میگویند اگر این روند ادامه یابد، منجر به شیوع بیماریهای مختلفی در بین مردم میشود.
رحیمه، بانوی سالخوردۀ از ولسوالی پغمان ولایت کابل است. او به رادیو آزادی میگوید که بیماری قلبی دارد و آلودهگی هوا باعث نفستنگی او میشود:
"خیلی هوا سرد است، مردم پلاستیک، جل و جنده و کفشهای کهنه را آتش میکنند، کسانیکه چون من تکلیف قلبی دارند، بیرون که میبرایم نفسم تنگ میشود و سوی خانه میآیم."
همه ساله با شروع فصل سرما، آلودهگی هوا در بسیاری از ولایتهای افغانستان افزایش مییابد، ولی پایتختنشینان بیشتر از این ناحیه شکایت دارند، چون نفوس در شهر کابل بیشتر از هر شهر دیگر است و تعدادی از مردم بنابر وضعیت خراب اقتصادی، برای گرم کردن خانهها و پخت و پز از مواد سوخت بیکیفیت استفاده میکنند.
فوزیه، مادریست در شهر کابل که به تنهایی از فرزنداناش سرپرستی میکند. او نیز نگران حال خود و فرزندانش است و به رادیو آزادی میگوید که از اثر آلودهگی هوا، شب نمیتوانند بیرون شوند: "زمستان که میآید با مشکلات آلودهگی هوا همراه است، اقتصاد مردم خراب است و مردم مواد سوخت ندارند، پلاستیک، بوت و همین چیزها را میسوزانند، شبانه دود تلخ میباشد که بیرون برآمده نمیشود، مردم وضع اقتصاد شان خراب است، نمیتوانند چوب بخرند."
او میافزاید که آلودهگی هوا باعث بیماری فرزنداناش میشود.
داکتران هم هشدار میدهند که آلودهگی هوا میتواند منجر به شرایط جدی صحی شود.
در فصل زمستان استفاده از ذغال سنگ و گازهای بی کیفیت استفاده زیادی صورت میگیرد و این سبب آلودگی بیشتر هوا میشود.
صدیقالله فیضی متخصص در شفاخانه صحت طفل اندراگاندی، به رادیو آزادی گفت که آلودهگی هوا در افغانستان نگرانکننده است و امراض تنفسی را افزایش میدهد و گراف مرگومیر کودکان را در زمستان بلند میبرد:
"آلودهگی هوا در کشورهای مثل افغانستان، نگرانکننده است، کودکان زیر ۵ سال را بیشر متضرر میسازد، باعث امراض تنفسی مانند سینهوبغل، گوشدردیهای متکرر، التهاب حنجره میشود، گراف مرگومیر را در زمستان بلند میبرد."
نعمتالله بارکزی، سخنگوی شاروالی کابل به پرسشهای رادیو آزادی در پیوند به آمادهگی های آنها برای جلوگیری از این وضعیت پاسخ نداد.
بیشتر در این باره:
نگرانی باشندگان کابل از احتمال افزایش بیماری های ناشی از آلودگی هوا شماری از باشندگان کابل: آلودگی هوا افزایش یافته حکومت طالبان اقدام کنداداره حفظ محیط زیست افغانستان در تلاش نافذ کردن قوانین جلوگیری از آلوده گی محیط است
این درحالیست که همه ساله دود ناشی از هزاران وسیله نقلیه، سوزاندن مواد پلاستیکی مختلف و استفاده از زغال سنگ تصفیه نشده در شماری از حمامهای عمومی و نانواییها بهعنوان "قاتل خاموش" توصیف میشوند که جان بیش از شش میلیون باشنده کابل را به خطر میاندازد.
علاوه بر این، کمبود فضای سبز و پارکها، همراه با تراکم جمعیت شهر، همواره بهعنوان یکی دیگر از عوامل مهم در بدتر شدن کیفیت هوای کابل ذکر شدهاست.