شماری از دختران و زنان در افغانستان با نشر ویدیوها و تصاویر مختلف در شبکههای اجتماعی به اعتراضات علیه ممنوعیت آموزش دختران در انستیتوتهای طبی ادامه دادهاند.
در ویدیوهای که درشبکههای اجتماعی به تازه گی نشر شده اند، دیده میشود که این بانوان با پوشانیدن صورت شان با استفاده از ماسک و عینک سیاه، با قبول خطرات احتمالی بازداشت از سوی طالبان با اشکال مختلف از جمله شعار نویسی مبنی بر تأکید ادامه آموزش دختران و ضد طالبان بردیوارها، آتش زدن تصاویر برخی از مقامهای طالبان، آواز خوانی و اعتراضات در محلات سرپوشیده نامشخص به این اعتراضات ادامه میدهند.
یکی از آنان در شهر کابل که در این اعتراضات سهیم است به دلیل حساسیت موضوع نخواست نام و صدای اصلی اش در گزارش نشر شود روز شنبه در صحبت با رادیو آزادی گفت از این که زمینه اعتراضات در جادهها برای آنان مساعد نیست، نارضایتی خود را به این شکل نشان میدهند.
«تصمیم جدید طالبان این که انستیتیوتها را به روی ما بستند، ما خلاف آنها به اعتراضهای خود ادامه میدهیم، محدودیتها زیاد اینکه روی سرک بیرون شویم اعتراض کنیم، مجبور هستیم همین گونه در شبکههای اجتماعی اعتراض کنیم، برای خواست حقوق به این اعتراضها ادامه میدهیم.»
راحل تلاش، یکی دیگر از فعالان حقوق زنان افغان که در راه اندازی این اعتراضات نقش دارد، در این باره به رادیو آزادی گفت:
«باید اعتراض کنیم، زیرا طالبان واقعاً میخواهند زنان و دختران را از جغرافیای افغانستان حذف کنند. این کار آنها غیراخلاقی است. از تمام هموطنانی که به آزادی باور دارند، درخواست میکنیم که در کنار خواهران خود بایستند و صدای خود را بلند کنند.»
این اعتراضات پس از آن صورت میگیرد که حکومت طالبان هفته گذشته، روز سهشنبه (۱۳ قوس)، درهای انستیتوت های طبی را به روی دختران در افغانستان بست.
این اقدام طالبان واکنشهای گسترده و شدیدی را در داخل و خارج از افغانستان برانگیخته است.
سازمان همکاری اسلامی و سازمان ملل متحد، همراه با بسیاری از نهادهای بینالمللی، نگرانی عمیق خود را در این باره ابراز کرده و اعلام کردهاند که این تصمیم طالبان آخرین امیدهای دختران برای تحصیل را نابود کرده است.
حکومت طالبان پس از اجرای این تصمیم خود در مورد واکنش ها در این مورد ابراز نظر نکرده است.
در این حال شماری از عالمان دین می گویند که تصمیمات طالبان در مورد زنان و دختران افغان به هیچ وجه با اصول اسلامی همخوانی ندارد.
داکتر صلاحالدین سعیدی، متخصص علوم دینی، در این مورد به رادیو آزادی گفت که همه به ویژه علمای دین، در برابر این اقدامات صدای خود را به وضوح بلند کنند.
«به عنوان یک مسلمان و عالم دین، کسی که بر جایگاه و مقام پیامبر اکرم (ص) نشسته است، باید مردم را هدایت کند و اگر چنین نکند، قابل مواخذه است.»
بیشتر در این باره:
موسسهٔ داکتران بدون مرز: ارائه خدمات صحی بدون مشارکت زنان در افغانستان ناممکن استریچارد بنت در واکنش به مسدود شدن انستیتوتهای طبی: این ممنوعیت تأثیرات ویرانگر بالای تمام نفوس داردنگرانی دیده بان حقوق بشر از فرمان جدید طالبان بر ممنوعیت آموزش دختران در انستیتیوتهای طبیحکومت طالبان پس ازرسیدن به قدرت در اگست ۲۰۲۱ محدودیتهای شدیدی بر حقوق دختران وزنان اعمال کرد که در پی اعتراضات زنان علیه این محدودیتها، طالبان اقدام به بازداشت تعدادی از معترضان زن در تظاهرات کردند و دهها تن آنان برای ماه ها زندان را سپری کرده اند.
معترضان این سرکوب را بخشی از تلاش طالبان برای خاموش کردن صداهای مخالف و تثبیت حاکمیت آنان بر جامعه افغانستان خوانده اند، اما حکومت طالبان با آن که مدعی است حقوق زنان در چهارچوب شریعت در افغانستان تامین است همچنان به سیاستهای محدودکننده خود ادامه میدهد.