توماس نیکلاسن: طالبان هیچ برنامه‌ای برای لغو محدودیت‌ها بر زنان و دختران ندارند

توماس نیکلاسون، نماینده ویژه اتحادیه اروپا برای افغانستان در جریان دیدار با مولوی عبدالکبیر معاون سیاسی ریاست الوزرای حکومت طالبان

اتحادیه اروپا به ادامه نگرانی‌ها در مورد محدودیت‌های فزاینده بر زنان و دختران اعلام کرده‌است که طالبان هیچ برنامه‌ای برای لغو این محدودیت‌ها ندارند.

توماس نیکلاسون، نماینده ویژه اتحادیه اروپا برای افغانستان روز پنجشنبه در نشستی به مناسبت پایان مأموریت‌اش در کابل وضعیت افغانستان را نگران‌کننده توصیف کرد.

او گفت: «من افغانستان را در وضعیتی ترک می‌کنم که هنوز هم نسبت به وضعیت سیاسی، اقتصادی، حقوق بشر و اجتماعی در این کشور و به ویژه شرایطی‌که افغانستان به دلیل اجرای فرمان‌ها و سیاست‌های اخیر با آن مواجه است، عمیقاً نگران هستم. با وجود همه این‌ها، من هنوز هم به تعامل به جای بسته شدن درها باور دارم و امیدوارم که راه حل‌هایی در این زمینه پیدا کنیم.»

توماس نیکلاسون از سال ۲۰۲۱ به‌عنوان نماینده ویژه اتحادیه اروپا برای افغانستان فعالیت می‌کرد. او همچنین در این نشست گفت که در جوامع تأثیرگذار، زنان و مردان باید به آموزش دسترسی داشته باشند.

ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی طالبان به سؤالات رادیو آزادی درباره اظهارات اخیر نماینده ویژه اتحادیه اروپا پاسخ نداد، اما طالبان همیشه ادعا کرده‌اند که حقوق تمام افغان‌ها، از جمله زنان و دختران را طبق گفته‌های خود شان در چهارچوب شریعت اسلامی تأمین کرده‌اند، ادعایی‌که برای زنان افغان و جامعه جهانی قابل قبول نیست.

بیشتر در این باره: دیدبان حقوق بشر: بانوان نقاش در اعتراضات در برابر محدودیت های طالبان، نقش حیاتی دارند

این درحالی‌ست که ۹ روز پیش طالبان به ادامه اقدامات خود علیه زنان و دختران، آن‌ها را از تحصیل در مؤسسات طبی نیز منع کردند، اقدامی‌که واکنش‌های شدید و گسترده‌ای در داخل و خارج از کشور به دنبال داشت.

نیکمرغه، یکی از باشنده‌گان شهر کابل که به دلیل محدودیت‌های طالبان از تحصیل محروم شده‌است، به رادیو آزادی گفت: «در دین مبارک اسلام آمده است که علم بر هر دو زن و مرد فرض است. اگر دین اسلام چنین راهنمایی می‌کند، پس چرا مؤسسات آموزشی زنان بسته هستند و تنها مؤسسات برای مردان باز هستند؟ امیدواریم که مکاتب ما باز شوند و ما بتوانیم به تحصیل ادامه دهیم.»

شکریه بارکزۍ، فعال حقوق زنان

شکریه بارکزۍ، فعال حقوق زنان می‌گوید که طالبان هنوز هم قانع نشده‌اند که افغان‌ها، به ویژه زنان باید حقوق تعریف شده و واضحی در حاکمیت آن‌ها داشته باشند: «به نظر من طالبان هنوز هم قانع نشده‌اند که مردم تحت حاکمیت آن‌ها دارای حقوق مشروع هستند و حقوق تعریف شده مردم در حاکمیت آنها مشخص نیست. طالبان باید در سیاست‌های خود تجدید نظر کنند، اقداماتی‌که آن‌ها تحت نام شریعت انجام می‌دهند، مورد اعتراض قرار گرفته و واکنش‌های شدیدی از سوی همه کشورها و حتی کشورهای اسلامی را به دنبال داشته است.»

سازمان‌های بین‌المللی و کشورهای مختلف، از جمله سازمان ملل متحد و سازمان همکاری اسلامی، به طور مداوم از طالبان خواسته اند تا در زمینه حقوق بشر به ویژه حقوق زنان و دختران افغان توجه بیشتری نشان دهند، اما فعالان حقوق بشر می‌گویند که به جای تغییرات مثبت، اقدامات سرکوب‌گرانۀ طالبان روز به روز افزایش یافته است.

پس از بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان، علاوه بر سایر محدودیت‌ها، دختران بالاتر از صنف ششم از هر نوع تحصیل محروم شده‌اند و همچنین در بسیاری از ادارات دولتی و غیر دولتی نیز کار کردن زنان ممنوع شده است.