یوناما امروز پنجشنبه ۶ جدی در شبکه ایکس یا تویتر سابق نوشت که قوانین بین المللی نیروهای نظامی را مکلف کرده است که برای جلوگیری از زیان رسیدن به غیرنظامیان، بشمول تفکیک میان غیرنظامیان و جنگجویان در جریان عملیات، تمام اقدامات لازم را روی دست گیرند.
در ادامه، یوناما افزوده است که برای حسابدهی، جلوگیری از تکرار این چنین حوادث و رعایت حقوق قربانیان، تحقیقات نیاز است.
ممتاز زهرا بلوچ، سخنگوی وزارت خارجهٔ پاکستان امروز پنجشنبه در یک نشست خبری در اسلامآباد رسماً تایید کرد که نیروهای هوایی آن کشور سهشنبه ولسوالی برمل ولایت پکتیکا را بمباران کردهاند.
او افزود که بر اساس معلومات استخباراتی پاکستان، این عملیات در مناطق مرزی اجرا شده است که به گفتهٔ او از آنجا تهدیدهای تروریستی متوجه شهروندان پاکستان بود.
حمدالله فطرت، معاون سخنگوی حکومت طالبان، گفته است که در حملهٔ هوایی پاکستان، ۵۱ تن بهشمول زنان و کودکان کشته شدهاند.
بیشتر در این باره: معاون سخنگوی طالبان: حملۀ پاکستان بر پکتیکا ۵۱ کشته و ۶ زخمی برجا گذاشتحاکمان پاکستان بر مهاجران فقیر وزیرستانی در پکتیکا بمباران کردند. این هیچ شمشیرزنی نیست که چند کودک، زن و مرد کهنسال را کشتید و خانههایشان را ویران کردید.
امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجهٔ حکومت طالبان، امروز پنجشنبه در مراسمی بهمناسبت سالروز تهاجم شوروی سابق به افغانستان از پاکستان انتقاد تند کرد.
او افزود:
«حاکمان پاکستان بر مهاجران فقیر وزیرستانی در پکتیکا بمباران کردند. این هیچ شمشیرزنی نیست که چند کودک، زن و مرد کهنسال را کشتید و خانههایشان را ویران کردید. این کدام شجاعت نیست. این هیچ مردانگی نیست. اینها، وزیرستانیهایی بودند که شما ده سال پیش خانههایشان را ویران کردید.»
اما سخنگوی وزارت خارجهٔ پاکستان گفته است که این عملیات بر ضد گروههای تروریستی در مناطق سرحدی در قلمرو افغانستان اجرا شده است.
او افزوده است که نیروهای پاکستان عملیات علیه هراسافگنان را بهگونهٔ منظم و با دقت کامل اجرا میکنند. او از گروه مشخصی نام نبرد.
اما پیش از این شماری از مقامات پاکستان که نامهایشان افشا نشده، در صحبت با رسانهها ادعا کردهاند که در این عملیات اعضای تحریک طالبان پاکستان، تیتیپی کشته شدهاند.
بیشتر در این باره: واکنشهای شدید به حملهی هوایی پاکستان بر پکتیکا؛ این حمله «تجاوز آشکار» بر افغانستان خوانده شدمقامات حکومت طالبان نسبت به این حملهٔ هوایی پاکستان بهشدت واکنش نشان دادهاند.
وزارت خارجهٔ حکومت طالبان هم عبدالرحمان نظامانی، شارژدافیر سفارت آنکشور در کابل را احضار کرد.
نیروی هوایی پاکستان این حمله را در حالی انجام داد که محمد صادق خان، نمایندهٔ ویژهٔ این کشور برای افغانستان، روز دوشنبه، ۳ جدی، وارد کابل شد و با شماری از مقامات طالبان دیدار کرد.
امیرخان متقی، با اشاره به سفر این هیئت به کابل، حملهٔ هوایی پاکستان را خلاف عرف دیپلماتیک خواند:
«آنها باید بهگونهٔ سنجیده سیاست کنند. به من در تمامی اصول سیاسی دنیا نشان دهند که یک کشور به کشور دیگر هیئت سیاسی بفرستد، نماینده بفرستد، او در آنجا سرگرم گفتوگو باشد، مذاکرات میکند، نزدیکی ایجاد میکند و در میز گفتوگو و مذاکرات نشسته باشد و شما از عقب طیاره بفرستید و بمباران کنید. این بدنامی هیئت شما نیست؟ این، توهین به هیئت شما نیست؟ این، نگاه تحقیرآمیز به حکومت ملکیتان نیست؟»
Your browser doesn’t support HTML5
هرچند وزارت خارجهٔ پاکستان تاکید کرده که حاکمیت و تمامیت ارضی افغانستان را احترام دارند، وزارت دفاع حکومت طالبان حملهٔ هوایی پاکستان را «تجاوز آشکار» بر افغانستان خوانده است.
اسلامآباد بهگونهٔ مکرر مدعی شده است که تحریک طالبان پاکستان، تیتیپی با استفاده از خاک افغانستان حملات را در پاکستان انجام میدهد و گفته است که حاکمان کنونی افغانستان بر ضد پناهگاههای تیتیپی در قلمرو افغانستان اقدام کنند.
حکومت طالبان اتهام اسلامآباد را پیوسته رد کرده است و اطمینان داده است که نمیگذارد شورشیان از افغانستان علیه کشورهای دیگر استفاده کنند. اما شماری از تحلیلگران نسبت به توانایی طالبان برای جلوگیری از فعالیت هراسافگنان شک و تردید دارند.