۲۰۲۴ سال «دشوار» برای زنان در افغانستان؛ زنان مشکلات شدید اقتصادی را حاصل محدودیت‌های طالبان می‌دانند

افغانستان - تجمع گروهی از زنان در اعتراض به محدودیت‌های وضع شده از سوی طالبان (عکس آرشیف)

برخی از زنان افغان می‌گویند که محدودیت‌های طالبان بر کار و فعالیت‌های آنان، مشکلات اقتصادی‌شان را به‌گونهٔ چشم‌گیر افزایش داده است.

این زنان در صحبت با رادیو آزادی گفتند که سال ۲۰۲۴ را در وضعیت دشوار و پرچالش اقتصادی سپری کرده‌اند.

حس می‌کنم از جامعه حذف می‌شوم، روی توانمندی‌هایم اثر منفی گذاشته است.

یک زن که قبلاً در یک نهاد غیر دولتی در ولایت تخار وظیفه داشته و به دلیل حساسیت موضوع نخواست نامش افشا شود، به روز چهارشنبه به رادیو آزادی در این مورد گفت:

«من در یکی از انجوها (سازمان غیردولتی) کار می‌کردم، درآمدم خوب بود و به خود متکی بودم، دستم نزد پدر و برادرم دراز نبود، حتی فیس کورس خواهرها و برادرهای کوچکم را می‌پرداختم، حالا حتی به مهمانان ما رسیدگی نمی‌توانم، با بی‌کاری استرس ما زیاد شده و روی روابط ما اثر گذاشته است، حس می‌کنم از جامعه حذف می‌شوم، روی توانمندی‌هایم اثر منفی گذاشته است.»

افغانستان - کارمندان زن یکی از تلویزیون‌های خصوصی در کابل پیش از حاکمیت دوباره‌ی طالبان بر افغانستان

با مشکلات اقتصادی و روانی زیادی دست و پنجه نرم می‌کنم.

یک زن ساکن در ولایت کابل که می‌گوید قبل از آمدن طالبان در یک ادارهٔ دولتی کار می‌کرده بدون ذکر نامش به رادیو آزادی گفت پس از آن‌که وظیفه‌اش را از دست داد در تنگنای شدید اقتصادی قرار گرفته است.

«من چون صدها خانم افغان مجبور به ترک وظیفه شدم، حالا که پس از سال‌ها کار و فعالیت در کنج خانه نشسته‌ام، با مشکلات اقتصادی و روانی زیادی دست و پنجه نرم می‌کنم.»

«چرخه‌ی اقتصاد از کار میفتد»

تحلیلگران اقتصادی می‌گویند که ممنوعیت کار زنان چالش‌هایی جدی را در سطح اقتصاد افغانستان ایجاد خواهد کرد.

حضور زنان در بهبود وضعیت اقتصادی یک سرزمین مهم است. بدون آن‌ها درآمد ملی کاهش می‌یابد.

اظهارالحق فضلی، کارشناس مسائل اقتصادی در صحبت با رادیو آزادی گفت که زنان بخش عمده‌ای از نیروی اقتصادی و تولیدی یک کشور‌اند.

«محروم ساختن زنان از عرصهٔ اقتصادی و چرخهٔ اقتصادی، باعث می‌شود که این چرخه از حرکت بیفتد. فعالیت اقتصادی زنان در کم کردن فقر، در مدیریت فقر خانواده و اجتماع تأثیرگذار است. زنان بخشی از نیروی‌اند که چرخهٔ اقتصادی را می‌گردانند. موجودیت زنان در همهٔ ابعاد اجتماعی نیاز است. حضور زنان در بهبود وضعیت اقتصادی یک سرزمین مهم است. بدون آن‌ها درآمد ملی کاهش می‌یابد.»

حکومت طالبان پس از بازگشت به قدرت در افغانستان در سال ۲۰۲۱ ممنوعیت‌هایی را بر آموزش دختران بالاتر از صنف ششم مکتب و تحصیل آنان در پوهنتون وضع کرده است.

همچنان کار زنان را در بسیاری اداره‌های دولتی و تمامی اداره‌های غیر دولتی در افغانستان ممنوع کرده و در کنار آن محدودیت‌های دیگر اجتماعی را بر زنان وضع کرده است.

بیشتر در این باره: ممنوعیت کار زنان در سازمان‌های غیردولتی در افغانستان؛ ملل متحد واکنش نشان داد

حکومت طالبان همواره مدعی است که حقوق زنان را در چارچوب شریعت اسلام در افغانستان تأمین کرده است، اما در تازه‌ترین مورد وزارت اقتصاد حکومت طالبان به روز یک‌شنبه ۹ جدی پس از دو سال از وضع ممنوعیت کار زنان در اداره‌های غیر دولتی در این کشور با تأکید مجدد بر آن هشدار داده که اگر نهادهای غیر دولتی از این امر سرپیچی کنند جواز فعالیت آنان لغو خواهد شد.