کاهش ۸۰ درصدی تجارت ترانزیتی میان افغانستان و پاکستان

لاری های اموال تجارتی در نزدیکی مرز تورخم، آرشیف

تاجران افغانستان وپاکستان می‌گویند که داد و ستد تجارتی میان دو کشور به علت موانع کاهش چشمگیری یافته است.

خانجان الکوزی عضو اتاق های تجارت وسرمایه گزاری افغانستان می‌گوید که ترانزیت اموال تجارتی افغانستان از طریق پاکستان حدود هشتاد فیصد کاهش یافته است.

وی می‌افزاید که مشکلات تجارتی میان دوکشور در دوسال اخیر افزایش یافته است.

خانجان الکوزی عضو اتاق های تجارت وسرمایه گزاری

" نخست پاکستان بر تجارت ما سه سیستم وضع کرد که درنتیجه تجارت ما از طریق بندر کراچی تقریباً 80 فیصد مسدود شد. دیگر این که ما با پاکستان تجارت داخلی داشتیم اما متاسفانه پاکستان تعرفه های خود برصادرات ما را افزایش داد، ازسوی دیگر مسدود ساختن راه ها و بهانه های امنیتی نیز برتجارت تاثیرمنفی کرد."

محدودیت های تجارت از طریق پاکستان نه تنها به تاجران افغان بل‌که به تاجران پاکستانی نیز خسارت وارد کرده‌است

آقای الکوزی می‌افزاید که درحال حاضر افغان ها بیشتر از طریق ایران وکشورهای آسیای میانه تجارت می‌کنند.

وی می‌گوید که محدودیت های تجارت از طریق پاکستان نه تنها به تاجران افغان بل‌که به تاجران پاکستانی نیز خسارت وارد کرده‌است.

دراین میان، اتحادیه تاجران در خیبرپختونخواه درپاکستان می‌گوید که تجارت دراین ایالت به دلیل مسدود شدن راه های تجارتی با افغانستان، نا امنی وکمبود انرژی برق هشتاد فیصد کاهش یافته است.

حاجی افضل رئیس انجمن تاجران در خیبرپختونخواه به رادیو مشال بخش پاکستان رادیو اروپای آزاد گفت که این سه عامل ذکر شده اقتصاد این ایالت را به شدت متاثر کرده است.

حاجی افضل می‌افزاید که کسب و کار در بسیاری مناطق خیبرپختونخواه متوقف شده است.

وی تاکید می‌کند که راه های تجارت با افغانستان که اکثر اوقات مسدود می باشند، یک منبع بزرگ تجارت وکاروبار در خیبرپختونخواه محسوب می‌شود.

بیشتر در این باره: مشکل تجارت و تردد لاری های تجارتی میان افغانستان و پاکستان؛ « راه حل فوری به راننده‌ها مشخص نشده است»

درعین حال، تاجران میوه درایالت خیبر پختونخواه دوشنبه ( ۲۴ جدی) گفتند که صادرات کینو ومالتۀ آنها به افغانستان و از طریق این کشور به آسیای میانه به دلیل افزایش مالیات بسیار کاهش یافته است.

آنها گفتند که حکومت پاکستان محصول گمرکی برصادرات میوه آنها را که سال گذشته ۹۵هزار روپیه پاکستانی بود، امسال به ۱۳۱ هزار روپیه افزایش داده است.

برخی از راه های تجارتی میان افغانستان و پاکستان از چندین سال به اینسو مسدود اند، اما تجارت و رفت وآمد از برخی دیگر راه ها هنوز هم جریان دارد.

آذرخش حافظی رئیس سابق اتاق های تجارت افغانستان می‌گوید که تجارت با کشورهای همسایه بسیار مفید است ولی به شرطی که به‌گونه عادی صورت گیرد.

وی می‌افزاید که پاکستان هر زمانی که تنش در روابط میان دو کشور افزایش یافته، تعرفه براموال تجارتی افغانستان را افزایش داده است.