واکنش ها در برابر تصمیم سازمان ملل متحد مبنی بر اجازۀ سفر به سراج‌الدین حقانی

سراج الدین حقانی سرپرست وزارت داخله طالبان

اتحاد فعالان حقوق بشر با نکوهش تصمیم سازمان ملل متحد برای اعطای معافیت سفر به مقامات طالبان، آن را نقض آشکار قطعنامه‌های بین المللی و اصول اساسی حقوق بشر خوانده است.
پیش از این هم دوبار شورای امنیت سازمان ملل متحد به سراج الدین حقانی اجازه سفر به امارات متحده عربی را داده بود

پس از اعلام شورای امنیت سازمان ملل متحد مبنی بر معافیت موقت سفر سراج الدین حقانی سرپرست وزارت داخله طالبان به عربستان سعودی جهت انجام مراسم حج عمره برخی از فعالان حقوق بشر و خانواده های قربانیان شماری از حملات انتحاری در افغانستان، اعطای معافیت به او را خلاف ارزش‌های حقوق بشر می‌دانند.

از این میان اتحاد فعالان حقوق بشر با نشر اعلامیه‌ء روز سه‌شنبه ۴م فبروری با نکوهش این تصمیم ملل متحد آن را نقض آشکار قطعنامه‌های بین المللی و در تضاد با اصول اساسی حقوق بشر خوانده است.

در اعلامیه تاکید شده که ملل متحد با این اقدام، مسئولیت‌های خود را در زمینهٔ حمایت از حقوق بشر تضعیف می‌کند.

در این بیانیه آمده که سراج الدین حقانی سرپرست وزارت داخله طالبان مرتبط به شبکه حقانی بود که به گفته این جنبش در دو دههٔ گذشته مسئول کشته شدن دهها هزار غیرنظامی از جمله زنان و کودکان در افغانستان بوده است.

این اتحادیه مدعی شده که سراج الدین حقانی برخی از مرگبارترین حملات را در افغانستان سازماندهی کرده است.

این در حالیست که شورای امنیت سازمان ملل متحد که نام سراج الدین حقانی در فهرست تحریم های اش قرار دارد با نشر اعلامیهء دو روز قبل گفته که از ۲۳ جنوری تا ۳ فبروری برای سراج الدین حقانی سرپرست وزارت داخله حکومت طالبان برای سفر به عربستان سعودی جهت انجام حج عمره معافیت سفر در نظر گرفته است.

بیشتر در این باره: دیدار دو مقام حکومت طالبان با رئیس دولت امارات متحده عربی

براساس گزارش‌ها حقانی دوهفته پیش به از افغانستان به عربستان سفر کرده است.

در این حال خانواده‌های برخی قربانیان حملات انتحاری می‌گویند، سازمان ملل متحد به جای محاکمهٔ به چنین افراد با اعطای معافیت سفر به آنان حقوق بازماندگان قربانیان را نادیده می‌گیرد.

مادر یکی از قربانیان حملات انتحاری شش سال قبل در کابل با چشمان پر اشک می گوید:

"از اینا که فرزندان ما را کشتند، چرا برای شان معافیت می‌دهند، از اینا باید انتقام گرفته شود، به خاطر اینا فرزندان بی گناه ما شهید شدند."

سراج‌الدین حقانی در فهرست افراد تحت تعقیب امریکا شامل است و ده میلیون دالر جایزه بر سر او تعیین شده‌است

او که نخواست به علت مشکلات امنیتی نامش در گزارش گرفته شود و صدایش تغیر داده شود، به رادیو آزادی گفت:

"پسرم ۱۵ روز می‌شد که پوهنتون می‌رفت، وقتی از پوهنتون می‌آمد در حملهٔ انتحاری بچیم شهید شد، پسرم بی‌گناه بود، صبح وقت پوهنتون می‌خواند بعد از او کار می‌کرد یک لقمه نان به فامیل خود می‌آورد، چرا برای اینا معافیت داده می‌شود، از تک تک اینا باید انتقام گرفته شود."

فرشته موحد، فعال حقوق در این مورد به رادیو آزادی گفت:

"امروز رهبران این گروه آزادانه سفر می‌کنند، به عنوان بخشی از نظام حاکم پذیر می‌شوند، معافیت سفر حقانی نه تنها یک تصمیم دیپلماتیک نیست، بلکه آزمونی برای اصول و ارزش‌های جهانی در برابر تروریسم و عدالت است. اگر چنین تصمیماتی بدون در نظر گرفتن حقوق قربانیان گرفته شود، چه تضمینی وجود دارد که تاریخ دوباره تکرار نشود؟"

این درحالیست که پیش از این هم دوبار شورای امنیت سازمان ملل متحد به سراج الدین حقانی اجازه سفر به امارات متحده عربی را داده که آخرین بار آن در ماه جون ۲۰۲۴ بود.

سراج‌الدین حقانی که سرپرست وزارت داخلهٔ حکومت طالبان است، به علت دخالت در برخی از حملات خونین در زمان نظام جمهوری پیشین که در نتیجهٔ آن تعداد زیاد افغان‌ها و برخی از امریکایی‌ها نیز کشته شدند، در فهرست تحت تعقیب هراس‌افگنان امریکا شامل است و ده میلیون دالر جایزه بر سر او گذاشته شده‌است.

سراج‌الدین حقانی، رئیس شبکه‌ای به نام حقانی بوده، اما درحال حاضر برخی از مقام‌های طالبان موجودیت این شبکه را رد می‌کنند.