سازمان غیرانتفاعی (ACAPS) که مرکزش در ژینو است، در زمینهٔ ارزیابی امور بشردوستانه کار میکند.
در این گزارش که چهارشنبه، ۲۴ ماه دلو، منتشر شد، آمده است که با توجه به محدودیتهای طالبان بر زنان در افغانستان، تعداد کسبوکارهای ثبتشده که توسط زنان اداره میشود، بین سالهای ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۴ چهار برابر شده است.
در ادامه گفته شده است، تخمین زده میشود که تعداد کسبوکارهای بدونمجوز تحت مدیریت زنان بیش از دو برابر افزایش یافته باشد.
زنان نگران سیاست های سرکوبگرایانه طالبان
برخی از زنان و دختران کارآفرین افغان در گفتوگو با رادیو آزادی گفتهاند که باوصف محدودیتهای موجود، توانستهاند برای خود و سایر زنان فرصتهای شغلی فراهم کنند.
اما آنها نگراناند که سیاستهای سرکوبکنندهٔ طالبان، به تدریج منجر به سقوط کسبوکارهایشان خواهد شد.
انگیزهٔ رسولی، یکی از زنان کارآفرین در ولایت بدخشان، پیش از حاکمیت دوبارهٔ طالبان بر افغانستان، سارنوال بود.
او پس از برکناری از شغل اصلیاش توسط طالبان، یک رستورانت ویژهٔ بانوان ایجاد کرد.
حدود ۲۰ زن بیسرپرست و نیازمند با من کار میکنند، اما موانع زیادی بر سر راه ما وجود دارد.
خانم رسولی در گفتوگو با رادیو آزادی گفت که شمار مشتریانش بهشدت کم شده است.
«پیش از این، کار رستورانت من خیلی خوب پیش میرفت، اما پس از آنکه طالبان مؤسسات آموزشی دختران از جمله انستیتوتهای طبی، را بستند و محدودیتهایی بر رفتوآمد زنان و دختران وضع شد، مشتریان ما که اغلب دختران دانشجو بودند، کم شدند. حالا تلاش میکنم که رستورانتم بسته نشود، اما اگر این وضعیت ادامه یابد، دچار رکود اقتصادی خواهم شد.»
پروانهٔ صفتیار، مسئول یک کارگاه خیاطی در ولایت هرات، است.
او به رادیو آزادی گفت که به دلیل محدودیتهای وضعشده از سوی طالبان، زنان اجازهٔ شرکت در نمایشگاهها را ندارند و این مسئله باعث کاهش فرصتهای بازاریابی برای محصولاتشان شده است:
«حدود ۲۰ زن بیسرپرست و نیازمند با من کار میکنند، اما موانع زیادی بر سر راه ما وجود دارد. مثلاً ما نمیتوانیم در نمایشگاهها شرکت کنیم و حتی اجازهٔ سفر انفرادی برای خرید مواد اولیهٔ موردنیازمان را نداریم. بااینحال، ما با این محدودیتها مبارزه میکنیم تا حداقل در آینده بتوانیم زمینهٔ اشتغال برای تا ۱۰۰ زن دیگر فراهم کنیم. ما برای هوتلها، رستورانتها، شرکتها، شفاخانهها و مکاتب یونیفورم تولید میکنیم.»
بیشتر در این باره: یک مقام اتحادیه اروپا: برای حمایت از زنان افغان، هیچ گزینهای جز تعامل با طالبان وجود ندارددر این گزارش آمده است که بسیاری از زنان افغان به دلیل سیاستهای طالبان، با موانع متعدد مبتنی بر جنسیت روبهرو استند.
در گزارش از مواجه بودن زنان با چالشهای جدی در بخش دسترسی به بازار، سرمایهگذاری، دریافت مجوزهای تجاری و ثبت فعالیتهایشان خبر داده شده و آمده است که حتی در برخی موارد، زنان بدون همراهی محرم یا در محیطهای کاری مختلط از فعالیت منع شدهاند.
حکومت طالبان تاکنون به این گزارش واکنش نشان نداده است. اما پیش از این بارها ادعا کرده است که براساس شریعت اسلامی، متعهد به حفظ حقوق تمامی زنان و دختران است و تلاش میکند که زمینهٔ فعالیتهای تجاری را برای زنان، «مشروط بر اینکه با ارزشهای اسلامی در تضاد نباشد»، فراهم کند.
اما در این گزارش تازه هشدار داده شده که از سال ۲۰۲۱ به این سو، طالبان با صدور فرمانها و دستورهای مختلف، زنان و دختران را از زندگی عمومی، فعالیتهای اقتصادی، تحصیل، رفتوآمد و کار در بخش خصوصی ممانعت و عملاً آنها را خانهنشین کردهاند.
در بخشی از گزارش همچنان آمده است که در مناطق روستایی افغانستان، بسیاری از زنان از امکان دریافت مجوزهای تجاری، عضویت در اتاقهای بازرگانی، استفاده از خدمات بانکی و دریافت حمایت مالی از نهادهای سازمان ملل بیاطلاع هستند و به طور غیررسمی به فعالیت اقتصادی ادامه میدهند.