با شدت یافتن روند اخراج مهاجران افغان از پاکستان و ایران، کمیشنری عالی سازمان ملل متحد (یو ان اچ سی آر) از افزایش ارقام مهاجرین بازگشته از این کشور ها به افغانستان خبر می دهد.
این سازمان در گزارش تازهء خود که روز پنجشنبه، ۱۷اپریل در ریلیف ویب منتشر کرده گفته است که از ۲۰ مارچ الی ۱۶ اپریل به تعداد ۹۷ هزار و ۳۰۰ مهاجر افغان از ایران به کشور خود برگشتند که از آن جمله ۵۵ هزار و ۴۰۰ تن آنان به گونه اجباری برگشت داده شده اند.
این افزایش پس از آن است که حکومت ایران بتاریخ ۲۳ فبروری اعلام کرد که برگههای سرشماری مهاجران افغان پس از ۲۰ مارچ تمدید نخواهد شد.
بر اساس معلومات یو ان اچ سی آر از اول الی ۱۶ اپریل حدود ۸۴ هزار و ۸۰۰ مهاجر افغان از پاکستان به افغانستان برگشته اند که از این میان بازگشت ۱۹هزار و ۶۰۰ تن آنان به طور اجباری بوده است.
یو ان اچ سی آر افزوده است که در این میان ۵۰ در صد آنرا زنان و دختران و حدود ۵۸ در صد آن را اطفال تشکیل می دهد.
پاکستان از اول اپریل پروسه اخراج مهاجران افغان دارای کارت شهروندی افغان (ACC) و فاقد اسناد را از آن کشور آغاز کرده و تا کنون به آن شدت بخشیده است.
بیشتر در این باره: سازمان حمایت از خبرنگاران افغانستان: بازداشت فرشته سدید نقض حقوق پناهندگان استاین در حالیست که نورالدین عزیزی سرپرست وزارت صنعت و تجارت حکومت طالبان در دیدار با شماری از تاجران و مهاجرین افغان مقیم در پاکستان بر حمایت از مهاجرین افغان در این کشور و تسهیل بازگشت آنان صحبت کرد.
این وزارت در اعلامیهء که به تاریخ ۱۷ اپریل در شبکهء ایکس خود منتشر کرده گفته است که در این دیدار آقای عزیزی گفت که اقدامات گستردهای بهمنظور تسهیل بازگشت داوطلبانه، اسکان مجدد و بهبود شرایط زندگی مهاجرین در افغانستان روی دست گرفته شده است.
بر اساس این اعلامیه سرپرست وزارت صنعت و تجارت بر ضرورت گفتوگوهای دوجانبه برای یافتن راهحلهای مناسب در روند اخراج مهاجرین افغان تأکید کرد و خواستار بازگشت داوطلبانه مهاجرین بر بنیاد معیارهای کمیشنری عالی سازمان ملل (UNHCR) از جمله بازگشت مصون، با عزت و آگاهانه شد.
این یک وضعیت دشواری به مهاجرین شده است، اکثریت این مهاجرین در دولت قبلی وظیفه داشتند و اینها که به افغانستان بروند زمان خواهد گفت که در مقابل شان چه خواهد شد؟
در عین حال شماری از افغان ها در پاکستان و ایران با ابراز نگرانی از تشدید بازداشت ها و اخراج مهاجران فاقد مدرک، از سازمان های بین المللی می خواهند تا در جلوگیری از اخراج اجباری افغان ها اقدام نمایند.
سراج یکی از مهاجرین افغان در پاکستان می گوید: "این یک وضعیت دشواری به مهاجرین شده است، اکثریت این مهاجرین در دولت قبلی وظیفه داشتند و اینها که به افغانستان بروند زمان خواهد گفت که در مقابل شان چه خواهد شد، اکثریت کسانی که در دولت قبلی بودند و دیپورت شدند تا فعلا نامعلوم استند. از سازمان ها و جامعه جهانی، نهاد های حقوق بشر و جمهوری اسلامی پاکستان خواهش مهاجرین این است که در این عرصه توجه شود."
عارف الله وزیری مهاجر افغان مقیم در ایران در صحبت با رادیو آزادی گفت: "ما نمی توانیم بخاطر ضروریات اولیه تا نانوایی و دوکان برویم، حتی مامور های کشور ایران در پارک ها و بعضی خانه می روند افغان ها را به زور میکشند لت و کوب می کنند و همرایشان بسیار رویه نادرست می کنند، ما از مسولین و نهاد ها خواهان این استیم که به داد ما برسد و دست ما را بگیرد. "
پس از حاکمیت دوباره طالبان درافغانستان، شماری زیادی از افغانها به دلیل فقر، بیکاری، مشکلات اقتصادی، محدودیت ها بر آموزش دختران و تهدیدات امنیتی افغانستان را ترک کرده و راهی کشورهای همسایه از جمله ایران و پاکستان شدند.
که اکنون در این کشور ها نیز در کنار مشکلات دیگر با خطر بازداشت و اخراج روبرو اند.