این سازمان با نشر اعلامیهای به روز سهشنبه، ۲۶ ماه حمل گفت که اقدامات مشابه پولیس پاکستان را برای سایر خبرنگاران افغان، به ویژه کسانی که به دلیل تهدیدات طالبان به پاکستان پناه آورده بردهاند، بسیار نگرانکننده میداند.
بر اساس اعلامیه، این شیوۀ رفتار، تضعیفکننده اصول حقوق بشر و آزادی مطبوعات است.
حامد عبیدی، مسئول سازمان حمایت از خبرنگاران افغانستان، در صحبت با رادیو آزادی تأکید کرد که به مشکلات خبرنگاران در کشورهای سوم باید فوراً رسیدگی شود.
خبرنگاران بازداشت میشوند و حتی در آستانه دوباره برگشتانده شدن به افغانستان قرار دارند.
«در ایران و پاکستان وضعیت خبرنگاران خیلی وخیم است. خبرنگاران بازداشت میشوند و حتی در آستانه دوباره برگشتانده شدن به افغانستان قرار دارند. این وضعیت واقعاً نگرانکننده است و دیروز هم یک بانوی خبرنگار در پاکستان بازداشت شده و تا هنوز هم، هرچند همکاران ما تلاش میکنند، به خانواده برنگشته است. به همین دلیل ما کمپاینی را هم به راه انداختیم.»
سازمان حمایت از خبرنگاران افغانستان از مقامات پاکستان خواسته که با پناهندگان افغان، به ویژه خبرنگاران، مطابق با معیارهای بینالمللی و اصول حقوق بشر رفتار کنند.
این سازمان همچنان از نهادهای بینالمللی و کشورهای مهاجرپذیر درخواست کرده تا فرآیند رسیدگی به پروندههای خبرنگاران افغان را تسریع کرده و برای انتقال آنها به کشورهای امن تلاش بیشتر کنند.
به گفته این سازمان، فرشته سدید، خبرنگار افغان، روز دوشنبه ۱۴ اپریل در شهر اسلامآباد پاکستان بازداشت شده است.
یک خبرنگار از آشنایان او که به دلیل حساسیت موضوع نخواست نامش افشا شود، به به رادیو آزادی گفت که بانو سدید به دلیل پایان اعتبار ویزهاش از سوی پولیس پاکستان بازداشت شده است: «صبح که ما با جمعی از همکاران رفتیم طرف حاجی کمپ، یازده بجه به ما گفته شد که یک ساعت بعد رها میشود، اما تا ساعتهای چهار، چهارونیم ما منتظر شدیم. او متأسفانه رها نشد.»
حدود دو هفته پیش، سازمان حمایت از خبرنگاران افغانستان همچنان خبر داد که محمود کوچی، خبرنگار پیشین بیبیسی، و پسرش توسط پولیس پاکستان بازداشت و زندانی شدهاند؛ این دو پس از مدتی آزاد شدند.
پس از حاکمیت دوباره طالبان در اگست ۲۰۲۱ در افغانستان، شماری زیادی از خبرنگاران به دلیل آنچه که تهدیدات امنیتی و محدودیتها خواندهاند، کشورشان را ترک کردهاند.
تعدادی از آنان هنوز در کشورهای همسایه از جمله ایران و پاکستان منتظر طی مراحل پروندههای مهاجرتشان به کشورهای غربیاند.
طلال چودری، معین وزارت داخله پاکستان، در ۱۰ اپریل در یک نشست خبری اعلام کرد که هزاران افغان که در کشورهای غربی درخواست پناهندگی دادهاند، اگر تا پایان ماه اپریل از پاکستان انتقال داده نشوند، ممکن است از این کشور اخراج شوند.
پاکستان از اول ماه جاری میلادی روند اخراج مهاجران افغان دارای کارت شهروندی افغان «ایسیسی» و فاقد اسناد را آغاز کرده و با وجود اعتراض نهادهای حقوق بشری به آن ادامه میدهد.
روزنامه دیپیای جرمنی در ۱۴ اپریل به نقل از کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان «یواناچسیآر» گزارش داد که در دو هفته گذشته پاکستان ۱۲۷ هزار افغان را از آن کشور به افغانستان بازگردانده است.