شهاب حکیمی رئیس این موسسه به رادیوآزادی گفت که هنوز هم مساحت تقریباً ۱۲۰۰ کیلومتر مربع در ۱۲ ولایت افغانستان به شدت آلوده به ماین است.
او به رادیو آزادی گفت که این ماین ها ماهانه حدود ۵۰ کشته و زخمی برجا میگذارند و احتمال میرود که با جا بجا شدن مهاجران برگشته از ایران و پاکستان درمناطق مختلف، این آمار افزایش پیدا کند.
چند وقت بعد که این مردم درقریه جات خود بروند، تلفات اتومات بالا میرود، بخاطر این که مناطق مختلف افغانستان ماین دارد و دراین تلفات کودکان به شمول دختر و پسرشامل خواهند
«چند وقت بعد که این مردم درقریه جات خود بروند، تلفات اتومات بالا میرود، بخاطر این که مناطق مختلف افغانستان ماین دارد و دراین تلفات کودکان به شمول دختر و پسرشامل خواهند بود. درحدود ۱۶۳ ولسوالی باید دوباره سروی شوند بخاطری که درآنجا جنگ زیاد صورت گرفته و ازهرنوع سلاح به شمول ماین ها استفاده شده است. بنااً درآن مناطق خطرات بسیارزیاد است وسروی هم نشده است.»
این نگرانی در حالی مطرح میشود که روند اخراج مهاجران افغان از ایران وپاکستان درچند ماه اخیر شدت گرفته و ده ها هزار تن اخیراً به افغانستان بازگشته اند.
براساس معلومات قبلی موسسه ماین پاکی MDC از زمان بازگشت طالبان به قدرت در بیش از سه سال پیش، ۷۰ درصد بودجه برنامههای ماین پاکی در افغانستان قطع شده که عملی شدن برنامه های ماین پاکی را با مشکل روبرو ساخته و نیاز فوری برای ادامه کمک های جامعه جهانی بخاطر ماین پاکی وجود دارد.
این درحالیست که درتازه ترین رویداد قوماندان امنیه طالبان در بدخشان گفته که شش کودک به روز جمعه ۲۹ حمل در ولسوالی تیزاب ولسوالی زیباک این ولایت در نتیجه انفجار ماین کشته وزخمی شده اند.
دراعلامیه ء در این مورد سن این کودکان بین ۹ تا ۱۴ سال خوانده شده است.
یک مسئول در شفاخانه ولایتی بدخشان که به دلیل حساسیت موضوع نخواست نام وصدای اش نشر شود در یک پیام نوشتاری به رادیو آزادی گفت که سه کودک دراین رویداد جان باخته وسه کودک دیگرزخمی شده که به شفاخانه ولایتی جهت تداوی انتقال داده شده اند.
در این حال شماری دیگر از قربانیان ماین درافغانستان میگویند که با مشکلات زیاد اقتصادی مواجه اند.
تمام وسایل خانه را فروخته ومصرف کرده ام. خانواده من بسیار با مشکل روبروست
شریف الله سرپرست یک خانواده ۱۰ نفری که یک پای خود را به اثرانفجارماین درولایت خوست ازدست داده است به رادیوآزادی گفت «من درولایت خوست به اثر انفجارماین پای چپ خود را ازدست دادم . فعلاً آنقدر مریض استم که تداوی من غیر از هندوستان در جای دیگر امکان ندارد. معاش ندارم. وضعیت اقتصادی من بسیار خراب شده است. به خود آرامش میدهم، اما تمام وسایل خانه را فروخته ومصرف کرده ام. خانواده من بسیار با مشکل روبروست»
کمیته بین المللی صلیب سرخ دو هفته قبل در گزارشی گفت که ۵۶۴ مورد تلفات ناشی از ماین را در سال ۲۰۲۴ در افغانستان ثبت کرده که ۴۳۴ نفر آنان کودکان بودند.
همچنان دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل متحد (OCHA) در ماه گذشته گزارش داد که هر ماه بیش از ۵۵ نفر در افغانستان بر اثر ماینها و مهمات منفجر نشده کشته و زخمی میشوند و در حال حاضر حدود ۳.۳ میلیون نفر در افغانستان در یک کیلومتری مناطق آلوده به ماین و مهمات منفجر ناشده، زندگی میکنند.
افغانستان در بیش از چهار دهه درگیر جنگ بوده است و طرف های درگیر، در کنار استفاده از سلاح های مختلف، برای رسیدن به اهداف شان مناطق وسیع را ماینگذاری کرده اند.
طالبان که پیش از این یکی از جناح های درگیر جنگ با حکومت جمهوری مخلوع افغانستان بود، همواره متهم به ماین گذاری مناطق شده است. حالا که خود حکومت را در اختیار دارند از جامعۀ جهان میخواهند تا در بخش پاک کاری ماین در افغانستان کمک کند.
اخیراً نورالدین ترابی سرپرست اداره ملی آمادگی و مبارزه با حوادث در نشستی در کابل خواهان همکاری جامعه جهانی در زمینه ماین پاکی در افغانستان شد.