امیدواری به بهبود روابط تجاری افغانستان و پاکستان پس از سفر مقام پاکستانی به کابل

موتر های اموال تجارتی

مسئولان اتاق مشترک تجارت افغانستان و پاکستان می‌گویند که پس از سفر اسحاق‌دار معاون صدراعظم و وزیر خارجه‌ پاکستان به افغانستان و گفت‌وگوهایش با مقام‌های طالبان در مورد تجارت و ترانزیت، امیدوارند روابط تجاری بهبود یابد و برای حل مشکلات تاجران گام‌های عملی برداشته شود.

اسحاق‌دار در سخنان خود گفت که به‌توافق رسیده‌ایم تا این مشکلات را حل نماییم، مشکلات تعرفه‌ای است، که تعرفه‌ها باید کاهش یابد، به‌همین‌ترتیب، باید زمینهٔ ترانسپورت و رفت‌و‌آمد باید فراهم شود، مالیات ترانزیت در کراچی نیز باید کاهش یابد تا تجارت دوباره بهبود یابد.

خان جان الکوزی، مسئول این اتاق در افغانستان به تاریخ ۲۰ اپریل به رادیو آزادی گفت:

"اسحاق‌دار در سخنان خود گفت که به‌توافق رسیده‌ایم تا این مشکلات را حل نماییم، مشکلات تعرفه‌ای است، که تعرفه‌ها باید کاهش یابد، به‌همین‌ترتیب، باید زمینهٔ ترانسپورت و رفت‌و‌آمد باید فراهم شود، مالیات ترانزیت در کراچی نیز باید کاهش یابد تا تجارت دوباره بهبود یابد، اکنون تجارت بسیار بدتر شده‌است، تعرفه‌های ترانزیتی بالاست و راه‌ها به‌روی ما مسدود شده‌است، بنابراین امیدوارم این سخنان عملی شود."

آقای الکوزی می‌گوید که تجارت با پاکستان در حال‌حاضر بسیار متضرر شده و روز‌به‌روز در حال کاهش است.

به‌گفتهٔ او، واردات از پاکستان تا نصف کاهش یافته و اکنون میزان آن به‌حدود ۸۰۰ میلیون دالر رسیده‌است.

اسحاق دار معاون صدراعظم و وزیر خارجه‌ پاکستان که به تاریخ ۱۹ اپریل، در رأس یک هیأت به کابل سفر کرده بود، گفته که دولت پاکستان مصمم است تا تجارت و ترانزیت دوجانبه با افغانستان را بیشتر گسترش دهد و تعهد کرده که سهولت های لازم را در این زمینه ایجاد کند.

بیشتر در این باره: ده‌ها هزار مهاجر افغان در راه بازگشت؛ آیندۀ اقتصاد «شکنندۀ» افغانستان چه خواهد شد؟

خبرگزاری باختر تحت کنترل طالبان، گفته است که او این اظهارات را در نشست خبری مشترک با امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجه‌ی حکومت طالبان مطرح کرده است.

این منبع همچنان به‌نقل از امیرخان متقی گفته‌است که در دیدارهای مقامات افغانستان و پاکستان، هر دو طرف در مورد تعرفه‌های تجارتی ترجیحی، مبنی‌بر کاهش یا حذف بخشی از مالیات تعرفه‌های گمرکی، بحث کرده‌اند که در نتیجهٔ آن سهولت بیشتری در تجارت ایجاد شده و سطح داد‌و‌ستد میان دو کشور افزایش می‌یابد.

به گزارش این خبرگزاری، وی همچنین گفت که هر دو طرف نسبت به اجرای سریع چهار پروژه بزرگ اقتصادی (افغان ترانس، کاسا-۱۰۰۰، تاپی و تاپ) ابراز علاقه کردند.

در عین حال، شماری از تاجران افغان و پاکستانی نیز بر اقدامات عملی برای حل مشکلات موجود در عرصه تجارت و ترانزیت تاکید دارند.

در ۲۵ روزی که دروازهٔ تورخم اخیراً بسته بود و میلیون‌ها افغانی خساره به تجار افغان و پاکستانی وارد شد، امیدواریم این گفتگوها و دیدارهای دیپلماتیک میان اسلام‌آباد و کابل، این مشکلات را حل کرده و نتیجهٔ مؤثری در پی داشته باشد.

دو تن از تاجران افغان، داکتر محمد اخلاص و عبدالاحد صادقی به رادیو آزادی گفتند:

"در ۲۵ روزی که دروازهٔ تورخم اخیراً بسته بود و میلیون‌ها افغانی خساره به تجار افغان و پاکستانی وارد شد، امیدواریم این گفتگوها و دیدارهای دیپلماتیک میان اسلام‌آباد و کابل، این مشکلات را حل کرده و نتیجهٔ مؤثری در پی داشته باشد."

"پیش از این نیز در این مورد صحبت شده است، تا زمانی که عملی نشود، نمی توانیم اطمینان داشته باشیم، اما خدا کند تا این مشکلات بین دو کشور حل شود."

شماری از تاجران پاکستانی نیز امیدواری مشابهی دارند.

مشتهد حسین، یکی از این تاجران، می‌گوید: "در دو سال گذشته مشکلات زیادی در مسیر ترانزیت میان پاکستان و افغانستان، به‌ویژه در صادرات کالاهای افغانی از بندر کراچی وجود داشته است. از سوی دیگر، هر از گاهی در روند صادرات و واردات نیز مشکلاتی ایجاد می‌شود. تجارت ما از ماه گذشته، یعنی ماه مبارک رمضان، به‌طور کامل متوقف شد و امیدواریم با سفر اسحاق دار، این مشکلات که سیاسی‌اند، حل شوند."

آقای حسین افزود که در حال حاضر، فقط از طریق گذرگاه تورخم به گونهء محدود داد و ستد صورت می گیرد که آن هم هر از گاهی مسدود می شود.

قابل یادآوری است که تجارت بین افغانستان و پاکستان که سابقه طولانی دارد یکی از موضوعات بحث برانگیز و مهم بین دو کشور خوانده شده و اغلب به دلیل مشکلات مختلف و بسته شدن راه های ترانزیتی بین این دو کشور، تاجران دو طرف متحمل خسارات سنگینی شده اند.