جوی و جویچهها و آبی که از دریا به طرف ما میآمد کاملاً خشک شده.
خیرالله، یک کشاورز در ولسوالی غوریان ولایت هرات، در این مورد به رادیو آزادی گفت: «بنا بر میزان بارندگیهای کمی که در مناطق ما وجود دارد، کشتزارهای ما بسیار آسیب دیده. جوی و جویچهها و آبی که از دریا به طرف ما میآمد کاملاً خشک شده. متأسفانه ما بسیار متضرر شدهایم. امیدوارم که در این قسمت با ما همکاری صورت بگیرد تا مشکلات باعث نشود که ما بیشتر از این آسیب ببینیم و کشتزارهای ما از بین برود.»
افغانستان - شماری از دهقانان از کشت کوکنار دست کشیدهاند
مردم گندم کشت میکردند، اما پس از یک یا دو بار آبیاری، دریا خشک میشد.
عبدالرحمن، دهقان در ولسوالی چهار برجک ولایت نیمروز، نیز نسبت به میزان حاصلات امسال خوشبین نیست: «در سالهای قبل هم در ابتدا آب میآمد، مردم گندم کشت میکردند، اما پس از یک یا دو بار آبیاری، دریا خشک میشد و حاصلاتشان کاملاً خراب میشد و همان تخم گندم هم از بین میرفت، چون که دوباره به حاصل نمیرسید و آب خشک میشد.»
این در حالی است که کمیتهٔ بینالمللی صلیب سرخ (آیسیآرسی) میگوید که آسیبپذیری افغانستان در برابر آفات طبیعی و اثرات منفی تغییرات اقلیمی بهعلت گذراندن چهار دهه جنگ، موجب بروز چالشهای بزرگ اقتصادی در این کشور شده است.
لوگوی آیسیآرسی
آیسیآرسی روز دوشنبه، ۲۸ اپریل، با نشر گزارشی با عنوان «توانمندسازی جوامع دهقانی برای معیشت پایدار روستایی» افزوده که در نتیجه، بخش زراعت که منبع اصلی معیشت برای نزدیک به ۸۰ درصد افغانهاست، بهشدت آسیب دیده است.
در ادامه آمده که بنابر پیشبینی طبقهبندی یکپارچهٔ امنیت غذایی (آیپیسی)، بهدلیل آفات طبیعی از جمله خشکسالی، بارندگیهای غیرفصلی و سیلابها، محصولات زراعتی نابود شده و بیش از ۱۴ میلیون نفر در سال جاری میلادی در افغانستان با عدم مصونیت غذایی تشدیدشده روبهرو شدهاند.
در این گزارش به نقل از کاترینا ریتز، رئیس هیئت نمایندگی کمیتهٔ بینالمللی صلیب سرخ در کابل، آمده که دهقانان با مشکلات بزرگی دستوپنجه نرم میکنند و جوامع وابسته به زراعت با وضعیتی وخیم روبهرو هستند.
بیشتر در این باره: کمک ۱۰ میلیون دالری سازمان ملل برای مقابله با خشکسالی در افغانستان؛ دهقانان: خشکسالی همه چیز ما را گرفتاو با اشاره به اینکه ادامهٔ این وضعیت میتواند عدم مصونیت غذایی موجود در افغانستان را بیشتر تشدید کند، بر رسیدگی فوری به این بحران برای جلوگیری از وخامت وضعیت تأکید کرده و افزوده که کمیتهٔ بینالمللی صلیب سرخ از طریق اجرای چندین ابتکار هدفمند، به دهقانان افغان برای بازیابی معیشتهایشان کمک میکند.
علاوه بر خشکسالیهای دنبالهدار، سرازیر شدن سیلابهای ویرانگر نیز در چند سال اخیر صدها جریب زمین زراعتی را در ولایتهای مختلف افغانستان از بین برده است.
ادارهٔ غذا و زراعت ملل متحد (FAO) شش ماه پیش گفت که از هر چهار نفر در افغانستان، زندگی سه نفر وابسته به زراعت است و از هر سه نفر در این کشور یک نفر بهدلیل شوکهای اقلیمی و بیثباتی اقتصادی با عدم مصونیت غذایی مواجه است.
چهار روز قبل، دفتر هماهنگی امور بشردوستانهٔ سازمان ملل متحد (اوچا) از اختصاص کمک ۱۰ میلیون دالری برای مقابله با بحران خشکسالی، بهویژه در مناطق مرکزی و غربی افغانستان، برای امسال و سال آینده میلادی خبر داد.
افغانستان بهعنوان یکی از ده کشور آسیبپذیر در برابر تغییرات اقلیمی شناخته میشود، در حالی که توانمندیهای محدودی برای مقابله با اثرات منفی آن دارد.