پایان «وضعیت محافظت موقت»؛ نگرانی افغان‌های پناهجو در امریکا از اخراج و آینده‌ نامعلوم

پایان وضعیت محافظت موقت

یک افغان پناه‌جو در امریکا و دارندهٔ سند «وضعیت محافظت موقت» یا «تی‌پی‌اس» است که با ابراز نگرانی از پایان اعتبار این سند می‌گوید که آینده‌ٔ آنان در هاله‌ای از ابهام قرار دارد.

او که به دلیل حساسیت موضوع نخواست نام‌اش در گزارش گرفته شود، به شرط تغییر صدا به رادیو آزادی گفت که بیش از یک سال قبل با استفاده از ویزهٔ پرول با خانواده‌اش وارد امریکا شد و سند «وضعیت محافظت موقت» را دریافت کرد.

ما بسیار جگر‌خون هستیم بخاطر که جان ما در افغانستان در خطر بود و این‌جا آمدیم، افغانستان همچنان در همان حالت است، کدام تغییرات در حکومت افغانستان نیامده که ما بتوانیم برویم.

«ما بسیار جگر‌خون هستیم بخاطر که جان ما در افغانستان در خطر بود و این‌جا آمدیم، افغانستان همچنان در همان حالت است، کدام تغییرات در حکومت افغانستان نیامده که ما بتوانیم برویم، ما جای دیگر هم نداریم، از اقتصاد خوب برخوردار نیستیم و این‌جا هم با مشکلات زیادی اقتصادی روبه‌رو بودیم، این تصمیم ناخوشایندی است، هیچ نمی‌دانیم کجا برویم و چه کنیم.»

یک قاضی فدرال در امریکا با لغو دستور جلوگیری از پایان «وضعیت محافظت موقت»، خاتمهٔ این حمایت را قطعی کرد.

به اساس گزارش تازهٔ خبرگزاری رویترز، این تصمیم موجب شده است که مهلت این حمایت قانونی برای حدود ۱۴٬۶۰۰ افغان و ۷٬۹۰۰ کامرونی به پایان برسد.

وضعیت حفاظت موقت برای این گروه‌ها به تاریخ ۱۴ جولای به پایان رسید، اما شکایت یکی از سازمان‌های مدافع حقوق مهاجران باعث شد محکمهٔ استیناف اجرای آن را برای یک هفته، تا ۲۱ جولای تمدید کند.

بیشتر در این باره: آینده نامعلوم؛ پایان محافظت موقت هزاران پناهجوی افغان در امریکا

سازمان «افغان‌ایوک» در واکنش به این تصمیم می‌گوید افغان‌هایی که فاقد محافظت‌های قانونی اضافی در ایالات متحده هستند، با لغو این دستور به‌شدت در معرض خطر اخراج فوری قرار دارند.

هر کسی که محافظت اضافی نداشته باشد، احتمالاً در خطر است. اگر توسط ادارهٔ مهاجرت و گمرکات (ICE) دستگیر شوند، ممکن است بسیار سریع اخراج شوند.

شان ون‌دایور، رئیس این سازمان، روز سه‌شنبه ۲۲ جولای در صحبت با رادیو آزادی گفت:
«هر کسی که محافظت اضافی نداشته باشد، احتمالاً در خطر است. اگر توسط ادارهٔ مهاجرت و گمرکات (ICE) دستگیر شوند، ممکن است بسیار سریع اخراج شوند. در ایالات متحده، رئیس‌جمهور اکنون می‌تواند مهاجران را به هر کشوری که مایل به پذیرش آن‌ها باشد اخراج کند — ضرور نیست که به کشور اصلی‌شان فرستاده شوند، که واقعاً وحشتناک است. این باعث ایجاد بحران بی‌تابعیتی در سراسر جهان خواهد شد. ما واقعاً ناراحتیم.»

حکومت ایالات متحدهٔ امریکا استدلال کرده است که وضعیت افغانستان و کامرون به حدی خراب نیست که شهروندان این دو کشور مستحق دریافت وضعیت حفاظت موقت باشند.

برنامهٔ وضعیت حفاظت موقت یا "TPS" در امریکا برای اتباع خارجی است که به دلیل جنگ، حوادث طبیعی یا سایر شرایط «غیرعادی» قادر به بازگشت به کشور خود نیستند.

افغان‌هایی که با این سند در امریکا زندگی می‌کنند، اکثراً کسانی‌اند که پس از حاکمیت دوبارهٔ طالبان بر افغانستان، توسط نیروهای امریکایی به ایالات متحده منتقل شده‌اند.
شماری از آنان پیش از این هم در صحبت با رادیو آزادی از وضعیت و آیندهٔ نامعلوم‌شان ابراز نگرانی کرده‌اند.

این درحالی‌ست که شماری از نهادهای وابسته به سازمان ملل اخیراً با اشاره به اخراج مهاجران افغان از کشورهای همسایه هشدار داده‌اند که شرایط امنیتی، سیاسی و اقتصادی در افغانستان همچنان بی‌ثبات است و زمینهٔ بازگشت امن، داوطلبانه و پایدار برای پناه‌جویان افغان از ایران، پاکستان و دیگر کشورها فراهم نیست.