مسعود پزشکیان در نشستی با کارمندان وزارت امور خارجه ایران با بیان این سخنان از گسترش روابط و همکاری ها با افغانستان حمایت کرده است.
در اعلامیه که در وب سایت ریاست جمهوری ایران روز شنبه ۴ اسد نشر شده آمده که رئیسجمهور ایران با تاکید بر ضرورت تقویت روابط با کشورهای همسایه، از جمله افغانستان، افزوده که با اصلاح و بهبود مناسبات با همسایگان، امکان انجام کارهای بزرگ و مؤثر فراهم میشود.
او از بازرگانان،فرهنگیان،کادر های علمی و سایر افراد در آن کشور خواسته تا در این راستا تلاش بیشتر کنند.
رئیسجمهور ایران همچنین با اشاره به مشترکات فرهنگی، زبانی و دینی ایران و افغانستان، تأکید کرده که در زمینه تنظیم وضعیت مهاجران افغان باید نهایت دقت صورت بگیرد،تا در نتیجه سهلانگاری و کوتاهیهای احتمالی، ذهنیت منفی نزد افغانها ایجاد نشود.
گفتنی است که حکومت ایران هنوز حکومت طالبان را به رسمیت نشناخته اما با آنان روابط نزدیک دیپلوماتیک دارد.
مسعود پزشکیان، رئیسجمهور ایران، در حالی این اظهارات را بیان کرده که در حال حاضر روند اخراج گروهی افغان ها که از مدتی به اینسو آغاز شده ،به شدت ادامه دارد.
بیشتر در این باره: یوناما: مهاجران بازگشته به افغانستان در معرض انتقامجویی و نقض جدی حقوقبشر از سوی طالبان قرار دارندشماری از مهاجران افغان در ایران و آنانی که به تازگی بازگشتهاند، میگویند با برخوردهای نامناسب و توهینآمیز از سوی پولیس و برخی شهروندان ایرانی مواجه شدهاند.
یک افغان که بهتازگی از ایران به افغانستان بازگشته است و به دلیل حساسیت موضوع نخواست نامش در گزارش گرفته شود، به شرط تغییر صدایش به رادیو آزادی گفت:
در دکان ها و نانوایی ها حتی به افغان ها سودا نمی دادند
"افغانان در حالت خیلی بدی قرار داشتند، دولت و مردم ایران به آنها به دیدهء حقارت نگاه می کردند، در دکان ها و نانوایی ها حتی به افغان ها سودا نمی دادند و به آنها توهین و تحقیر می نمودند."
درعین حال مهاجران افغان که در حال حاضر در ایران به سر میبرند نیز شکایت مشابه دارند.
یکی از آنان که او نیز نخواست نامش در گزارش گرفته شود، میگوید:
"مشکلات مهاجرین از اوج آن هم گذشته، دو سه روز می شود ما حتی طرف مغازه ها رفته هم نمی توانیم، یک تعداد دوست ها را روان کردیم رفتند اما شماری از مردم همرایشان برخورد خیلی زشت نمودند و فحش گفتند که افغان های جاسوس، وضعیت مهاجران در ایران واقعا خیلی وخیم است، جوان های که بیرون می روند و می گردند آنها را تهدید می کنند. "
از سوی هم شماری از مدافعان حقوق مهاجرت همچنان از نحوه برخورد ها با مهاجران افغان در ایران ابراز نگرانی میکنند.
یونس محمدی، عضو کمیته کارشناسان مسائل مهاجرت در کمیسیون اروپا، به رادیو آزادی گفت:
این بار روند اخراج مهاجران افغان خیلی خشن تر و بی رحمانه تر صورت می گیرد
" این بار روند اخراج مهاجران افغان خیلی خشن تر و بی رحمانه تر صورت می گیرد، حتی مردم ایران در خیابان ها بر ضد مهاجران افغان، و یا رفتار پولیس ایران در اردوگاه ها و حتی رفتار سیاست مدار های شان را می بینیم که با لحن خیلی مهاجر ستیزانه حتی این فعالیت ها و اعمال را تشویق می کند که به نظرم خیلی خطرناک است."
این در حالیست که شماری از سازمانهای بینالمللی گزارش دادهاند که مهاجران افغان پس از بازگشت به افغانستان از ایران نیز با بدرفتاری از سوی طالبان روبهرو اند.
هیئت معاونت سازمان ملل در افغانستان (یوناما) و دفتر حقوق بشر این سازمان در گزارشی گفتهاند که افغانهای بازگشته با خطر شکنجه، بازداشتهای خودسرانه و تهدیدهای امنیتی روبهرو هستند.
کمیشنری عالی ملل متحد در امور پناهندگان (UNHCR) میگوید که از آغاز سال جاری میلادی تا ۲۳ جولای، بیش از یک میلیون و ۶۸۴ هزار نفر از ایران بازگردانده شدهاند که این مسئله به بحران بشری افغانستان افزوده است.