«آموزش دختران در جوامع اسلامی، چالش ها و فرصت ها» محور نشست دو روزه اسلام آباد

تصویر از نشست اسلام آباد

اسلام آباد میزبان نشست دو روزه که از سوی اتحادیهٔ مسلمانان جهان «Muslim World League » به روز های ۱۱ و ۱۲ جنوری، برگزار می شود، است. محور بحث این کنفرانس بررسی چالش های آموزش دختران در کشورهای اسلامی است.

در این نشست نمایندگان سازمان همکاری اسلامی (او آی سی)، سازمان ملل متحد، بانک جهانی، رهبران مذهبی، فعالان حق آموزش و مقام‌های عالی‌رتبه حکومت پاکستان شرکت کرده‌اند.

شهباز شریف، صدراعظم پاکستان، در سخنرانی خود در این نشست به روز شنبه، محروم شدن دختران از آموزش را معادل محروم کردن آن‌ها از حق آینده‌ای روشن دانست.

برخی رسانه‌های پاکستانی به نقل از آقای شریف گزارش داده‌اند که گفته پاکستان، در تضمین دسترسی برابر دختران به آموزش با چالش‌های بزرگی مواجه است.

سازمان غیر دولتی «اتحادیهٔ مسلمانان جهان» که مقر آن در شهر مکه عربستان سعودی است، روز جمعه در بیانیه‌ای که در وب‌سایت رسمی خود منتشر کرده، گفته که این نشست با همکاری حکومت پاکستان برگزار شده و هدف آن نشان دادن این موضوع به جهان است که اسلام، دین علم، تمدن و ارزش‌های والاست و قویاً از تمام قوانینی که آموزش دختران را ممکن می‌سازد، حمایت می‌کند.

این بیانیه تأکید می‌کند که هرگونه “قانون یا اقدام” از سوی افراد یا گروه‌ها که مانع آموزش دختران شود، با “تعالیم اسلامی” در “تضاد” است.

ملاله یوسف‌زی، برنده جایزهٔ صلح نوبل نیز در این نشست حضور یافته است.

ملاله روز جمعه در بیانیه‌ای که در شبکه اجتماعی ایکس منتشر کرد، نوشته که در روز دوم این کنفرانس در مورد حق آموزش دختران و اینکه چرا رهبران باید طالبان را به دلیل جنایات در برابر زنان و دختران افغان پاسخ‌گو بدانند، صحبت خواهد کرد.

خالد مقبول صدیقی، وزیر آموزش پاکستان، یک روز پیش از آغاز این کنفرانس به خبرگزاری فرانس‌پرس گفته که به حکومت طالبان در افغانستان نیز برای شرکت در این نشست دعوت داده شده است، اما اسلام‌آباد تاکنون پاسخی دریافت نکرده است.

ضیاء احمد تکل، معاون سخنگوی وزارت خارجه طالبان و ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان، به پرسش‌های رادیو آزادی درباره عدم شرکت مقامات طالبان در این نشست پاسخ نداده‌اند.

با آن که تا کنون مشخصا در این کنفرانس مشخصا به محدودیت آموزش دختران در افغانستان اشاره نشده، شماری از دانش‌آموزان افغان و فعالان حقوق زنان امیدوارند که این نشست بتواند بر موضع طالبان در قبال ممنوعیت آموزش تأثیر بگذارد.

هریوا، یکی از دانش‌آموزان صنف هشتم در ولایت خوست که از آموزش محروم شده است، به رادیو آزادی گفت:

«نشستی که در اسلام‌آباد از سوی جوامع اسلامی و کشورهای اسلامی برگزار شده است، نباید فقط درباره آموزش دختران صحبت کند، بلکه باید بر طالبان در افغانستان فشار وارد کند که به دختران اجازه تحصیل بدهند.»

بیشتر در این باره: تحقیق تازه: منع آموزش و کار زنان، سالانه ۱.۴ میلیارد دالر به اقتصاد افغانستان زیان می‌رساند

لطیفه سالارزی، فعال حقوق زنان، به رادیو آزادی گفت که کشورهای اسلامی، رهبران مذهبی و مقامات جوامع مسلمان باید از دیدگاه شریعت اسلامی طالبان را قانع کنند تا محدودیت‌های اعمال‌شده بر دختران و زنان را بردارند :

«در افغانستان، نسبت به سایر جوامع و کشورها، سخنان عالمان دینی و رهبران مذهبی بیشتر شنیده و پذیرفته می‌شود و تأثیرگذار است، بنابراین، درخواست ما از آنان این است که از راه‌های مختلف، از منبر گرفته تا کنفرانس‌ها، صدای حمایت از حقوق دختران و زنان را بلند کنند.»

گل‌رخ ارمل، دیگر فعال حقوق زنان، به رادیو آزادی گفت:

«اگر عالمان دینی، مردم افغانستان، مردان افغان و سایر جوانب باهم متحد شوند، من فکر نمی‌کنم این محدودیت‌ها بر ما ادامه پیدا کند، درخواست ما از این نشست و رهبران مذهبی این است که برای ما صدا بلند کنند.»

حکومت طالبان همواره مدعی است که حقوق زنان در چهارچوب شریعت در افغانستان تامین است.

اما پس از حاکمیت طالبان بر افغانستان در سال ۲۰۲۱، دختران تنها اجازه دارند تا صنف ششم به مکتب بروند و زنان نیز از کار در سازمان‌های غیردولتی بین‌المللی و برخی ادارات دولتی و همچنین مشارکت فعال در بسیاری از بخش‌های جامعه محروم شده‌اند.