مردم می گویند، بناهای تاریخی در بلخ در معرض تخریب و بی توجهی حکومت طالبان قرار دارند

روضه سخی مزارشریف-تصویر از آرشیف

شماری از ساکنان ولایت بلخ افغانستان با نگرانی از شکست و ریخت قسمت های از برخی بناهای تاریخی این ولایت می‌گویند که چندین مکان تاریخی بلخ در معرض تخریب قرار دارند.

به گفته باشندگان بلخ، ساختمان روضه شریف که یکی از بنا های تاریخی در بلخ است نیز از این تهدید مستثنی نیست.

حارث باشنده شهرمزارشریف روز دوشنبه به رادیو آزادی گفت احتمال دارد برف و باران زمستان امسال سبب تخریب بیشتر بخش‌های از این ساختمان شود.

"قسمت های زیادی روضه شریف کاشی هایش فرو ریخته و به ترمیم نیاز دارد و در این سه سال گذشته هیچ نوع توجه‌ای نشده و اگر این قسم ادامه داشته باشد و ترمیم نشود در زمستان خرابی اش بیشتر می‌شود"

آتشکدهٔ نوبهار بلخ، مسجد نه‌گنبد (حاجی پیاده) بالاحصار بلخ ، خانه خانقاه مولاناجلال محمد بلخی، آرامگاه رابعه بلخی، برج عیاران زیارت خواجه اکاشاه ولی و قصر جهان‌نما از مکان های تاریخی دیگر در ولایت بلخ به شمار می‌روند.

خانه مولانا جلال الدین بلخی در بلخ- تصویر از آرشیف

عزیز و صالحه از باشنده‌گان ولایت بلخ می گویند بر علاوه برخی از این مکان های تاریخی هم در ولایت بلخ نیز در خطر فروریزی قرار دارد و در سه سال گذشته از سوی حکومت طالبان به مراقبت این مکان ها توجه نشود.

"در سه سال حاکمیت امارت اسلامی تا کنون هیچ گونه بازسازی در بخش‌های مرمت کاری آبده های تاریخی انجام نشده بخش‌های بازمانده های تاریخی بخصوص روضه مبارک در خطر فرو ریزی قرار داره و خواست مه بعنوان باشنده ولایت بلخ این است که در این قسمت توجه بیشتر شود."

مجسمه‌های اسب‌سواران در شهر مزارشریف از سوی طالبان ویران شدند

"مکان های تاریخی در ولایت باستان با گذشت هر سال در معرض نابودی قرار دارد و اگر همی رقم ادامه پیدا کند و توجه نشود این آبدات تاریخی را از دست خواهیم داد"

نگرانی ها از عدم توجه حکومت طالبان نسبت به ترمیم و بازسازی مکان های تاریخی در ولایت بلخ در حالی بیان می‌شود که هفته گذشته خبرگزاری باختر تحت اداره طالبان از افرایش سیاحان داخلی و خارجی در این ولایت گزارش داده است.

اما ذبیح الله آریایی آمر فرهنگ و هنر ریاست اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان در بلخ در صحبت با رادیو آزادی نگرانی ها در مورد بیشتر شدن شکست و ریخت بنا های تاریخی در این ولایت را پذیرفت،اما افزود که برای حفظ و نگهداری آن تلاش می شود.

“روضه مبارک یکی از بنا های معروف کشور مااست که کار حفظ و ترمیم اش در سال‌های (زمان جمهوریت) گذشته توسط یک شرکت به پیش برده می‌شد که به صورت نا تمام رها کرده شده و با پیشنهاد و مکاتب رسمی موضوع را با وزارت اطلاعات و فرهنگ شریک کردیم تا کار بازسازی این بنای با ارزش تاریخی شامل پلان انکشافی شود”

نگرانی ها از افزایش شکست و ریخت در بنا های تاریخی تنها به ولایت بلخ خلاصه نمی شود بلکه این نگرانی ها در شماری ازولایت های افغانستان از جمله ولایت های بامیان و غور نیز وجود دارد.

حدود چهار ماه پیش عتیق‌الله عزیزی، معاون وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان، با هشدار از احتمال تخریب شدن کامل منار جام در نتیجه سیلاب ها ،از سازمان علمی، فرهنگی و آموزشی ملل متحد (یونسکو) خواست تا آن را از خطر تخریب نجات دهد.

شماری از آگاهان مسایل تاریخی با اشاره به تخریب مجسمه‌های بزرگ بودا در بامیان از سوی طالبان در دوره اول حاکمیت آنان در افغانستان، طالبان را به بی‌تفاوتی در ارتباط به حفظ آثار تاریخی و به نابود ساختن بسیاری از آثار باستانی قبل ازاسلام متهم می‌کنند.