جان کری وزیر خارجۀ امریکا در نخستین روز سفر چهار روزه اش به پنج کشور آسیای مرکزی در دیدار با مقامهای قرغیزستان در بارۀ وضعیت افغانستان صحبت کرده است.
جان کری در نشست خبری مشترک با ایرلان عبدالدایف همتای قرغیزش در شهر بشکک گفت: " وزیر خارجۀ قرغیزستان و من بیشتر در مورد وضعیت در افغانستان صحبت کردیم، جایی که جمهوری قرغیزستان از مدت طولانی نقش مهمی بازی کرده است و نیز از صدها محصل افغان برای تحصیل در پوهنتون امریکایی آسیای میانه در بیشکک استقبال کرده است."
جان کری به ازبیکستان، تاجیکستان، قزاقستان و ترکمنستان نیز میرود.
قرار است وزیر خارجۀ امریکا امروز برای اشتراک در نشست وزیران خارجۀ پنج کشور آسیای مرکزی وارد شهر سمرقند در ازبیکستان شود، شهری که زمانی از آن راه ابریشم میگذشت.
سید مسعود استاد پوهنځی اقتصاد پوهنتون کابل سفر آقای کری به آسیای مرکزی را از لحاظ اقتصادی برای افغانستان با اهمیت میداند.
او در صحبت تلیفونی با رادیوآزادی در مورد گفت: " آمدن جان کری وزیر خارجۀ امریکا به آسیای مرکزی، علاوه بر آن که آسیای مرکزی را از طریق افغانستان با جنوب آسیا وصل میکند، افغانستان را از طریق خط لاجورد به اروپا و مدیترانه نیز وصل میکند. فکر میکنم از لحاظ اقتصادی برای ما بسیار مهم است. و هم از لحاظ ایجاد باورمندی و اعتماد کشورهای دیگر که امریکا بالای شان تأثیر گذار است، برای ما بسیار با اهمیت است."
راه لاجورد از قدیمی ترین راههای تجارتی میباشد که اتاق تجارت و صنایع افغانستان آن را کوتاهترین، ارزان ترین و مصون ترین راههای تجارتی برای افغانستان خوانده است.
در پهلوی این، پایپ لاینی که قرار است گاز ترکمنستان را از طریق افغانستان به پاکستان و هند انتقال بدهد نیز از لحاظ اقتصادی برای افغانستان مهم است.
انتظار میرود کری در جریان سفرش به ترکمنستان از پروژه گاز موسوم به تاپی نیز ستایش کند.
پایپ لاین گاز به طول ۱۸۰۰ کیلومتر، انتظار میرود گاز ترکمنستان را از راه تورغندی هرات به فراه و قندهار و از آن جا به پاکستان و هند انتقال دهد.
مقامهای افغانستان، ترکمنستان، پاکستان و هند توافق کرده اند که کار ساخت این پروژۀ بیش از ده میلیارد دالری سال آینده میلادی آغاز و تا سال ۲۰۱۷ میلادی تکمیل خواهد شد.
به اساس گزارشها، کشورهای آسیای مرکزی که رشد اقتصادی شان در حال حاضر کاهش یافته نگران اند که با خروج تدریجی نیروهای امریکایی از افغانستان، دلچسپی واشنگتن به کشورهای منطقه کمرنگ خواهد شد.
اما جان کری با نگاه خوشبینانه به آینده ابراز امیدواری کرده که در نشست موسوم به قلب آسیا که در ماه دسمبر سال جاری میلادی در اسلام آباد برگزار خواهد شد، راه برای پیشرفت در زمینۀ یک اجندای اقتصادی منطقوی جامع، بازتر خواهد شد.