مسوولان محلی ولایت کندز میگویند، بیشتر مکاتب این ولایت که در ساحاتی زیر کنترول طالبان مسلح قرار دارند، برای شاگردان آموزشهای ضد حکومتی، ویرانگری کشور و دهشت افگنی داده میشود.
این مطلب را حمدالله دانشی سرپرست ولایت کندز در نشست که زیر عنوان، گفتمان صلح و جوانان روی چگونگی نقش معارف در تامین صلح و وضعیت معارف در ولایت کندز از طرف مرکز رسانهیی میدیوتیک کندز راه اندازی گردیده بود، بیان کرد.
با توجه به نگرانیهای شدید امنیتی و اینکه بیش از ۶۰ درصد مناطق کندز از حاکمیت دولت بیرون و تحت تسلط مخالفان مسلح حکومت قرار دارد، به همین اساس اکثر مکاتب کندز نیز در ساحاتی قرار دارند که طالبان در آن مسلط هستند.
دانشی میگوید، مکاتب که در ساحات زیر کنترول طالبان مسلح قرار دارند، در آن مکاتب برای شاگردان بهجز آموزشهای ضد حکومت، ویرانگری کشور چیزی دیگر برای فرزندان این سرزمین تدریس نمیشود:
" قبول کنیم یا نکنیم برادران و خواهران بزرگوار، این یک حقیقت مُسلم است دیگر همین مکاتب که در زیر کنترول ما است ما در آنجا به کسی اجازه میدهیم که در آن مفکوره را تبلیغ و تدریس کند، اما در آن مکاتب یک ملا و طالب متعصب و تروریست به مکتب داخل میشوند برضد دولت فعلی تبلیغ میکنند و به شاگردان میگویند که این نظام، نظام کفری است و هر کسی که در این نظام کار میکند باید کشته شود. "
سرپرست ولایت کندز، از وضعیت فعلی معارف در ولایت نامبُرده ابراز نگرانی کرده گفت، اگر به اسرع وقت همهای مکاتب از زیر حاکمیت طالبان مسلح بیرون نشود، آنان شاگردان مکاتب را به صفوف خودشان جلب و جذب خواهند کرد:
" رسالت و وظیفه ما این است که مکاتب را مسدود نکنیم و مکاتب را باید آزاد بکنیم از دست دشمن و نیروهای امنیتی ما تلاش بکنند که هیچ نقطهای نماند که مکتب ما زیر اثر دشمن قرار داشته باشد و مناطق که در زیر کنترول طالب است در آنجا باید مکاتب را آزاد کنیم باید ما فرزندان این سرزمین را از جهالت نجات بدهیم و بدترین جهالت جهالتی طالبانی است. "
از سوی دیگر، رستم خان رئیس معارف ولایت کندز گفت، که در سطح این ولایت ۴۹۷ باب مکتب وجود دارد و تمامی مکاتب در این ولایت به روی شاگردان باز است، اما بر بنیاد سخنان وی که بیشتر این مکاتب در ساحاتی تحت حاکمیت طالبان مسلح فعالیت دارند:
" توقع من از جناب قوماندان صاحب امنیه و جناب دانشی صاحب این است باید امنیت را به اطراف کندز برسانند، تا مکاتب ما تحت پوشش نیروهای دولتی قرار بگیرند و شاگردان ما بتوانند در یک فضای امن و صلح درس بخوانند. "
از سوی هم منابع مردمی از قرا و قصبات این ولایت خبر میدهند، که طالبان از صنف شش به بالا مانع رفتن دختران به مکتب میشوند، خانوادهها نیز با بی اعتمادی نسبت به اوضاع مناطق شان، دختران خود را به مکتب نمی گذارند، از قرائن بر می آید که معارف در کندز با یک بحران جدی از این ناحیه روبرو باشد.
از جانبی دیگر مولوی خوش محمد نصرت یار عضوی شورای ولایتی کندز گفت، طبعاً مکاتب که در مناطق زیر مدیریت طالبان مسلح قراردارند، تاثیرات منفی را بالای اذهان شاگردان میگذارد:
" تا جای که شما هم خبر دارید و من هم خبر دارم او مکاتب که در ساحاتی طالبان قرار دارد او نصاب به نصاب دولتی زمین تا آسمان تفاوت دارد، آنها میگویند که در صنف پنج باید شاگردان قُدری را بخوانند، مشکل است به این شکل یکطرف شاگردان دیموکراسی صدا بزنند و از دیگر سو شاگردان امارت اسلام صدا بزنند این یک مشکل بسیار جدی است باید در این مورد توجه جدی شود. "
با این حال، جنرال محمد قسیم جنگل باغ قوماندان امنیه ولایت کندز گفت که حکومت مرکزی در مورد پاکسازی این ولایت مُصمم است و به زودی به هدف راندن طالبان مسلح یک عملیات سرتاسری در کندز راه اندازی میگردد:
" پروگرامهای خاصی که حکومت مرکزی در مورد کندز دارد و عنقریب راه اندازی میگردد و ما تلاش داریم که از این پروگرامها استفاده خوب بکنیم تا ساحاتی که در کنترول طالبان مسلح قرار دارند به زودی آزاد شوند. "
ولایت کندز در شمالشرق کشور موقعیت داشته که در این اواخر دامنه نا امنی در ولایت نامبُرده گسترش یافته است و مردم این ولایت از وضعیت کنونی کندز خیلی نگران هستند.
گزارش: اجمل آرین