نماینده فوقالعاده رئیس جمهور در امور اصلاحات و حکومت داری خوب میگوید بخش ترانسپورت افغانستان باید عصری و معیاری شود.
احمد ضیا مسعود نماینده فوقالعاده رئیس جمهور در امور اصلاحات و حکومتداری خوب میگوید اگر سیستم ترانسپورتی افغانستان معیاری شود از یکسو سهولت برای مردم ایجاد خواهد شد و از طرف دیگر منبع خوب عایداتی برای حکومت خواهد شد.
آقای مسعود روز سهشنبه در نشستی تحت نام اصلاحات سکتور ترانسپورتی در کابل گفت، تنظیم ترافیک شهری ایجاد شاهراههای بزرگ، خط آهن و داشتن میدانهای ترانزیتی میتواند افغانستان را به یک کشور بزرگ ترانزیتی مبدل سازد.
وی افزود که کمیتۀ ملی ترانسپورت ستراتیژی را برای حل مشکلات ترانسپورتی طرح کرده که با تطبیقآن در جریان یک دهه بخش ترانسپورت افغانستان معیاری خواهد شد.
آقای مسعود میگوید:
"بدون داشتن یک سیستم ترانسپورتی منظم ما نمیتوانیم که مارکیت امتعۀ داخلی پیدا بکنیم و به همین دلیل موضوع ترانسپورت یک فکتور مهم در رشد اقتصادی کشور ما حساب میشود، امیدواری این است که با تطبیق ستراتیژی ملی ترانسپورت که بخشهای مختلف را احتوا میکند بعد از پنج یا ده سال شاهد یک تغییر بنیادی در چهرۀ ترانسپورت و شاهراه کشور خود بوده باشیم."
آقای مسعود میگوید که از یکسال به اینسو کمیتۀ ملی ترانسپورت تلاش کرده تا همسویی را میان ارگانهای ذیدخل در بخش ترانسپورت ایجاد کند.
پیش از این رئیس جمهور غنی نیز گفتهاست که افغانستان یک کشور مهم ترانزیتی در سطح آسیا است که میتواند کشورهای آسیای میانه را با کشورهای آسیای جنوبی وصل سازد و از این طریق عواید زیادی بدست آورد.
تونل سالنگ، راه پلخمری-مزارشریف و شبرغان، کابل به قندهار، قندهار-هرات و تورغندی، اسلام قلعه به هرات و کابل تورخم از شاهراههای مهم افغانستان است که میتواند این کشور را به پل ارتباطی میان کشورهای منطقه مبدل سازد.
در کنار این حکومت افغانستان روی سرک حلقوی کار میکند که حدود سه هزار و سه صد و شصت کیلومتر طول داشته و شانزده ولایت را با هم وصل میسازد.
در این حال محمد الله بتاش وزیر ترانسپورت میگوید که کار برای عصری سازی سیستم ترانسپورتی و حل چالشهای فرا راه بخش ترانسپورتی جریان دارد.
در عین حال محمود بلیغ وزیر فوائد عامۀ افغانستان میگوید، بعد از سکتور امنیتی، ترانسپورت یکی از بخشهای است که حکومت بیشترین بودجه را به آن تخصیص دادهاست.
آقای بلیغ میگوید، اگر به این بخش طوریکه لازم است توجه شود و همه ارگانهای زیربط وظایفشان را انجام دهند، این سکتور به یکی از بزرگترین منبع عایداتی مبدل خواهد شد.
وی افزود:
"من معتقد هستم که یکی از پایههای اساسی ثبات و رفاع مردم داشتن یک اقتصاد قوی و روبه رشد و یکی از فکتورهای اساسی رشد اقتصاد در تمام جوامع بشری داشتن یک سیستم ترانسپورتی قدرتمند، مؤثر و قوی میباشد."
اشتراک کنندهگان نشست ملی اصلاحات سکتور ترانسپورتی میگویند، در حال حاضر ناامنی، نبود سیستم و وسایط ترانزیتی معیاری و فساد اداری از عوامل اصلی مشکل در شاهراههای افغانستان است.
در این حال وزارت ترانسپورت میگوید که برای اولین بار دروازۀ الکترونیکی برای جلوگیری از فساد در شاهراهها در شرق کابل تکمیل گردیده و دروازۀ سمت غرب زیر کار است.
گزارش: تمیم اخگر