پس از کاهش ارزش واحد پولی افغانی در مقابل دالر، شماری از مردم می گویند که نرخ مواد خوراکی و ضروریات زندگی به شدت افزایش یافته و آنان به سختی میتوانند نیازهای روزمره خود را تأمین کنند.
آنان در صحبت با رادیو آزادی گفتند که افزایش نرخ دالر به طور مستقیم بر قیمت مواد خوراکی و ضروریات زندگی تاثیر گذاشته است.
حفیظ الله باشنده ولایت ننگرهار که دُکان خوراکه فروشی دارد روز دوشنبه در مورد به رادیو آزادی چنین گفت:
"اینکه اخیرا قیمت دالر در افغانستان از ۶۵ تا ۶۸ و امسال از ۶۸ به ۷۵ افزایش یافته در مارکتهای مختلف ولایت مختلف افغانستان، به قیمت مواد غذایی مانند برنج، آرد و روغن افزایش قابل توجهی آمده است که مردم با بحران اقتصادی هم مواجه اند".
انیسه باشنده شهر کابل که مادر چهار طفل است و با مهره دوزی و خیاطی نفقه کودکان اش را تامین میکند در این مورد به رادیو آزادی گفت:
“سخت هوا سرد، زمستان، بیکاری، همه مردم پول ندارند، فقر و بدبختی است . همچنان دالر بالا میره، دکانداران نرخ را بالا میبره. چی از قبیل مواد خوراکی، پوشاک و مردم چی قسم استفاده کنند که هیچ چیزی در دسترس شان نیست”
در پاسخ به این وضعیت، بانک مرکزی افغانستان تحت کنترل طالبان ، از اتخاذ تدابیر برای مدیریت بازار ارز و جلوگیری از کاهش بیشتر ارزش افغانی خبر داده است.
در اطلاعیه این بانک که روز یکشنبه ۱۲جنوری در شبکه اکس اش منتشر شده آمده که منابع کافی برای ثبات پول افغانی در بازار و تأمین تقاضای ارز در مواقع لازم در دسترس است.
در این حال برخی آگاهان اقتصادی به این باورند که کاهش ارزش افغانی به حرف ها در احتمال قطع کمکهای نقدی امریکا به افغانستان مربوط میشود.
میر شاکر یعقوبی آگاه اقتصادی به رادیو آزادی گفت:
“قطع کمک های امریکا به افغانستان میتواند تأثیرات مهم و ناگوار روی اقتصاد کشور بگذارد یکی از مهمترین پیامد ها کاهش منابع ارزی و بلند رفتن ارزش دالر در مقابل افغانیست که در حال حاضر چنین چیز اتفاق افتاده. که موضوع می تواند باعث افزایش قیمت کالا های وارداتی و بلند رفتن هزینه مواد خوراکی شود، در کنار از این میتواند سطح تورم را بالا ببرد و کاهش تقاضا را بدنبال داشته باشد.”
هفته گذشته دونالد ترمپ رئیس جمهور منتخب امریکا در یک نشست خبری تأمین مالی حکومت طالبان توسط دولت بایدن را «غیرقابل قبول» خواند و بر لزوم قطع چنین کمکها تأکید کرد.
این اظهارات او در پی درخواست تیم بورچت عضو مجلس نمایندگان ایالات متحده، مبنی بر قطع کمکها امریکا که به ادعای اوبه حکومت طالبان صورت می گیرد، صورت گرفت.
اما وزارت خارجه امریکا،سازمان ملل متحد و حکومت طالبان همواره چنین ادعا ها را رد کرده اند.
پس ازحاکمیت طالبان بر افغانستان، امریکا در بیش از سه سال گذشته بهمنظور حمایت از مردم این کشور، کمکهای مالی قابلتوجهی را از طریق ارسال بستههای نقدی ۴۰ میلیون دالری هفته وار به افغانستان انجام داده، که بر اساس برآورد بانک جهانی این کمک ها در باثبات نگهداشتن ثبات پول افغانی و اقتصاد این کشور نقش برجستهء داشته است.