یافتههای یک سروی نشان میدهد که حدود هفتاد درصد اطفالی که از پاکستان به افغانستان بازگشت کردهاند با خطر ازدواجهای زیر سن و کار شاقه مواجهاند.
این سروی که از سوی موسسه حمایت از اطفال یا (Save the Children) انجام شدهاست نشان میدهد که هفتاد درصد والدین که از پاکستان به کشور خود بازگشتهاند نگراناند که عدم دسترسی اطفال شان به مراکز تعلیمی میتواند آنها را با خطر ازدواجهای زود هنگام و کارهای شاقه روبرو کند.
این موسسه میگوید، در سال ۲۰۱۶ میلادی بیش از ۶۵۰ هزار مهاجر افغان از پاکستان به افغانستان برگشتهاند و انتظار میرود صدها هزار مهاجر دیگر تا ماههای آینده برگردند.
به گفته سیف دی چلدرن بسیاری از افغانها که به کشور خود بازگشت کردهاند، همراه با اطفال شان در ولایت ننگرهار که با پاکستان سرحد دارد، جابجا شدهاند.
بیشتر این بازگشت کنندهها در زیر خیمهها در کمپها بسر میبرند.
لیاقت الله یکی از همین اطفالیست که به گفته خودش دو ماه میشود از شهر پشاور به ننگرهار برگشته و مجبور است تا برای پیدا کردن لقمه نان شاگرد مستری شود.
او افزود:
" قبلاٌ در پشاور زندهگی میکردم، دو ماه میشود به اینجا آمدیم و از مجبوری شاگرد مستری شدیم نه مکتب است و نه درس."
شمشیر پسرک دیگر افغان که میگوید پس از آمدن از پاکستان دیگر به مکتب نمیرود و پکوره فروشی میکند به رادیو آزادی گفت:
" سه ماه میشود که از پاکستان برگشتیم قبلاٌ در آنجا درس میخواندم اما اینجا پکوره میفروشم اینجا درس نیست سرپرست هم ندارم که او کار کند نان آور خانه خود استم."
اداره حمایت از اطفال در حالی در مورد وضعیت اطفال که از مهاجریت به تازهگی به افغانستان برگشتهاند ابراز نگرانی کردهاست که اداره کمینشری عالی سازمان ملل روند بازگشت مهاجرین افغان را امسال از پاکستان بی سابقه خوانده میگوید، قرار است پس از ماه فبروری ۲۰۱۷ میلادی این روند دوباره شدت اختیار کند.