شماری از آگاهان مسایل سیاسی میگویند، تلاشهای صلح حکومت از طریق صحبت با موسس مدرسه حقانیه در پاکستان، مذاکرات بینالافغانی را زیر سوال میبرد.
آنها به این باور اند که تلاش حکومت برای کشانیدن طالبان به میز مذاکره با استفاده از رهبر جمعیت علمای پاکستان، رویای به دور از حقیقت است.
فیض محمد زلاند یکی از این آگاهان روز شنبه در صحبت با رادیو آزادی گفت، خواست حکومت مبنی بر همکاری مولانا سمیع الحق در پروسه صلح افغانستان، اصل مذاکرات بینالافغانی را زیر سوال میبرد.
وی گفت که سمیع الحق از منافع ملی پاکستان عبور نخواهد کرد:
"اگر بحثهای صلح تا حد زیاد متکی به پاکستان و یا به کسانی که پاکستانی اند و بحثشان پاکستانی است ما بدست خود بحث افغانی را پاکستانی میسازیم که این نه تنها روند صلح را با بنبست مواجه میسازد بلکه ارزشهای ملی پاکستان را منعکس میسازد آنان میتوانند در یک روند افغانی چانه زنی بکنند و از آن بهره ببرند."
حضرت عمر زاخیلوال سفیر افغانستان در پاکستان به رادیو آزادی گفتهاست که در دیدارش با سمیع الحق روی تأمین صلح در افغانستان بحث شده و رئیس جمهور اشرف غنی نیز در این جریان با سمیع الحق صحبت تیلفونی کردهاست.
آقای زاخیلوال گفتهاست که حکومت افغانستان تلاش میکند تا از هر راه ممکن صلح را در کشور تأمین کند.
یک منبع در حکومت افغانستان به رادیو آزادی گفته که در این مکالمه رئیس جمهور غنی گفته که همکاری رئیس جمعیت علمای پاکستان با استفاده از نفوذ اش بر طالبان مسلح میتواند در پروسه صلح افغانستان موثر باشد.
برخی رسانهها گفته اند که سمیع الحق در این صحبت تیلفونی بر شرط طالبان مبنی بر خروج نیروهای خارجی از افغانستان تأکید کردهاست.
این در حالیست که نزدیک به یک و نیم سال قبل جانان موسی زی سفیر پیشین افغانستان نیز با مولانا سمیع الحق در مورد همکاری با پروسه صلح افغانستان دیدار کرده بود.
در این حال برخی از اعضای ولسی جرگه افغانستان تلاش حکومت برای بکار گیری نفوذ سمیع الحق بر طالبان مسلح را یک اقدام نیک میخوانند.
محمد نذیر احمدزی یک عضو این جرگه به رادیو آزادی گفت از این که برخی زیادی از رهبران طالبان شاگردان مدرسه سمیع الحق بودهاند ،جدا از مسایل سیاسی این شخص میتواند در این راستا همکاری موثر داشته باشد.
وی گفت:
"ما این را به فال نیک میگیریم و راه حل نیز همین است از این که تمامی رهبران طالبان از مدرسه حقانیه فارغ شدهاند اگر مولانا سمیع الحق بخواهد همکاری مثبت کرده میتواند بشرط که از روی اخلاص باشد نه یک پروسه سیاسی."
مولانا سمیع الحق که به عنوان پدر معنوی طالبان شناخته میشود، اداره مدرسه دار العلوم حقانی در ایالت خیبر پشتونخواه را به عهده دارد و گفته میشود اکثر رهبران طالبان مسلح از همین مدرسه فارغ شدهاند.
در سالهای گذشته ادعا شده که در این مدرسه کودکان و نوجوانان از سوی مربیان ماهر آموزش داده شده و سپس برای قتل و دهشت افگنی به سایر کشورها فرستاده میشوند.
سحرلیوال