همزمان با آغاز روند بررسی علنی اسناد کاندیدان احتمالی ریاست جمهوری، کمیسیون مستقل انتخابات از عدم همکاری برخی از نهادهای حکومتی به ویژه وزارت خارجه سخن میزند.
گلاجان عبدالبدیع صیاد رئیس این کمیسیون میگوید، آنان با فرستادن دو مکتوب از وزارت خارجه خواهان معلومات در باره تابعیت دوم کاندیدان احتمالی و معاونین آنان شدهاند اما این وزارت تا حالا برایشان در این باره وضاحت کامل ندادهاست.
آقای صیاد روز یکشنبه در آغاز پروسه علنی بررسی اسناد کاندیدان احتمالی ریاست جمهوری در این مورد گفت:
"در باره دو تابعیت داشتن کاندیدان و یا معاونینشان به وزارت خارجه دو مکتوب رسمی ارسال شده اما مقامات این وزارت در جواب مکتوبهای ما تا امروز چیزی واضح روان نکردهاست که کدام یکی از این اشخاص دو تابعیت دارد."
مطابق قانون انتخابات افغانستان روند بررسی اسناد کاندیدان احتمالی ریاست جمهوری بگونه علنی از سوی کمیسیون مستقل انتخابات صورت میگیرد و پس از آن، کمیسیون شکایات انتخاباتی به شکایتهای موجود در این زمینه رسیدگی مینماید.
در این حال عبدالعزیز ابراهیمی معاون سخنگوی این کمیسیون به رادیو آزادی گفت که ممکن تعدادی از این کاندیدان واجد شرایط شناخته نشوند و به فهرست ابتدایی راه نیابند.
کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان میگوید که ۱۸ تن خود را برای انتخابات آینده ریاست جمهوری این کشور کاندید نمودهاند و اسناد ارائه شده آنان به شمول موضوع تابعیت دوم بگونه جدی بررسی خواهد شد.
تلاش کردیم تا نظر وزارت خارجه را نیز در مورد اینکه چرا در باره موضوع تابعیت دوم کاندیدان ریاست جمهوری و معاونینشان با کمیسیون مستقل انتخابات همکاری نمیکند داشته باشیم اما با تماسهای مکرر موفق نشدیم.
اما حبیب الله شینواری مسئول برنامههای موسسه نظارت از انتخابات افغانستان میگوید که مطابق قانون، وزارت خارجه و تمام نهادهای حکومتی مکلف به همکاری لازم با کمیسیون مستقل انتخابات این کشور است:
"اگر وزارت خارجه این همکاری را با کمیسیون مستقل انتخابات انجام نمیدهد واقعاً قابل نگرانی است، بر اساس ماده نهم و دهم قانون انتخابات سایر ادارات مکلف هستند که با کمیسیون مستقل انتخابات همکاری داشته باشند."
آقای شینواری چگونگی روند بررسی علنی اسناد کاندیدان احتمالی ریاست جمهوری را نیز مورد انتقاد قرار میدهد و میگوید که این پروسه بگونه شفاف به پیش برده نمیشود.
او تاکید میکند که روند بررسی اسناد کاندیدان احتمالی ریاست جمهوری از سوی کمیسیون مستقل انتخابات از پیش صورت گرفته و حالا به گفته وی بنام بررسی علنی یک کار نمایشی انجام میشود.
نسیم شفق