لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
سه شنبه ۲ ثور ۱۴۰۴ کابل ۱۲:۱۲
برگزاری لویه جرگه مشورتی صلح در کابل. May 02 2019
برگزاری لویه جرگه مشورتی صلح در کابل. May 02 2019

لویه جرگه مشورتی صلح با صدور قطعنامه ۲۳ ماده‌یی به پایان رسید 

لویه جرگه مشورتی صلح با صدور یک قطعنامه ۲۳ ماده‌یی امروز به پایان رسید.  در صدر این قعطنامه از گروه طالبان خواسته شده تا دست از جنگ کشیده و در بازسازی افغانستان سهم بگیرد.

لویه جرگه مشورتی صلح با صدور یک قطعنامه ۲۳ ماده‌یی امروز به پایان رسید.

در صدر این قطعنامه از گروه طالبان خواسته شده تا دست از جنگ کشیده و در بازسازی افغانستان سهم بگیرد.

هم‌چنان محمد اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان در سخنرانی اختتامیه‌اش در این جرگه مشورتی گفت، به مناسبت ماه مبارک رمضان بیش از یکصدو پنجاه زندانی طالبان را از بند رها می‌کند:

" به اساس احترام به این لویه جرگه مشورتی، حُسن نیت و یک حرکت دوستانه حکومت افغانستان، می‌خواهم که ۱۷۵ زندانی طالبان را که از سال‌ها بدین‌سو در بند بسر می‌برند از زندان رها سازم."

حدود ۳۲۰۰ نفر از دوشنبه گذشته بدین‌سو چگونگی صلح با طالبان را در جرگه مشورتی صلح به بحث گرفتند.

در کنار این‌که نماینده‌های گروه طالبان در این جرگه مشورتی حضور نداشتند، برخی سیاسیون و نامزدان انتخابات ریاست جمهوری پیشرو نیز این جرگه مشورتی را تحریم کرده بودند.

۱۳:۴۱ ۹.۲.۱۳۹۸

رئیس کمیسون تنظیم لویه جرگه مشورتی صلح می گوید، ۳۲۰۰ نماینده در این نشست به هدف توافق مشترک روی چگونگی مذاکره با طالبان، گردهم آمده اند.

عمر داوودزی در سخنرانی خود برای افتتاح این نشست گفت، یکی از اعضای این جرگه پس از انتخاب کشته شده است.

به گفتۀ داوودزی، در کنار نماینده‌گان برگزیده شده در این نشست ۳۰۰ مهمان نیز اشتراک دارند.

مقام‌های حکومت و دیپلومات‌های کشور‌های خارجی شامل مهمانان اند.

هر چند طالبان این نشست بزرگ را تحریم کرده اند، اما رئیس کمیسیون تنظیم کنندۀ لویه جرگه در سخنرانی خود از طالبان ابراز امتنان کرده، که مانع اشتراک نماینده‌گان در گردهمایی لویه جرگه نشده‌اند.

۱۵:۳۸ ۹.۲.۱۳۹۸

مسدود شدن جاده‌های منتهی به خیمه لویه جرگه باشنده‌های منطقه غرب کابل را با مشکلات گوناگون مواجه ساخته‌است.

در چوک کوته سنگی کابل مردم از این مسیر با پای پیاده رفت و آمد می کنند.

هاشم پدری که می خواهد طفل مریض‌اش را به شفاخانه انتقال بدهد می‌گوید، حدود دو ساعت می شود که منتظر است اما هنوز هم نیروهای امنیتی برای وی اجازه عبور را نداده‌اند.

او افزود:

"در داخل موتر پسرم مریض است نیروهای امنیتی اجازه نمی دهند که طفل‌ام را به شفاخانه ببرم، ساحه جرگه خوب مشخص است که طرف پوهنتون است اما این راه را چرا مسدود کرده‌اند."

این تنها هاشم نیست که از این مسئله شکایت می کند بلکه مرد محسن دیگر که از بیماری شکر رنج می‌برد و توان راه رفتن را هم ندارد می‌گوید:

"مریض استم همین حالی خون‌ام را معاینه کردم بیماری شکر دارم راه رفته نمی‌توانم دست و پاهایم درد می کند کسی اجازه نمی‌دهد که با موتر برویم."

این شکایات در حالی مطرح می گرد که روز گذشته یک نوزاد بنابر تدابیر شدید امنیتی به شفاخانه نرسیده و در مسیر راه جان باخته است.

آرشیف/ نیروهای امنیتی افغان در حال گزمه در کابل/ Source: AFP
آرشیف/ نیروهای امنیتی افغان در حال گزمه در کابل/ Source: AFP

پدر این نوزاد به رادیو آزادی گفت، هنگامی که می خواست نوزادش را برای تداوی به شفاخانه ببرد نیروهای امنیتی در شهر کابل به امبولانس اجازه نداده و کودکش جان باخته است.

در نزدیکی محل برگزاری لویه جرگه مشورتی صلح، مسیر رفت و آمد وسایط و مردم عام در غرب کابل چک پاینت‌ها بیشتر ایجاد شده و نیروهای امنیتی وسایط را به گونه جدی تلاشی می‌کنند.

این در حالیست که جرگه مشورتی صلح امروز رسماً آغاز گردید اما تدابیر شدید امنیتی به خاطر آن از روز جمعه اتخاذ شده و الی ختم این جرگه ادامه خواهد یافت.

این‌ها افرادی هستند که از کابل امبولانس استفاده نکرده بلکه توسط وسایط شخصی شان مریضان شان‌را انتقال می دادند.

اما کابل امبولانس می گوید، کارمندان و امبولانس های آنان به طور ۲۴ ساعته در خدمت مردم بوده و باشنده‌های کابل در صورت نیاز میتوانند با آنان در تماس شوند.

داکتر محمد عالم عاصم رئیس کابل امبولانس:

"علاوه بر این‌که ساحه لویه جرگه را تحت پوشش داریم خارج از ساحه لویه جرگه در ساحات مسکونی یعنی ساحات که راه بندی و پوسته های پولیس ده عراده امبولانس را توظیف کردیم و خدمات را پیش می‌بریم که شب گذشته توسط این امبولانس‌ها ۵۳ مریض از ساحات مربوطه به شفاخانه ها انتقال داده شده‌اند."

این بار نخست نیست که تدابیر شدید امنیتی در کابل به باشنده های این شهر چالش زا می شود بلکه در گذشته ها نیز آنان بارها به خاطر تدابیر امنیتی برخی نشست های مهم و بزرگ رسمی چنین مشکلات را تجربه کرده اند.

گزارش: فرشته ندا

۱۵:۳۹ ۹.۲.۱۳۹۸
نظریات مردم در مورد لویه جرگه مشورتی صلح
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00

۱۶:۰۹ ۹.۲.۱۳۹۸

کابل بار دیگر میزبان لویه جرگه مشورتی صلح است که هدف آن جستجوی راه حل برای ختم جنگ چهل ساله گفته شده‌است.

کمیسیون برگزاری این جرگه گفته‌است که در این جرگه ۳۲۰۰ تن شرکت کرده که ۳۰ درصد آن‌را زنان تشکیل میدهد.

در ۱۸ سال گذشته این ششمین جرگه است که در باره ساختار سیاسی کشور، تصویب قانون اساسی، پروسه صلح و مسایل دیگر برگزار شده است.

زنان افغان در لویه جرگه مشورتی صلح
زنان افغان در لویه جرگه مشورتی صلح

در سال ۲۰۰۲ لويه جرگه اضطراری برگزار شد که در نتیجه آن حامد کرزى به عنوان رئيس ادارۀ انتقالی شد و ساختار اساسی نظام جديد افغانستان بنا نهاده شد.

برخی از آگاهان سیاسی به این باور اند که در نتیجه لویه جرگه اضطراری کابل بار دیگر روابط سیاسی و دیپلوماتیک با جهان ایجاد کرد.

براساس گزارش‌ها در آن جرگه ۱۶۰۰ تن شرکت داشتند.

به دنبال آن در سال ۲۰۰۳ میلادی لویه جرگه تصویب قانون اساسی دایر شد که در آن ۵۰۰ تن شرکت داشتند.

شماری از قانون دانان این جرگه را به‌خاطر مهم می پندارند که تحول اساسی و بزرگی در حيات سياسی اين کشور به وجود آمد.

گلرحمن قاضی در این باره به رادیو آزادی گفت:

"در این لویه جرگه قانون اساسی تصویب شد، به اراده مردم افغانستان نظام معرفی شد، سپس سه قوه یعنی قضایه، مقننه و اجرائیه آغاز به کار کرد."

اما برخی دیگر به این باور است که پس از جرگه‌های اضطراری و تصویب قانون اساسی، سایر جرگه‌های برگزار شده نتیجه مثبت در پی نداشته است.

صفیه صدیقی که اکنون عضو لویه جرگه مشورتی صلح است و سخنگوی جرگه مشورتی بررسی سند امنیتی میان افغانستان و امریکا بود به رادیو آزادی گفت که این جرگه‌ها بیشتر مشوره دهی بوده و فیصله‌های آن نیز عملی نشده‌است.

او افزود:

"فیصله‌های لویه جرگه‌های اضطراری و تصویب قانون اساسی تطبیق شد اما پس از آن تمام جرگه‌های تشریفاتی و تنها مشوره دهی بوده است، مسایل که برای حکومت مفید بوده استفاده شد و بقیه موارد به کثافت دانی انداخته شده است."

در سال ۱۳۸۸ جرگه مشترک صلح میان افغانستان و پاکستان دایر شد که هدف آن تشویق کردن طالبان برای پیوستن به مذاکرات صلح و تامین امنیت بود.

همچنان در سال ۱۳۸۹ لویه جرگه مشورتی صلح برگزار شد که در نتیجه آن شورای عالی صلح به‌میان آمد.

نشان شورای عالی صلح افغانستان
نشان شورای عالی صلح افغانستان

شماری از آگاهان میگویند که فیصله‌های این دو جرگه بیشتر روی کاغذ ماند چنانکه توقع میرفت به گفته آنان دستاورد نداشت.

شیر حسن کمالزی کارشناس سیاسی و استاد پوهنتون ننگرهار:

"جرگه که تحت نام امن همراه با پاکستان برگزار شد ناکام بود، همچنان لویه جرگه که در زمان کرزی صیب برگزار شد اصلاً دستاورد نداشت."

در سال ۲۰۱۱ لویه جرگه مشورتی امضای سند امنیتی میان افغانستان و امریکا بود که ظاهراً نتیجه آن از سوی حامد کرزی رئیس جمهور وقت پذیرفته نشد.

جرگه‌های مشورتی و عنعنوی در افغانستان برای دریافت راه حل مسایل مهم ملی و سیاسی یک گزینه خوب دانسته میشود.

در تاریخ افغانستان جرگه‌های مختلف پیرامون موضوعات مهم دایر شده است.

به گفته مورخان، تنها در قرن بیست حدود بیست لویه جرگه در کشور برگزار شده که روی مسایل مهم سیاسی و ملی در آن فیصله شده است.

اما این که لویه جرگه مشورتی صلح که اکنون جریان دارد نتیجه مثبت خواهد داشت یا نه، شیر حسن کمال زی استاد تاریخ معاصر در پوهنتون ننگرهار می گوید که امیدوارست که فیصله‌ها به روی کاغذ باقی نماند و نتیجه خوب داشته باشد.

گزارش: نورالله شایان

بیشتر "لود" شود

XS
SM
MD
LG