لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۷ حمل ۱۴۰۴ کابل ۰۱:۳۱

آیا جرگه ملی مشورتی صلح باعث تامین صلح در کشور خواهد شد؟


در حالی کابل خود را برای برگزاری جرگه ملی مشورتی صلح آماده می کند و اوراق تبلیغاتی در مورد این جرگه و شعارها در همه مناطق شهر به چشم می خورد که مسوولان برگزاری این جرگه نیز می گویند که کار تدارک جرگه تا 90 درصد پیش رفته است.

گل آغا احمدی سخنگوی این جرگه به رادیو آزادی گفت که امیدواری های زیاد نیز وجود دارد که تصامیم جرگهء ملی مشورتی صلح بتواند مفید و ارزنده باشد.
آقای احمدی در مورد گفت:
« 90 فیصد آماده گی ها گرفته شده است. لیلیهء پوهنتون پولی تخنیک کابل زیر ترمیم قرار دارد. هم چنان دیکوریشن ساحه و ساخت یک صالون طعام خوری در نزدیک خیمه لویه جرگه ادامه دارد.»

آماده گی ها به هدف برگزاری جرگه از سه ماه به این طرف آغاز شده و کمیته مشخصی نیز در این راستا کار می کند.

رییس جمهور افغانستان می گوید که راه اندازی این جرگه نویدی برای آمدن صلح در این کشور جنگ زده است.

حامد کرزی می گوید که وی با اشتراک کننده های جرگه در مورد راه های آوردن صلح بحث و گفتگو می کند.
رییس جمهور کرزی در ادامه گفت:
« به منظور تامین صلح سراسری در کشور اولین و اساسی ترین وظیفهء ما آن است که در بهار امسال به اشتراک تمام بزرگان، علمای دینی، متنفذین و فرهنگیان این کشور جرگهء ملی مشورتی صلح را برگزار کنیم. در این جرگه با هموطنان خویش مشوره خواهیم کرد که برای تامین صلح در کشور با مخالفین چگونه و از چه راهی مفاهمه و مذاکره صورت گیرد.»

به گفته برگزار کننده گان این جرگه، حدود یک هزار و سیصد تن نماینده گان مردم در این جرگه شرکت خواهند کرد.

ولی نهاد های جامعه مدنی و حقوق بشر از عدم حضور گسترده فعالین جامعه مدنی و زنان در این جرگه ناراضی به نظر می رسند.

داکتر سیما سمر رییس کمسیون مستقل حقوق بشر افغانستان به رادیو آزادی گفت، شرکت زنان در این جرگه کم رنگ است در حالیکه زنان قربانیان اصلی جنگ هستند.
وی در ادامه گفت:
« این جرگه برای آوردن صلح از نظر ما یک کار خیر است، اما شرایط مشخص را که ما می گویم باید داشته باشد. یکی از شرایط ما اشتراک عموم مردم در این جرگه و شفافیت در میکانیزم جرگه می باشد. از نظر من باید 25 فیصد جرگه را زنان تشکیل بدهند، اما متاسفانه تعداد مرد ها بسیار زیاد است و تعداد زنان کم. ما نمی توانیم که بگویم بدون اشتراک زنان صلح را می آوریم، به خاطری که زنان قربانیان جنگ بوده اند و هستند.»

اما داکتر فاروق وردک رییس تخنیکی کمسیون جرگه ملی مشورتی صلح می گوید که ده ها تن از زنان از مرکز و ولایات افغانستان به شمول همه زنان عضو شورای ملی در این جرگه حضور خواهند داشت.

ژورنالستان افغان نیز در حالیکه از برگزاری این جرگه استقبال می کنند، در مورد نتایج آن نظرات گونا گون دارند.

دو تن از ژورنالستان نظرات شان را در مورد این جرگه چنین بیان کردند:
« تجارب که ما داریم برگزاری جرگه ها در گذشته ها اثر گذاری ویژه خود را داشته است، اما با توجه به فشار های خارجی و دست های که در هم چو جرگه ها وجود دارد، آن قدر امیدوار کننده نیست تا بتواند به مشکلات که افغانستان به آن رو به رو است آن مشکلات را حل کند.»

« در اصل مردم افغانستان برای آوردن صلح از هر طریق که باشد خوشبین هستند. من فکر می کنم از این که در این جرگه مخالفین دولت افغانستان فراخوانده نشده اند، این جرگه به نتایج مثبت دست یابد.»

انتظار برده می شود که اعضای شورای ملی افغانستان به سبب داشتن ارتباط و تماس های بیشتر با مردم در این جرگه نقش قوی تری داشته باشند. عطا الله لودین نماینده مردم ننگرهار در ولسی جرگه در مورد این جرگه و نتایج آن نظرش را چنین بیان کرد:
« این جرگه که قرار است در ماه ثور دایر شود، ما به این جرگه خوشبین هسیتم. اما این جرگهء که دایر می شود صلاحیت های مستقل و اجراییوی ندارد.»

برخی از نهاد های دیگر نیز در مورد راه اندازی جرگه دیدگاه های گوناگون دارند.

شورای علمای افغانستان ضمن حمایت از راه اندازی این جرگه، خواهان نقش برجسته تر علمای دینی در راه آشتی با مخالفان شد.
مولوی قیام الدین کشاف معاون شورای علمای افغانستان در مورد گفت:
« تا فعلاً خود علما در این جرگه کدام وساطت مستقیم ندارند. اما آوردن صلح و ثبات در اولویت کار علما قرار دارد و همین علما هستند که می توانند صلح و ثبات را در کشور برقرار کنند.»

در این جرگه از مخالفین دولت دعوت نشده است، اما مقامات می گویند که مردم افغانستان و نهاد های جامعه مدنی مشوره می کنند که چگونه طرز العملی به هدف رسیدن به صلح و مذاکرات صلح تهیه و عملی شود.

نجیب الله منلی محقق و پژوهشگر افغان می گوید، هرگاه مداخله در امور داخلی هم چو جرگه ها کم تر باشد، نتایج آن نیز موثر خواهد بود.
وی در ادامه گفت:
« جرگه کوشش نمی کند که عدالت را تامین کند، بلکه می کوشد که صلح اجتماعی را تامین کند، به همین خاطر هر فیصلهء جرگه نهایی و قابل قبول برای همه می باشد. در تاریخ افغانستان جرگه ها توانسته اند که در مراحل بسیار اساس کشور تصامیم را بیگیرد و این تصامیم سرنوشت ساز باشد. متاسفانه در چند سال گذشته یک حرکتی در افغانستان شروع شد که جرگه ها به فرمان اولیای امور دایر می شود. این چنین جرگه ها فرمایشی بوده و نتایج مثبت را هم در قبال نداشته است.»

ادامه نبرد های خونین پس از سقوط اداره طالبان و هم چنان افزایش مشکلات ناشی از ناامنی ها حالا افغان ها را بیشتر وادار ساخته است تا با هم دیگر به توافق دست یافته و راه حلی به مشکلات کنونی کشور بیابند.

پیش از راه اندازی جرگه صلح، حزب اسلامی گلبدین حکمتیار با فرستادن هیاتی به کابل مذاکرات را انجام داده است، هم چنان گزارش های وجود دارد که برخی از حلقات در گروه طالبان نیز به مذاکره و حتی اشتراک در چنین جرگه های تمایل دارند.

افغان ها همواره جرگه ها را راه حل مشکلات اساسی کشور می دانند و عنعنه برگزاری جرگه و اشتراک مردم در آن بسیار با اهمیت بوده و به تصامیم آن نیز به دیده قدر نگریسته می شود.

در جریان هشت سال گذشته افغانستان شاهد برگزاری جرگه های متعدد بوده که افغان ها راجع به آینده شان تصامیم جدی گرفته اند، اما انتقاد های نیز وجود دارد که برخی از تصامیم جرگه ها به صورت درست عملی نشده و این مساله باعث ادامه مشکلات کنونی گردیده است.


گزارش از حمید « پژمان»
XS
SM
MD
LG