افغانستان
وزارت تحصیلات عالی برای بورسهای خارجی یک سیستم آنلاین ایجاد کرده است
![وزارت تحصیلات عالی افغانستان](https://gdb.rferl.org/352df191-1467-4b1d-9356-f6f4275e2ab9_cx0_cy17_cw88_w250_r1_s.jpg)
وزارت تحصیلات عالی افغانستان میگوید برای مدیریت مناسب بورسهای خارجی یک سیستم نو آنلاین را ترتیب داده است.
بری صدیقی معین امور محصلین در این وزارت در نشستی که روز گذشته به همین منظور در پوهنتون کابل تشکیل شده بود گفت با ایجاد این سستم آنلاین در بخش بورسهای تحصیلی شفافیت تأمین شده و از فساد جلوگیری میشود.
آقای صدیقی افزود با ایجاد سیستم درخواست آنلین، هر محصل و یا فارغ التحصیل صنف ۱۲ که میخواهد از راه بورس برای ادامۀ تحصیل به خارج برود تمام اسناد ضروری خود را از طریق آنلاین تکمیل میکند.
به گفتۀ صدیقی از این به بعد هیچکس نمیتواند که خارج از پروسۀ آنلاین بورس تحصیلی بهدست آورد.
این سیستم در حالی ایجاد میشود که قبل از این محصلین و فارغان صنوف ۱۲شکایت داشتند که تا حال تنها کسانی برای تحصیل با بورس به خارج فرستاده میشوند که واسطه دارند.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
یک سازمان کمکرسان بینالمللی هشدار داده که کمکرسانی در افغانستان در زمستان دشوارتر میشود
![شمار نیازمندان به کمکهای اولیه در افغانستان «روزافزون» خوانده میشود. (عکس آرشیف)](https://gdb.rferl.org/4c1c21f7-93a6-497c-b092-08dd4a80fec4_w250_r1_s.jpg)
یک سازمان کمکرسان بینالمللی میگوید که کمکرسانی در افغانستان در زمستان دشوارتر میشود و این موضوع جمعیتهای آسیبپذیر را بیشتر منزوی میسازد.
سازمان اچ آی (HI) که با دیگر سازمانهای امدادرسان در افغانستان در بخش انتقال کمکهای بشردستانه فعالیت میکند، روز جمعه، ۲۶ دلو در گزارشی گفته است که افغانستان دومین کشور جهان در معرض رویدادهای طبیعی است که زمستان دشواری را تجربه میکند.
این سازمان در بخشی از گزارشاش گفته که در برخی موردها موترهای حامل کمکهای بشردوستانه ۳۰۰ کیلو متر فاصله را در ۵ روز طی میکنند.
به گفتۀ سازمان اچ آی، این موضوع دسترسی جمعیتهای آسیبپذیر و نیازمند به کمکهای بشردوستانه را محدود میکند.
این درحالیست که بر اساس آمار دفتر هماهنگی امور بشردوستانۀ ملل متحد، اوچا، در سال جاری میلادی ۲۲.۹ میلیون جمعیت افغانستان به کمکهای بشردوستانه نیاز خواهند داشت.
کمیتۀ حفاظت از خبرنگاران: ممنوعیت پخش برنامههای سیاسی و اقتصادی در افغانستان عمل «سرکوبگرانه» است
![لوگوی کمیتۀ حفاظت از خبرنگاران](https://gdb.rferl.org/BB3AC0EA-53F2-4EE3-8C23-611898944D8F_w250_r1_s.jpg)
کمیتۀ حفاظت از خبرنگاران ممنوعیت پخش برنامههای سیاسی و اقتصادی رسانههای داخلی از سوی طالبان را یک اقدام سرکوبگرانه عنوان کرد.
منابع در شماری از رسانهها در افغانستان روز پنجشنبه، ۲۵ دلو به رادیو آزادی گفتند که طالبان دستور دادهاند که دیگر برنامههای سیاسی در رسانهها نشر نشوند.
کمیتۀ حفاظت از خبرنگاران روز جمعه، ۲۶ دلو در اعلامیهای به نقل از برخی خبرنگاران محلی گفته که وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان در یک دستور شفاهی به مسئولان رسانهها در کابل گفته که آنها تنها میتوانند مسائل سیاسی و اقتصادی را از طریق سخنگویان طالبان مطرح کنند.
به لیه یی، هماهنگ کننده برنامۀ آسیایی این کمیته گفته که اقدام اخیر طالبان اقدام سرکوبگرانۀ دیگری برای سانسور بحثها و گزارشهای سیاسی و اقتصادی است.
او افزوده که این اقدام طالبان نشاندهندۀ اقدامات شدید طالبان برای از بین بردن کامل رسانههای مستقل افغانستان است.
کمیتۀ حفاظت از خبرنگاران خواستار لغو این ممنوعیت شده است.
طالبان که مدعی اند به آزادی بیان و فعالیت رسانهها در چارچوب شریعت اسلام متعهد هستند، در کنار دیگر ممنوعیتها در ماه میزان دستور داده بودند که رسانهها برنامههای سیاسی را به گونۀ زنده پخش نکنند.
سخنگوی حکومت جرمنی: مقامات تلاش میکنند راه را برای اخراج پناهجویان افغان «مجرم» باز کنند
![ستیفن هیربه اشترایت، سخنگوی ارشد حکومت جرمنی](https://gdb.rferl.org/1776c8e1-a65a-4c82-46ab-08dd4a80b3ca_w250_r1_s.jpg)
اشتفن هبشترایت، سخنگوی ارشد حکومت جرمنی به روز جمعه، ۲۶ ماه دلو در برلین گفت، هرچند مقامات تلاش دارند که راه را برای اخراج پناهجویان افغان باز کنند، کدام مهلت دقیقی برای آغاز پروازها به منظور اخراج پناهجویان افغان تعیین نشده است.
پس از برگشت طالبان به قدرت در افغانستان در سال ۲۰۲۱، حکومت جرمنی در زمینهٔ اخراج پناهجویان افغان به کشورشان با چالش بزرگ روبهرو است.
این در حالی است که حملات اخیر از سوی بعضی از پناهجویان، به شمول افغانها در جرمنی نگرانیهایی را ایجاد کرده است.
در تازهترین مورد، در شهر مونیخ یک پناهجوی ۲۴ سالهٔ افغان موتر را به سمت یک تجمع اعضای اتحادیهٔ کارگری راند و ۳۶ نفر به شمول یک کودک دوساله را زخمی کرد.
مجرم شناخته شدن زن افغان در بریتانیا به اتهام تلاش برای پیوستن به داعش
![فرشته جامی](https://gdb.rferl.org/b13a7664-90b6-4fb9-466b-08dd4a80b3ca_w250_r1_s.png)
یک زن افغان به نام فرشته جامی که به گفتۀ مقامهای بریتانیایی قصد داشت از این کشور به افغانستان برود و به گروه دولت اسلامی بپیوندد، مجرم شناخته شد.
پولیس بریتانیا با نشر اعلامیۀ گفته است که محکمۀ شهر لیستر دیروز پنجشنبه، فرشته جامی را مجرم شناخت.
به گفتۀ پولیس، این زن ۳۶ ساله به دلیل مشارکت در فعالیتهای تروریستی مجرم شناخته شده است.
پولیس میگوید که فرشته جامی برای خود و فرزندانش تکت یک طرفه به افغانستان خریداری کرده بود و قصد داشت در آنجا به شاخۀ خراسان گروه دولت اسلامی، بپیوندد.
پولیس از منزل او مقداری پول نقد را نیز به دست آورده است.
در اعلامیۀ پولیس بریتانیا همچنان آمده که فرشته جامی، بین سالهای ۲۰۲۲۲ و ۲۰۲۴ روی صفحات اجتماعی، محتوای تندروانه و خشونتبار نشر کرده است.
انفجاری در ایبک ولایت سمنگان چهار زخمی به جا گذاشت
![تصویر از آرشیف](https://gdb.rferl.org/41b555f3-d6f1-4323-a430-08dd4a814ce6_w250_r1_s.jpg)
بر اثر یک انفجار در ایبک مرکز ولایت سمنگان دست کم چهار نفر زخمی شدند.
بر اساس گزارش رسانه های داخلی افغانستان، یک بمب دستی به سمت نمازگزارانی که برای ادای نماز جمعه در مسجد جوی زنده جان آمده بودند، پرتاب شده است.
این رسانه ها به نقل از مقامات محلی طالبان گزارش داده اند که پس از این حادثه دو فرد مظنون، دستگیر شده اند.
رادیوآزای نمی تواند به گونه مستقل این رویداد را تایید کند.
تا هنوز مسوولیت این رویداد را گروهی به دوش نگرفته، اما در گذشته شاخه خراسان گروه دولت اسلامی یا داعش مسئولیت بسیاری از بمب گذاری ها و حملات اخیر در افغانستان را پذیرفته است.
روز پنجشنبه (۲۵ دلو) یک انفجار در مقابل ساختمان وزارت شهرسازی و مسکن در کابل رخ داد که بر اثر آن یک تن کشته و سه تن دیگر زخمی شدند.
پیش از آن روز سهشنبه، قندوز شاهد انفجاری بود که داعش مسئولیت آن را برعهده گرفت که بر اثر آن پنج تن کشته و هفت تن دیگر زخمی شدند.
حادثه ترافیکی در شاهراه کابل-کندهار جان چهار تن را گرفت
![حادثه ترافیکی در یکی از شاهراههای افغانستان-تصویر از آرشیف](https://gdb.rferl.org/cfc0d2f3-64df-4f08-b934-1a5b445910a6_w250_r1_s.jpg)
بر اساس گزارش ها، در یک حادثه ترافیکی شب گذشته در ولایت میدان وردک دست کم چهار نفر کشته و ده تن دیگر زخمی شدند.
این رویداد در شاهراه کابل - قندهار در منطقه دشت توپ این ولایت روی داد که دو موتر مسافربری با یکدیگر برخورد کرده اند.
گزارش ها حاکی از آن است که در این حادثه چهار نفر از جمله یک زن جان باخته و ده نفر دیگر مجروح شده اند.
مجروحان این حادثه به شفاخانه ولایتی منتقل شدند و وضعیت تعدادی از آنها وخیم گزارش شده است.
خرابی سرکها و نقض قوانین ترافیکی از سوی رانندگان اغلب منجر به وقوع حوادث ترافیکی در افغانستان میشود.
بر اساس ارقام ریاست ترافیک طالبان، در جریان امسال خورشیدی چهارهزار رویداد ترافیکی در این کشور ثبت شده است.
اخراج شماری از مهاجرین افغان از ایالات متحده امریکا به کشور پانامه
![خوزه رائول، مولینو رئیس جمهور پانامه](https://gdb.rferl.org/7d6d6502-d896-4c81-45e5-08dd4a80b3ca_w250_r1_s.jpg)
خوزه رائول مولینو رئیس جمهور پانامه روز پنجشنبه اعلام کرد که ۱۱۹ پناهجو از ایالات متحدۀ امریکا به این کشور فرستاده شده اند.
او گفت که این پناهجویان شهروندان افغانستان، پاکستان، چین و ازبکستان هستند که بعداً به کشورهای اصلیشان فرستاده خواهند شد.
بر اساس خبرگزاری اسوشیتد پرس، خوزه رایول مولینو همچنین گفته که در دو پرواز دیگر ۳۶۰ پناهجوی"غیرقانونی" دیگر از امریکا اخراج خواهند شد.
در هفته گذشته، رئیس جمهور پانامه در ملاقات با وزیر خارجه ایالات متحده تعهد سپرد که در پروسۀ پذیرش و بازگرداندن پناهجویان اخراج شده از امریکا، همکاری خواهد کرد.
مقامات امریکایی گفته اند که با شماری از کشورهای دیگر نیز در زمینۀ اخراج پناهجویان غیرقانونی از امریکا، مذاکرات در مورد توافقات مشابه، جریان دارد.
امروز چهارده فبروری روز جهانی عشاق است
![افغانستان - یک فروشنده در کابل پوقانه هایی سرخ را می فروشد، آرشیف](https://gdb.rferl.org/AF6A932E-F9E0-46FC-B185-650FA994BD55_w250_r1_s.jpg)
امروز جمعه ۱۴ فبروری ولنتاین یا روز عشاق است.
از این روز در بسیاری از کشور ها تجلیل می شود ؛اما در افغانستان از زمان بازگشت طالبان به قدرت در این کشور در بیش از سه سال گذشته ، برخی از مردم روز عاشقان را پنهانی تجلیل می کنند.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان قبلاً به رادیو آزادی گفته بود که تجلیل از ولنتاین فرهنگ غربیها است و در فرهنگ و جامعۀ مردم افغانستان جای ندارد.
عشاق در این روز با هدیه دادن گل به یک دیگر ابراز محبت می کنند و تعهد محکم تری به دوستی شان می بندند.
کمکرسانی سازمان ملل به عودتکنندگان افغان همزمان با تشدید اخراجها از ایران و پاکستان
![یک دختر مهاجر افغان در موتری در حال برگشت به افغانستان](https://gdb.rferl.org/01000000-0aff-0242-ae76-08dbd9e432f7_w250_r1_s.jpg)
با تشدید روند اخراج افغانهایی فاقد اسناد مهاجرت از پاکستان و ایران، کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان از ادامۀ کمکرسانی با عودتکنندگان افغان خبر میدهد.
فرامرز برزین، معاون سخنگوی این نهاد در افغانستان به رادیو آزادی روز پنجشنبه ۲۵ دلو گفت که استراتیژی جدید را برای سالهای ۲۰۲۵ تا ۲۰۲۷ برای حمایت از عودتکنندگان و بیجا شدگان در این کشور راهاندازی کردهاند.
او افزود:
«کارهای کلیدی ما مانند کمکهای نقدی، فراهمسازی مسکن دایمی، سرمایهگذاری در کسبوکارهای کوچک و متوسط و همچنان آموزش مهارتهای فنی و حرفهای است. با این حال نیازها بسیار زیاد است و کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان برای کمک به مردم افغانستان به کمک دونرها یا تمویلکنندگان خود متکی است.»
این در حالی است که شماری از افغانهایی برگشته از کشورهای همسایه میگویند که با مشکلات متعدد رو به رو اند و هنوز هیچ کمکی دریافت نکردهاند.
برخی دیگر میگویند که کمکهایی که با آنان صورت گرفته کافی نبوده و نیاز به مساعدت بیشتر دارند.
سازمان بینالمللی مهاجرت گفته است که در سال ۲۰۲۴ میلادی یک میلیون و دوصد هزار مهاجر افغان فاقد مدرک از ایران و پاکستان به افغانستان برگشتهاند.
طالبان خواستار کمک سازمان جهانی صحت برای تجهیز شفاخانۀ درمان سرطان در کابل شدند
![سرپرست وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان](https://gdb.rferl.org/73a20487-8895-4abc-b238-08dd4a80fec4_cx0_cy10_cw0_w250_r1_s.png)
مولوی نورجلال جلالی، سرپرست وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان، خواستار کمک سازمان جهانی صحت با شفاخانۀ ۲۰۰ بستر درمان سرطان در کابل شده است.
این وزارت در خبرنامهای روز پنجشنبه ۲۵ دلو گفت که دو طرف در مورد خدمات شفاخانه، امکانات تشخیص در آن، تجهیز شفاخانه و ارتقای ظرفیت کارمندان صحی بحث کردند.
آقای جلالی حمایت سازمان جهانی صحت را در زمینۀ تجهیز شفاخانۀ تداوی سرطان مهم خوانده است.
هرچند وزارت صحت عامۀ طالبان گفته که این شفاخانه بهزودی فعال خواهد شد؛ اما هنوز مشخص نیست که دقیقاً چه وقت به عرضۀ خدمات آغاز میکند.
بر اساس آمار بنیاد مبارزه با سرطان، تا پایان سال ۲۰۲۴ میلادی، تعداد بیماران سرطان در افغانستان به حدود ۵۰۰ هزار نفر گزارش شده بود.
به دلیل نبود امکانات درمان در افغانستان، بسیاری از بیماران سرطان برای تداوی به خارج از این کشور، بهویژه پاکستان، میروند.