لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۷ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۰:۵۹
مراسم امضای توافق‌نامه صلح میان امریکا و طالبان
مراسم امضای توافق‌نامه صلح میان امریکا و طالبان

موافقت‌نامه میان امریکا و طالبان 'به هدف تامین صلح در افغانستان' امضا شد

"موافقت‌نامه صلح" بین امریکا و طالبان از سوی زلمی خلیل‌زاد نماینده خاص امریکا برای صلح افغانستان و ملا برادر رئیس دفتر سیاسی طالبان در قطر امضا شد.

"موافقت‌نامه آوردن صلح به افغانستان" بین امریکا و طالبان امروز (۱۰ حوت) از سوی زلمی خلیل‌زاد نماینده خاص امریکا برای صلح افغانستان و ملا برادر رئیس دفتر سیاسی طالبان در قطر امضا شد.

مایک پامپیون وزیر خارجه امریکا، در جریان مراسم امضای توافق‌نامه حضور داشت.

خبرگزاری رویترز به نقل از مقام‌های طالبان گفته است که هیئت ۳۱ نفری این گروه برای اشتراک به این مراسم به دوحه رسیده است.

اما آن‌ها نگفته اند که این هیئت از کجا وارد دوحه شده است. شمار زیادی از رهبران طالبان در کویته و پشاور حضور دارند.

بر اساس اعلامیه مشترک حکومت افغانستان و ایالات متحدۀ امریکا که یک نسخۀ آن به رادیوی آزادی رسیده، توافق‌نامۀ صلح میان امریکا و طالبان شامل ۴ بخش می‌شود.

این چهار بخش مشمول این موارد می‌شود:

  • تضمین عدم استفاده از خاک افغانستان توسط افراد و گروه‌های هراس‌افگن بین‌المللی در برابر امنیت ایالات متحدۀ امریکا و متحدانش
  • تعیین جدول زمانی برای خروج نیروهای امریکایی و ائتلاف بین‌المللی از افغانستان
  • توافق سیاسی که در نتیجۀ مذاکرات مستقیم میان هیئت مذاکره‌کنندۀ همه‌شمول جمهوری اسلامی افغانستان و طالبان به‌دست می‌آید
  • آتش‌بس جامع و دایمی.

توافق صلح میان امریکا و طالبان پس از ده دور گفتگوهای نفس‌گیر میان هیئت امریکایی و نماینده‌های طالبان مسلح امضا شد.

آزیتا رفعت عضو پیشین پارلمان افغانستان
آزیتا رفعت عضو پیشین پارلمان افغانستان

آیا توافق امریکا با طالبان منجر به صلح دایمی در افغانستان خواهد شد؟

قرار است موافقت‌نامه صلح میان امریکا و طالبان امروز در دوحه امضا شود.

امضای این موافقت‌نامه تا چه اندازه می‌تواند راه را برای آتش‌بس و صلح دایمی در افغانستان باز کند؟

ستار فروغ این سؤال را در آغاز گفت‌وگوی تلفونی از آزیتا رفعت عضو پیشین پارلمان افغانستان مقیم سویدن پرسیده است.

please wait

No media source currently available

0:00 0:04:53 0:00
لینک مستقیم

آرشیف، کاروان نیروهای افغان در ولایت ارزگان
آرشیف، کاروان نیروهای افغان در ولایت ارزگان

دو برادر در دو جبهه مقابل هم؛ روایت تلخ از جنگ افغانستان

پدری که در بدخشان دو پسرش در دو جبهه علیه یک دیگر می‌جنگند، می‌گوید آرزو دارد در کشور صلح پایدار برقرار شود تا فرزندان او دیگر مجبور نباشند با هم در دو جبهه مقابل هم بجنگند.

سرفراز مرد ۵۷ ساله‌ای است که ۶ سال تمام رنج جنگ و ناامنی و دشمنی پسرانش را کشیده است. او به رادیو آزادی گفت در این مدت روزهای سختی را برای بیرون کردن فرزندش از صفوف طالبان دیده، اما تلاش‌هایش بی‌ثمر بوده است.

به گفته سرفراز، اعضای خانواده و فرزند دیگرش که در صفوف نیروهای ارتش ملی مشغول خدمت است، بارها از سوی فرزند طالبش تهدید به مرگ شده است.

خانوادۀ سرفراز به نتایج گفت‌وگوهای صلح چشم امید دوخته‌ و آرزو دارد که روزی شاهد یکجا شدن فرزندانش باشد: "من ۶ پسر دارم ، شش سال می‌شود که یک پسرم به نام فیض‌الله در ارتش ملی در ولایت هلمند سرباز است و یک پسر دیگرم ۵ سال می‌شود که همراه طالبان است، پسر نظامیم به پش او رفته نمی‌تواند و پسر طالبم خانه اینجا آمده نمی‌تواند، ما از جنگ خسته شدیم و می‌خواهیم که صلح بیاید."

صابره، همسر فیض‌الله به رادیو آزدی گفت که ۶ سال تمام می‌شود که برادر شوهر و همسر برادر شوهرش را ندیده و آرزو دارد که با برقراری صلح بتواند آنان را از نزدیک ملاقات کند.

به گفته صابره، جنگ و ناامنی حتی نزدیک‌ترین اعضای خانواده‌ها را نسبت به یکدیگر بیگانه و دشمن ساخته است. او انتظار دارد که با به ثمر رسیدن گفت‌وگوهای صلح به چنین بیگانگی‌ و دشمنی نقطۀ پایان گذاشته شود: "ما خوش هستیم که صلح شود، ما از جنگ بسیار خسته شدیم، باید همه با هم یکجا زندگی کنند، باید جنگ و خون‌ریزی از بین برود."

با این حال خانواده‌های قربانیان جنگ نزدیک به دو دهۀ اخیر می‌گویند که مردم افغانستان از جنگ خسته شد‌ه‌اند و انتظار دارند که با آغاز گفت‌وگوهای صلح زمینۀ برقراری صلح دایمی در افغانستان فراهم شود.

صفی‌الله باشندۀ ولسوالی وردوج که ۲۲ عضو خانوده‌اش را در یک سال گذشته در نبرد با گروه طالبان از دست داده، می‌گوید که طالبان بیش از این نباید مردم را رنج دهند و با استفاده از فرصت پیش آمده برای صلح از جنگ دست بکشند.

او گفت: "در درگیری میان طالبان و دولت یک دو تا برادر، یک برادرزاده یک خاله و تقریباً ده نفر را ما از دست دادیم، ما از جنگ خسته شدیم و خواهان صلح دایمی هستیم، در طول یک سال که من لیست گرفتم بشمول خویش و اقارب مان ۲۲ نفر کشته شده اند."

قرار است که امروز شنبه (۱۰ حوت) متن موافقت‌نامۀ صلح میان امریکا و گروه طالبان به امضا برسد و بر بنیاد آن روند گفت‌وگوهای صلح میان افغان‌ها آغاز شود، روندی که مردم برای آغاز آن چشم امید دو خته‌اند و انتظار دارند که با تسریع این روند به صلح پایدار دست یابند.

حمدالله محب مشاور امنیت ملی افغانستان هارش وردن شرینگلا معاون وزارت خارجۀ هند
حمدالله محب مشاور امنیت ملی افغانستان هارش وردن شرینگلا معاون وزارت خارجۀ هند

'هند از گفت‌وگوی بین‌الافغانی حمایت می‌کند'

یک مقام ارشد هند می‌گوید که کشورش از گفت‌وگوی بین‌الافغانی حمایت می‌کند و امیدوار است که تلاش‌های آغاز شده در این راستا نتیجه بدهد.

"هارش وردن شرینگلا"، معاون وزارت خارجۀ هند این را به روز جمعه (۹ حوت) در دیدار با حمدالله محب مشاور امنیت ملی افغانستان در کابل گفته‌است.

به‌ اساس خبرنامۀ دفتر شورای امنیت ملی افغانستان، این مقام هندی هم‌چنین گفته که دهلی‌نو به‌پشتیبانی از حکومت افغانستان ادامه می‌دهد و آماده است که در زمینۀ مبارزه با ویروس کرونا با این کشور همکاری تخنیکی کند.

محب با اشاره به‌ مذاکرات صلح گفته است که حکومت افغانستان در این خصوص آمادگی لازم دارد.

او در ادامه گفته که مهم است تا طالبان و حامیان‌شان از فرصت به وجود آمده استفادۀ مفید کنند.

طالبان تا حال هرگز با حکومت افغانستان گفت‌وگو نکرده‌اند و انتظار می‌رود که به‌اساس موافقت‌نامۀ امریکا و طالبان، گفت‌وگوی بین‌الافغانی در (۱۰ مارچ) آغاز شود.

این موافقت‌نامه امروز میان نمایندگان امریکا و طالبان در دوحه پایتخت قطر امضا می‌شود.

مایک پامپئو:‌ فعالیت‌های ایران در افغانستان را از نزدیک زیر نظر داریم

مقام‌های بلند پایۀ ایالات متحده و ناتو یک روز پیش از امضای موافقت‌نامۀ امریکا و طالبان گفتند که در روزهای اخیر گواه کاهش قابل ملاحطۀ خشونت در افغانستان بوده اند.

مایک پامپئو، وزیر خارجه ایالات متحده در این باره به روز جمعه هنگام صحبت در نشست کمیتۀ امور خارجی مجلس نمایندگان ایالات متحده امریکا اشاره کرد.

پامپئو در ادامه از تلاش‌های ایران در افغانستان سخن زد و گفت که فعالیت‌های ایران را از نزدیک زیر نظر دارند تا تلاش‌های صلح را در افغانستان مختل نسازد.

او گفت: "تاریخچۀ فعالیت ایران در داخل افغانستان وجود دارد تا به عنوان یک تخریبگر عمل کند. ما در شش روز گذشته کاهش چشم‌­گیر خشونت را در افغانستان شاهد بودیم و از نزدیک این را زیر نظر داریم که آیا جمهوری اسلامی ایران به اقدام‌های بیشتر فعال برای تضعیف تلاش‌های امریکا در بخش صلح و آشتی در افغانستان متوسل می‌شود یا نه."

این دیپلومات ارشد ایالات متحده در بارۀ فعالیت‌های ایران در افغانستان جزئیات نداد اما در گذشته مقام‌های امریکایی، ایران را به حمایت از طالبان متهم کرده بودند، اتهامی که تهران رد کرده است.

مرحلۀ کاهش یک هفته‌ای خشونت در افغانستان نیمۀ شب گذشته به پایان رسید.

در جریان این مرحله، حملات و رویدادهای امنیتی در برخی از ولایت‌های افغانستان رخ‌دادند اما از کدام حملۀ بزرگ گزارش نشده است.

از سوی دیگر ینس ستولتنبرگ سرمنشی ناتو از آنچه کاهش چشم‌­گیر خشونت در روزهای اخیر در افغانستان خوانده استقبال کرد اما گفت که راه رسیدن به صلح در این کشور طولانی و دشوار است.

ستولتنبرگ که در نشست خبری به روز پنجشنبه در شهر بروکسل صحبت می‌کرد افزود: "یگانه راه برای دستیابی به راه حل صلح آمیز به منازعۀ افغانستان مذاکرات بین‌الافغانی و پروسۀ صلح به رهبری و مالکیت افغان‌ها بوده و این گام بعدی است. راه رسیدن به صلح دراز و دشوار است. موانع وجود خواهد داشت و خطر تخریبگرها همیش موجود است. اما ما و مردم افغانستان به صلح متعهدیم و به حمایت خود ادامه می‌دهیم."

این در حالیست که انتظار می‌رود موافقت‌نامه میان امریکا و طالبان امروز شنبه (۱۰ حوت) در دوحه پایتخت قطر امضا شود.

گفت‌وگوهای زلمی خلیل­زاد نماینده ویژۀ امریکا برای صلح افغانستان و نمایندگان گروه طالبان در راستای دستیابی به یک توافق، بیش از یک سال طول کشید.

ینس ستولتنبرگ سرمنشی ناتو
ینس ستولتنبرگ سرمنشی ناتو

ستولتنبرگ گفت که امضای این موافقت‌نامه، گام نخست و مهم در زمینۀ برقراری صلح پایدار در افغانستان خواهد بود.

آغاز گفت‌وگوی رسمی بین‌الافغانی بخشی از توافق امریکا و طالبان خوانده می‌شود.

انتظار می‌رود این گفت‌وگو در دهم ماه مارچ آغاز شود.

همچنین انتظار می‌رود وزیر دفاع ایالات متحده و سرمنشی ناتو امروز شنبه وارد کابل شوند.

مقام‌های افغان می‌گویند که در جریان سفر مارک اسپر و ینس ستولتنبرگ به کابل، بیانیۀ مشترک از سوی آن‌ها در بارۀ ادامه تعهد جامعه جهانی با حکومت افغانستان صادر خواهد شد.

بیشتر "لود" شود

XS
SM
MD
LG