احمد تکل خبرنگار اعزامی رادیو آزادی در مراسم امضای توافقنامه صلح میان امریکا و طالبان در قطر: قرار است موافقتنامه صلح میان امریکا و طالبان ساعت ۳:۴۵ دقیقه امضا شود. تا هنوز مشخص نیست از جانب امریکا این توافقنامه را کی امضا خواهد کرد، اما از سوی طالبان ملابرادر برای امضای آن تعیین شده است.
هفته کاهش خشونتها؛ سردخانه بدون جسد و کاهش در فروش تابوت
پیامدهای هفتۀ کاهش خشونتها بر وضعیت گروههای مختلف در افغانستان محسوس بوده است.
کسانی که بیشتر با قربابانیان رویدادهای امنیتی سروکار داشتهاند میگویند در این هفته راحت تر نفس کشیدهاند.
ذبیحالله مسئول سردخانه شفاخانه وزیر محمد اکبر خان است. او به رادیو آزادی گفت از یک هفته به این سو یخچالهای این سردخانه خالی از جسد بوده است.
ذبیحالله افزود که پیش از آغاز کاهش خشونت، روزانه شاهد آمدن دهها جسد به این سردخانه بوده است.
او گفت از جابهجا کردن اجساد در یخچالها و تابوتها خسته شده است: "من صلح میخواهم. آرزو دارم دیگر جسدی نبینم. قبلاً زمانی که انتحار و انفجار میشد، همه یخچالهای این سردخانه از جسد پُر میشد؛ حتی در بیرون جسد میبود. تمام این ساحات را خون میگرفت. من زیاد جگرخون میشدم، اما حالا که صلح میآید، امیدوارم که همیشه این سردخانه خالی از جسد باشد."
ذبیحالله که از ۱۳ سال به اینسو مسئول سردخانه شفاخانه وزیر محمد اکبر خان است میگوید در این مدت هزاران جسد قربانی جنگ را با دستهای خودش در یخچالهای این سرد جابجا کرده است.
آرشیف
گلمحمد در کارته نو کابل تابوتسازی میکند. او به رادیو آزادی گفت با آنکه در هفته کاهش خشونتها، فروش تابوت کم شده، اما تأمین صلح را بر درآمد شخصیاش از رهگذر تابوت سازی ترجیح میدهد: "قبل از این که خشونتها کاهش بیابد ما ده تا ۲۰ تابوت میآوردیم و به فروش میرساندیم، اما حالا که خشونتها کم شده، کار ما خراب شده و تابوتها هم به فروش نمیرسد. خواست ما این است که در افغانستان صلح تأمین شود. اگر کار ما هم خراب شود، مشکل نیست، مقصد صلح تأمین شود."
در همین حال، مردم نیز از آمدن صلح و امضای توافقنامه میان امریکا و طالبان خرسند هستند.
امانالله باشندۀ کابل به رادیو آزادی گفت: "ما امیدوار هستیم که دو طرف بنشینند و این کاهش را تمدید کنند؛ چون کاهش خشونت بر کارهای مردم و حتی بر کارهای کسبهکاران تأثیر مثبت داشته. همه مردم خواهان آتشبس دایمی و تأمین صلح در افغانستان هستند."
این امیدواریها در حالی مطرح میشوند که قرار است امروز شنبه (۱۰ حوت) توافقنامه صلح میان امریکا و نمایندگان طالبان در قطر امضا شود.
مرحلۀ کاهش یک هفتهای خشونتها در افغانستان نیمهشب گذشته به پایان رسید.
در جریان این مرحله، حملات و رویدادهای امنیتی در برخی از ولایتهای افغانستان رخ داد، اما در این هفته از هیچ حملۀ بزرگ در کشور گزارش نشده است.
ویسا: امروز برای افغانها یک روزِ تاریخی و سرنوشتساز است
احتمال امضای توافقنامه صلح میان امریکا و طالبان موضوعی است که بیشتر روزنامههای چاپ امروز کابل بهبررسی آن پرداختهاند.
- ویسا
روزنامه ویسا در سرمقالهاش به دو موضوع امضاء توافقنامه صلح میان امریکا و طالبان و امضاء اعلامیه مشترک ادامه همکاری امریکا و ناتو در کابل پرداخته است.
روزنامه امروز را روزِ تاریخی و سرنوشتساز عنوان کرده و افزوده که این مرحلهای امیدبخش برای افغانها است. به باور روزنامه، امضای این توافقنامه سرانجام منجر به ختم جنگ چهلساله در کشور خواهد شد.
به نوشته ویسا، اگرچه جزئیات متن این توافقنامه از رسانهها و مردم افغانستان "پنهان" است، اما روزنامه تاکید کرده که در این توافقنامه دو مورد مهم عنوان شده است.
نکته اول به نوشته روزنامه این است که بر اساس این توافق تمامی سربازان امریکایی و خارجی از افغانستان بیرون میشوند.
نکتۀ دوم از نظر ویسا این است که توسط افغانستان حملهای به امریکا و متحدین آن صورت نمیگیرد و این کشور تهدیدی برای جامعه جهانی نخواهد بود.
- هشت صبح
روزنامه هشت صبح بر برقراری آتشبس دایمی تاکید کرده و نوشته است که توافقنامهای را که قرار است امروز میان امریکا و طالبان به امضا برسد، در افغانستان تا حال هیچ کسی ندیده است و به همین دلیل نمیتوان در مورد مفاد آن اظهار نظر کرد.
اما به باور روزنامه، این توافقنامه طالبان و امریکا، جنگ افغانستان را به پایان نمیرساند. نویسنده هشت صبح معتقد است که برای پایان جنگ و رسیدن به نقشه راهی که افغانستان را از وضعیت کنونی به امنیت و ثبات برساند، گفتوگوهای داخلی نیاز است.
به نوشته هشت صبح، اولین موضوعی که باید مورد مذاکره قرار بگیرد، آتسبس و پایان جنگ است.
روزنامه افزوده که حکومت ظاهراً حاضر است که زندانیان طالبان را در بدل دایمی شدن آتشبس و آغاز گفتوگوهای بینالافغانی آزاد کند.
اما روزنامه تأکید کرده که در آغاز باید طالبان تضمین بدهند که آماده گفتوگو برای دایمیسازی آتشبس و توقف همیشگی خشونت هستند.
- دنیا
و روزنامه دنیا نیز موضوع صلح با طالبان را تحلیل کرده و در سرمقالهاش نوشته که پس از امضای توافقنامه صلح میان امریکا و طالبان، روند خروج نیروهای امریکایی از افغانستان آغاز خواهد شد.
روزنامه افزوده که پس از آن ۵ هزار زندانی طالب از سوی حکومت افغانستان از بند رها خواهند شد و بعد از آن مذاکرات بینالافغانی آغاز خواهد شد.
اگرچه مقامهای حکومت افغانستان تا حال در باره آزادی زندانیان گروه طالبان از زندان اظهار نظر صریحی نکردهاند.
پیامد امضای توافق صلح میان امریکا و طالبان برای افغانستان
انتظار میرود، ایالات متحده و طالبان امروز موافقتنامۀ مهمی را امضا کنند.
این موافقتنامه یک روز پس از پایان هفتۀ کاهش خشونت در افغانستان امضا میشود.
به دنبال امضای موافقتنامه، جدول زمانی خروج تدریجی شماری از نیروهای امریکایی از افغانستان اعلام خواهد شد.
در حال حاضر، ایالات متحده بین ۱۲ هزار تا ۱۳ هزار سرباز در افغانستان دارد.
بر اساس گزارشها، با آغاز خروج نیروهای امریکایی از افغانستان، انتظار می رود طالبان به تعهدشان مبنی بر یاری نرساندن به هراس افگنان عمل کنند.
گزارش شده است که ظرف ۱۵ روز پس از امضای موافقتنامۀ امریکا و طالبان، گفتوگوی بینالافغانی آغاز خواهد شد.
ژکفر احمدی در این مورد با ۴ تن بحث کرده است.
ملالی شینواری، فعال حقوق زن، که در دو جلسۀ جداگانه در مورد صلح در قطر اشتراک کرده بود.
امین الله حبیبی، مشاور ارشد پیشین نیروهای بینالمللی در افغانستان.
علی امیری، تحلیلگر مسایل سیاسی.
عبدالحکیم مجاهد، عضو ارشد شورای عالی صلح و از چهرههای پیشین رژیم طالبان.