اهمیت نقش ایران و پاکستان در تسریع روند صلح افغانستان
همزمان با فرا رسیدن زمان امضای توافقنامه میان امریکا و طالبان، برخی از کارشناسان افغان نقش کشورهای منطقه به ویژه ایران و پاکستان را در سرعت بخشیدن صلح در افغانستان مهم میدانند.
آنان میگویند یکی از عوامل جنگ چهلساله در افغانستان، مداخلههای کشورهای منطقه به خصوص کشورهای همسایه در امور داخلی افغانستان بوده است.
خالد سادات کارشناس روابط بینالمللی روز شنبه (۱۰ حوت) در صحبت با رادیو آزادی، بیشتر بر نقش ایران و پاکستان در صلح افغانستان تأکید کرد: "نقش ایران و پاکستان از دو بُعد مهم است. پاکستان مستقیماً میتواند بر طالبان فشار وارد کند تا آنها وارد گفتوگوهای صلح شوند تا روند صلح سریعتر شود. همچنین پاکستان میتواند مدیریت طالبان را طوری تنظیم کند که آنها این پروسه را به گونۀ درست آن به پیش ببرند. اما ایران به شکل مستقیم نمیتواند بر طالبان فشار نظامی وارد کند، اما نقش سیاسی ایران در این جا بسیار مهم است."
در چند دهه جنگ در افغانستان، برخی کشورهای همسایه به گونه ویژه ایران و پاکستان همواره متهم به مداخله در امور داخلی افغانستان و حمایت از گروههای شورشی شدهاند.
مایک پامپئو: فعالیتهای ایران در افغانستان را از نزدیک زیر نظر داریم
به تازگی مایک پامپئو، وزیر خارجه ایالات متحده امریکا از تاریخچۀ "تلاشهای تخریبکارانۀ" ایران در افغانستان سخن زده، گفت که فعالیتهای ایران را از نزدیک زیر نظر دارند تا تلاشهای صلح را در افغانستان مختل نسازد.
داود مایار، کارشناس سیاسی افغان به این نظر است که نه تنها ایران و پاکستان، بلکه همه کشورهای منطقه که به نحوی با حکومت افغانستان و طالبان روابط نزدیک دارند، میتوانند نقش مهمی در روند صلح افغانستان بازی کنند.
"کشورهای منطقه با در نظر داشت روابطی که با ملت، سیاسیون و حکومت افغانستان و طرف طالبان دارند، نقششان بیتأثیر نیست. از طرف دیگر، بازیگر آن طرف قضیه که امریکاییها هستند، بُعد دیپلوماسی این کشورها با آنها هم فعال است نقششان در پروسه صلح بیتأثیر نیست."
از سویی هم وزارت دولت در امور صلح افغانستان از همکاری کشورها با روند صلح افغانستان خوشبین است.
شعیب رحیم، مشاور ارشد وزارت دولت در امور صلح در این مورد به رادیو آزادی گفت: "علایم و پیامهایی را که در یک سال گذشته کشورهای منطقه و همسایه در قسمت رسیدن به صلح به ما داده است، امیدواریم که این تعهدات عملی شود و در صورتی که این تعهدات کشورها عملی گردد، امیدواریها به کامیابی پروسه صلح بالا میرود."
آقای رحیم گفت یکی از تعهدات موضوع رابطه دولتهای منطقه با گروههای متخاصم در افغانستان است. به گفته او، پابندی به چنین تعهدی فضا را بر گروههای به گفته او "خرابکار" محدودتر میکند.
نگرانیها از ادامه فعالیت گروههای هراس افگن در افغانستان
بر بنیاد معلومات نهادهای امنیتی افغانستان بیش از ۲۰ گروه هراس افگن در کشور فعالیت دارند.
حالا با امضای توافقنامه صلح با گروه طالبان، هنوزهم نگرانیها از ادامۀ فعالیت گروهای دیگر هراس افگن وجود دارند.
فواد امان، معاون سخنگوی وزارت دفاع افغانستان میگوید که این گروهها در کنار گروه طالبان فعال هستند و با پیوستن طالبان به روند صلح، تضعیف خواهند شد.
فواد امان معاون سخنگوی وزارت دفاع افغانستان
او گفت: "بدون شک که پیوستن طالبان به روند صلح در تضعیف گروههای هراسافگن نقش اساسی خواهد داشت. یکی از شرایط همین است که طالبان باید با گروههای هراسافگن به ویژه القاعده روابط خود را قطع کنند. زمانی که طالبان با این گروهها رابطه نداشته باشد، آنها ضعیف و بهزودی نابود میشوند."
مقامهای افغان پیش از این گفتهاند که در کنار طالبان بیش از ۲۰ گروه مسلح داخلی و خارجی دیگر که این مقامها آنها را هراسافگن میخوانند، در افغانستان فعالیت دارند.
القاعده، داعش، لشکر طیبه، لشکرجنگوی، جیش محمد، جنگجویان چچنی و جنگجویان ازبیک از مشهورترین این گروهها شمرده میشوند.
پس از طالبان، داعش در سالهای اخیر در برخی ولایتهای افغانستان فعالیت گستردهای داشته و حتی حملههای انتحاری و انفجاری را در شهر کابل انجام داده است.
غلامعلی افغان، معاون کمیسیون امور دفاعی ولسی جرگه میگوید که داعش میتواند چالش جدی امنیتی را به میان آورد: " در حال حاضر داعش یک مشکل بزرگ است. این گروه سلاح، مهمات و تجهیزات زیادی گردآوری کرده و در حال رشد است. این گروه جنگجو دارد و در حال جلب و جذب است."
اما باری عارض، کارشناس امنیتی افغان میگوید که در حال حاضر طالبان به نحوی برای گروههای مسلح دیگر زمینههای فعالیت را در افغانستان فراهم کرده است.
باری عارض کارشناس امنیتی
به گفته او، در صورت تطبیق کامل توافقنامه صلح میان امریکا و طالبان و پیوستن این گروه به روند صلح، بساط گروههای دیگر از افغانستان برچیده خواهد شد: "در مورد ۲۲ گروه تروریستی که در افغانستان فعالیت میکنند، با یقین باید گفت که اگر توافقنامه صلح میان امریکا و طالبان درست عملی شود، این گروهها دیگر جای پایی در افغانستان نخواهند داشت."
این در حالی است که پس از امضای توافقنامه صلح میان امریکا و طالبان مذاکرات میان افغانها بهزودی آغاز خواهد شد.
امید میثم معاون سخنگوی ریاست اجرائیه میگوید که در مذاکرات میان افغانها چهارچوبی ایجاد خواهد شد تا بربنیاد آن از نیروهای طالبان نیز برای بهبود وضعیت و تأمین امنیت و ثبات در افغانستان کارگرفته شود.
استولتنبرگ با عبدالله عبدالله امروز دیدار کرد
ینس استولتنبرگ، منشی عمومی ناتو با عبدالله عبدالله رئیس اجرائیه افغانستان امروز (۱۰ حوت) در قصر سپیدار در کابل دیدار کرد.
آقای عبدالله در حساب رسمی توییترش نوشته است که آنها تعهد مشترک شان را در راستای حل مسالمتآمیز خشونت در افغانستان ابراز کردند.
رئیس اجرائیه در ادامه نوشته است که از ناتو به خاطر تعهد ناگسستنیاش در زمینۀ حمایت دوامدار از نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان و صلح فراگیر و امنیت در این کشور تشکر کرده است.
انتظار میرود، مارک اسپر وزیر دفاع امریکا و سرمنشی ناتو، عصر امروز در ارگ اعلامیۀ مشترک را در بارۀ ادامه تعهدات جامعه جهانی با افغانستان صادر کنند.
اسپر، استولتنبرگ و رئیس جمهور اشرف غنی در کنفرانس مشترک خبری در این باره صحبت خواهند کرد.
طالبان گفته اند پیش از امضای موافقتنامه صلح، هر نوع حمله را متوقف میکنند
در یک تحول تازه خبرگزاری رویترز از قول سخنگوی طالبان ذبیحالله مجاهد نوشته است که طالبان به تمام جنگجویان خود دستور داده است تا پیش از امضای موافقه صلح با امریکا امروز شنبه( ۱۰ حوت) هر نوع حمله را متوقف بسازند.
هفته کاهش خشونت ساعت ۱۲ شب گذشته پایان یافت و انتظار میرفت که حملات دوباره شروع شود.
اما ذبیحالله مجاهد به خبرگزاری رویترز گفته است امروز به طالبان دستور داده شده که به گفته او بهخاطر خوشی مردم از هر نوع حمله خودداری کنند.
مجاهد گفته است بزرگترین کار ایناست که آنها امیدوار اند امریکاییها به تعهدات خود پابند بمانند. او افزوده است که طیاههای جنگی خارجی بر مناطق تحت کنترول طالبان پرواز میکنند که این عمل یک اندازه تحریکآمیز میشد.