واکنشها نسبت به گفتههای اخیر سید اکبر آغا یکی از مقامهای پیشین گروه طالبان که در همایشی در هرات مخالفتاش را با 'درج نام مادر در تذکرههای الکترونیکی' ابراز داشته و گفته بود که درج نام مادر بیغیرتی و بیناموسی است.
مخالفت صریح سید اکبر آغا، یکی از مقامهای پیشین گروه طالبان در هرات با واکنشهای زیادی مواجه شده است. او درج نام مادر در تذکرههای الکترونیکی را بیغیرتی و بیناموسی عنوان کرده است.
این عضو پیشین گروه طالبان در مصاحبه با رادیو آزادی میگوید که نسب در دین اسلام به پدر بر میگردد و به هیچ عنوان تذکره با درج نام مادر اخذ نخواهد کرد.
او از حکومت افغانستان میخواهد که دلایل خود را برای درج نام مادر برای مردم همگانی سازد، تا آنان از گرفتن تذکره امتناع نکنند.
او میگوید: "گرفتن اسم زن برای مردم ما از لحاظ فرهنگی خیلی ننگ است ازطرف دیگر از لحاظ شرعی حدیث ۤپیامبر گرامی اسلام است که نسب به ۤپدر تعلق دارد وانسان به نسب پدرخود یاد می شود."
این سخنان این مقام پیشین گروه طالبان با انتقاد اعضای کارزار نامم کجاست؟ مواجه شده است. اعضای این کارزار از سه سال به این سو، برای مشخص شدن هویت زنان مبارزه میکنند.
این در حالی است که کابینه افغانستان در جریان ماه جاری درج نام مادر در تذکره را تایید کرد.
سونیا احمدی یکی از اعضای کمپاین نامم کجاست، مخالفت سید اکبر اغا با درج نام مادر درتذکرهها را قرائت تندروانه از دین اسلام میداند.
بانو احمدی میگوید: "برداشت سید اکبر آغاز برداشت طالبانی و افراط گرایانه از دین میباشد، ما در برابر این تفکرات مبارزه میکنیم و تا درج نام مادر به تصویب پارلمان نرسانیم، ما به مبارزه خود ادامه میدهیم."
هم اکنون مذاکرات بین افغانان با حضور نمایندگان حکومت افغانستان و گروه طالبان در دوحه پایتخت قطر جریان دارد.
مرضیه رحمانی یکی از فعالان حقوق زنان در هرات، شک و تردید دارد که گروه طالبان با سهیم شدن در قدرت، در راستای محدودیت در فعالیت زنان اقدام کنند.
بانو رحمانی گفت: "اینها وقتی بنام خانم عکسالعمل نشان میدهند و با کار خانم در مسائل سیاسی، اجتماعی و اقتصادی چی قسم میتواند، کنار بیاند، مگر میشود خانمی بدون نام وارد اداره شود، برای کار کردن. اگر از دیدگاه اینان گرفتن نام خانمها و گرفتن نام مادر بیناموسی گفته میشود، تمام زنانی که در عرصههای مختلف کار میکنند، با اسم خود کار میکنند، از دیدگاه آنان این مسائل هم خلاف اصول اسلامی هست که از منظر طالبان است."
دادخواهی برای درج نام مادر در تذکرهها در جامعه افغانی مخالفان و موافقانی دارد. مخالفان معتقدند که درجامعه سنتی و به شدت محافطهکار افغانستان در شرایط کنونی ذکر نام زنان تابو است.
حسیبالله و سمیه ولیزاده دو تن از باشندگان هرات در این مورد میگویند: "حالا که درج نام مادر در تذکرهها به این مرحله رسیده، باید بستر پذیرش این موضوع ابتدا در جامعه ایجاد شود، فکر میکنم، خیلی از خانوادهها این موضوع برای آنها قابل پذیرش نباشد."
"ما از مراجع قانونی میخواهیم که همچنان این طرح از طرف پارلمان هم تصویب شود، نام مادر در کنار نام پدر در تذکرههای الکترونیکی اضافه شود."
در جامعه سنتی و به شدت محافظه کار افغانستان بردن نام زن در خیلی از مناطق این کشور ننگ دانسته میشود. فعالان حقوق زن در افغانستان میگویند که درج نام مادر در تذکرهها کار آسانی به نظر نمیرسد، چرا که برخی از چهرهها در ولسی جرگه .نیز دیدگاههای زن ستیزانه دارند