فیسبوک و تویتر روز سهشنبه صفحات خبری متعددی را مسدود کردند.
فیسبوک گفت که این صفحات به تازگی ایجاد شده بود و در مورد انتخابات ایالات متحده معلوماتی را نشر میکردند که مغایر پالیسیهای این شرکت بود.
تویتر گفت که برخی از حسابهای مسدود شده، معلومات مشابه را نشر میکردند در حالی که خود را مستقل میخواندند. یکی از حسابهای تویتر مسدود شده ۷۸ هزار پیرو (فالور) داشت که تنها ۱۰ هزار نفر هفتهٔ گذشته به پیروان آن پیوسته بودند.
انتخابات نادر در تاریخ امریکا؛ '۱۶۰ میلیون تن رأی خواهند داد'
انتخابات ریاست جمهوری امریکا در بسیاری از ایالتهای این کشور به ساعت هفت صبح روز سهشنبه (سوم نومبر) آغاز شد. آنهایی که تا کنون رأی نداده اند به مراکز رأی دهی میروند و برای نامزد مورد نظرشان رأی میدهند. دونالد ترمپ جمهوریخواه در یک رقابت تنگاتنگ با جو بایدن رقیب دموکراتش قرار دارد.
این یکی از نادرترین انتخابات امریکاست که در سایه همهگیری ویروس کرونا برگزار شده است. قبل از امروز سهشنبه (سوم نومبر) که روز برگزاری انتخابات ریاست جمهوری امریکا است، بیش از صد میلیون امریکایی از طریق پست و یا رفتن به مراکز رأیدهی، رأی داده اند و این پروسه به خاطر جلوگیری از گسترش ویروس کرونا در بیشتر ایالتها توسعه یافت.
با در نظرداشت این که شمار زیاد واجدین شرایط قبل از برگزاری انتخابات رأی داده اند، شاید میزان مشارکت در این انتخابات نسبت به انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۱۶ به بیش از ۵۵ درصد برسد.
مایکل مک دونالد استاد پوهنتون فلوریدا که پروژه انتخابات این کشور را به پیش میبرد به رادیو آزادی گفت که شاید ۱۶۰ میلیون تن که ۶۷ درصد واجدین رایدهی را تشکیل میدهند در این انتخابات شرکت کنند. به گفته وی این از سال ۱۹۵۰به اینسو بلندترین رقم مشارکت مردم در انتخابات ریاست جمهوری امریکا خواهد بود.
شمار افراد واجد شرایط رأیدهی در ایالات متحده امریکا ۲۴۴ میلیون تن گفته شده است.
مک دونالد به مانند سایر ناظران به این نظر است که پیشبینی در مورد برندۀ این انتخابات قبل از وقت خواهد بود.
یک نامزد انتخابات ریاست جمهوری امریکا برای برنده شدن به حداقل ۲۷۰ رأی الکترال کالج نیاز دارد. اما به دلیلی که بیشتر آرا از طریق پست فرستاده شده، به شمارش نیاز دارند.
طبق گزارش مرکز خبر رادیو آزادی، ویب سایت "ریل کلییرپولتیکس" که از شمارش آراء نظارت میکند، تخمین کرده که بایدن و معاون وی کامیلا هریس در ایالتهای که طبق نظر سنجی پیشتاز بوده اند، به گرفتن ۲۱۶ رای الکترال کالج نزدیک شده اند.
همچنان طبق تخمین این ویب سایت در ایالتهای که ترمپ و مایک پنس معاونش پیشتاز بوده اند، نزدیک به ۱۲۵ رأی الکترال کالج را کسب کرده اند.
تأثیر انتخابات ریاست جمهوری امریکا بر گفتوگوهای صلح افغانستان
انتخابات ایالات متحده در سوم نومبر برگزار میشود. دونالد ترمپ رئیس جمهور ایالات متحده و رقیبش جوبایدن در مورد جنگ و صلح افغانستان چه گفته اند و در صورتی پیروزی در این باره چه خواهند کرد؟
در حالی که کمتر از یک ماه به انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده مانده، یک سؤال اساسی این است که این انتخابات بر روند گفتوگوهای بین افغانان در دوحۀ قطر چقدر اثر خواهد گذاشت؟
دونالد ترمپ جمهوریخواه و جوبایدن دموکرات در انتخابات ریاست جمهوری سوم نومبر با هم رقابت میکنند.
عبدالله عبدالله رئیس شورای عالی مصالحۀ ملی افغانستان در بارۀ تأثیر انتخابات ایالات متحده بر روند صلح افغانستان به تازگی در گفتوگوی اختصاصی با رادیو آزادی در دهلی نو گفت: " انتخابات امریکا بر تمام جهان به خصوص بر افغانستان تأثیر دارد. اما موقفهای هر دو طرف «دونالد ترمپ و جوبایدن» در بارۀ سیاست افغانستان با هم نزدیک است اما با آن هم پس از انتخابات وضعیت دیگری خواهد بود. اگر ادارۀ موجود هم باقی بماند و اگر ادارۀ دیگر انتخاب شود وضعیت نو و تازه خواهد بود. شکی نیست که حتماً یک تفاوت مشاهده خواهد شد."
یکی از تفاوتها را نیلوفر سخی استاد پوهنتون و کارشناس مسائل سیاسی در امریکا این گونه توضیح میدهد: "زیادتر در داخل کانگرس ایالات متحده به این باور هستند که خاتمه دادن به جنگ امریکا و بیرون شدن نیروهای امریکایی یک وعدۀ انتخاباتی آقای ترمپ بود و پروسۀ صلح یک برنامه یا یک پروژۀ برای رسیدن به همان وعده است که به هواداران خود کرده و به این خاطر یک دید مثبت در قبال پروسۀ صلح در بعضی از دوایر دولتی در اینجا دیده نمیشود به خصوص از کمپ دموکراتان زیادتر مخالفین این پروسه هستند و یک دید مثبت در قبال پروسۀ و نتایج آن ندارند."
از سوی دیگر عارف سحر استاد و محقق در یکی از پوهنتونهای بریتانیا به این باور است که انتخابات ریاست جمهوری امریکا، تأثیر مستقیم بر تلاشهای صلح در افغانستان دارد.
آقای سحر میگوید: "به دلیل این که مسئله صلح افغانستان از بُعد سیاست خارجی ایالات متحدۀ امریکا در حقیقت امر تقلیل پیدا میکند، متزلزل میشود و به امر نسبتاً کوچک و زودگذر انتخاباتی تبدیل میشود."
مایکل کوگلمن معاون بخش جنوب آسیا در مرکز پژوهشی ویلسن در واشنگتن است. از دید او ترمپ و بایدن در بحث افغانستان دیدگاه یکسان دارند.
کوگلمن گفت: "هر دو از روند صلح و خروج نیروهای امریکایی حمایت میکنند."
هاشم وحدتیار تحلیلگر مسائل سیاسی در امریکا هم با کوگلمن موافق است. او به این باور است که جوبایدن هنوز موقف روشنی در قبال افغانستان اتخاذ نکرده، اما از دید او موقفهای ترمپ و بایدن در مورد افغانستان از هم تفاوت ندارد.
وی میگوید: "چون حزب دموکرات و جمهوریخواه هر دو به این باور اند، که یک تعداد از عساکر شان باید در افغانستان بمانند برای مبارزه با تروریزم و نگهداشتن پایگاه برای رقابت منطقهای مثلاً با چین روسیه و ایران."
رئیس جمهور ترمپ در تویتی در ۷ ماه اکتوبر گفت، میخواهد همه نیروهای امریکایی تا ۲۵ ماه دسمبر از افغانستان بیرون شوند.
اما طبق توافق ماه فبروری میان امریکا و طالبان در قطر، تمامی نیروهای امریکایی در نیمههای ماه می سال ۲۰۲۱ از افغانستان بیرون خواهند شد، آن هم به شرط آن که وعدۀ طالبان در مبارزه با تروریزم به واقعیت تبدیل شود.
سه سال پیش ترمپ چیزی دیگری گفته بود. او هنگام اعلام استراتژی جدید امریکا در مورد افغانستان حضور نیروهای امریکایی در آن کشور را بسته بر شرایط خوانده بود.
اما رفته رفته ترمپ بر خروج نیروهای امریکایی از افغانستان تأکید کرد و گفت که حضور نظامی امریکا در افغانستان سالانه ۵۰ میلیارد دالر هزینه بر میدارد.
تمیم عاصی رئیس انستیتوت مطالعات جنگ و صلح افغانستان است. عاصی میگوید که دموکراتها و به خصوص بایدن بر سر برنامۀ خروج و موافقتنامۀ امریکا و طالبان ملاحظاتی دارند و میخواهند که خروج نیروهای امریکایی از افغانستان مسئولانه باشد.
او در مورد دیدگاه رئیس جمهور ترمپ اما به این باور است: "برای آقای ترمپ و جمهوریخواهان پایان دادن به جنگ افغانستان یک اولویت است و عجله دارند. برای آنها مهم نیست که پس از خروج در افغانستان چی اتفاق میافتد. اما در کلیات و سر اصول خروج از افغانستان هر دو (جمهوریخواهان و دموکراتان) اجماع دارند."
روند مذاکرات بین افغانان پس از چند ماه تأخیر، در ۱۲ ماه سپتمبر در دوحه پایتخت قطر رسماً افتتاح شد.
گروههای تماس دو طرف در بارۀ طرزالعمل کاری هنوز به توافق نرسیدهاند. در داخل افغانستان، اما از شدت جنگ بین نیروهای افغان و طالبان چندان کاسته نشده.
حکومت افغانستان و حامیان بینالمللیاش بارها خواستار کاهش خشونت شدهاند. اما طالبان تا اکنون از برقراری آتشبس سرتاسری خودداری کردهاند.
حال بسیاریها منتظرند که پس از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری امریکا در سوم ماه نومبر در افغانستان آتشبس برقرار خواهد شد یا این که جنگ همچنان ادامه خواهد یافت.