لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۲ حمل ۱۴۰۴ کابل ۰۴:۵۳

محصلین پوهنتون‌های کندهار، هلمند و ننگرهار: نمره ‌دهی ناعادلانه و تبعیض‌آمیز است


پوهنزی کمپیوتر ساینس پوهنتون ننگرهار - عکس از آرشیف
پوهنزی کمپیوتر ساینس پوهنتون ننگرهار - عکس از آرشیف

مشکل به وجود آمده میان استادان و محصلین پوهنتون‌های دولتی کندهار، هلمند و ننگرهار بر سر نمره‌دهی در امتحانات، چالشی‌که استادان و مسئولین پوهنتون‌ها می‌گویند محصلین مقصر این وضعیت هستند.

شماری از محصلین به شمول شقه‌ها (لیست نمرات) یک تعداد اسناد را در این مورد با رادیو آزادی شریک کرده‌اند.

هرچند منابع مستقل این اسناد را تأیید نکرده اند، اما در آن‌ها دیده می‌شود که محصلین صنوف و پوهنزی‌های مختلف این پوهنتوان‌ها نمرات کم گرفته اند.

محصلین ادعا می‌کنند که استادان نمی‌خواهند آنان اسکالرشیپ‌ها را بدست آورند یا به کدر فارغ شوند و به همین خاطر برای‌شان چانس دوم داده اند.

در شقه پوهنزی جراحی عمومی پوهنتون ننگرهار که با رادیو آزادی شریک شده دیده می‌شود که از ۹۷ تن فقط دو نفر شان توانسته اند از صد نمره ۶۳ و ۶۸ نمره بگیرند و دیگر به همه صنف ۵۰ تا ۵۵ یا هم کمتر از آن نمره داده شده است.

بسیاری از محصلین خود شان هم دلیل اصلی این کار را نمی‌دانند.

یک محصل پوهنزی طب پوهنتون ننگرهار که نمی‌خواهد نظر به حساسیت موضوع نامش در گزارش گرفته شود در صحبت با رادیو آزادی ادعا می‌کند: "رفتار استادان بسیار تغییر کرده، می‌گویند معاش‌ها کم شده و استادان به همین خاطر چانس می‌دهند، کسی می‌گوید از سوی وزارت امر شده، بعضی می‌گویند استادان نمی‌خواهند محصلین بخاطر اسکالرشیپ به خارج بروند پس به همین خلطر چانس می‌دهند."

همچنان شقه پوهنزی زراعت پوهنتون ننگرهار که با رادیو آزادی شریک ساخته شده در آن دیده می‌شود که از دو صنف فقط دو نفر از ۱۰۰ نمره توانسته اند ۷۹ و ۷۲ نمره بگیرند و برای دیگران ۵۰ یا ۵۵ و یا هم نمره کمتر از آن داده شده است.

یک محصل دیگر پوهنتون ننگرهار به شرط افشا نشدن نام خودش و نام پوهنزی‌اش می‌گوید: "یک صنف تنبل بودن این قابل قبول نیست، یک شخص درس نخواند دو نفر درس نخواند این‌که تمام صنف درس نخوانده باشد این گپ قابل قبول نیست."

رادیو آزادی در مورد این ادعا‌ها با پوهاند خلیل احمد بهسودوال رئیس عمومی پوهنتون ننگرهار، احسان‌الله ناصح معاون او، پوهنیار قاضی صداقت معاون اداری‌اش، داکتر محمد عظیم عظیمی رئیس پوهنزی طب این پوهنتون تماس‌های مکرر داشت، اما با وجود وعده معاون و رئیس پوهنحی طب این پوهنتون تا زمان نشر این گزارش پاسخ ندادند.

محصلین پوهنتون کندهار هم ادعای مشابه دارند.

از مضمون اقتصاد جهانی پوهنزی اقتصاد پوهنتون کندهار برای ۴۰ تن از ۱۰۳ محصل نمره ۵۰ تا ۶۰ داده شده است.

رادیو آزادی شقه این نمرات را هم بدست آورده است.

یک تن از محصلین صنف سوم پوهنزی اقتصاد پوهنتون کندهار که نمی‌خواهد نظر به حساسیت موضوع نامش در گزارش گرفته شود به رادیو آزادی گفته است: "سوالات باید به سه کتگوری جور شوند، سخت، آسان و متوسط این‌ها از اول تا آخر مشکل جور کرده بودند و دیگر این‌که آن استادان سابق اکنون نیستند."

این محصل هم ادعا می‌کند از زمانی‌که معاش استادان کم شده آنان با محصلین رفتار مغرضانه دارند.

رادیو آزادی از عبدالله زیارمل رئیس پوهنزی اقتصاد پوهنتون کندهار در مورد ادعای محصلین پرسید وی در این مورد در صحبت با رادیو آزادی ادعا کرد: "دروازه ریاست پوهنزی همیشه برای حل مشکلات محصلین باز است و عکس های شقه آن صنفی که هویدا شده ما دوباره پارچه‌ها را دیدیم تا قناعت آنان حاصل شود، این مسئله شخصی بود و محصل کار مغرضانه کرده است."

چالش بین استادان و محصلین پوهنتون ولایت هلمند، همسایه کندهار بر سر نمره‌دهی حتی به رسانه‌های اجتماعی رسیده است.

شقه پوهنزی انجنیری پوهنتون هلمند هم که به رادیو آزادی رسیده از ۷۴ تن فقط ۱۵ نفر کامیاب شده اند و دیگران چانس خورده اند.

یک محصل پوهنزی انجنیری پوهنتون هلمند به شرط افشا نشدن نامش به رادیو آزادی مدعی شد: "این‌ها عمداً می‌خواهند که محصلین پوهنتون را رها کنند یا هم باید شکایات محصلین شنیده شود که به چه خاطر همه محصلین چانس داده شده اند و چرا با آنان برخورد دوگانه صورت گرفته است."

اما سورگل عبدالرحمن رئیس پوهنتون هلمند این ادعا را بی‌بنیاد می‌خواند: "این‌که امسال محصلین شکایت دارند، شاخه جدید کمیته امتحانات به محصلین نمره کم داده است، به این معنی است که ظرفیت محصلین پائین است، به همین خاطر محصلین این پوهنزی نتوانسته اند نمره خوب ببرند و استادان در حق آنان قضاوت درست کرده اند."

ما در این مورد از ضیاءالله هاشمی سخنگوی وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان هم پرسیدیم، اما وی تا زمان نشر این گزارش پاسخ نداد.

در حالی محصلین ذکور شماری از پوهنتون‌های دولتی ادعا می‌کنند که با آنان برخورد ناعادلانه و تبعیض‌آمیز شده که اکنون فقط آنان اجازه رفتن به پوهنتون‌ها را دارند و حکومت طالبان از دسمبر ۲۰۲۲ تا امر ثانی دروازه پوهنتون‌ها را به روی زنان و دختران بسته است.

افزون بر واکنش‌های تند داخلی و بین‌المللی به این مسئله یک تعداد استادان پوهنتون‌ها هم در اعتراض به این موضوع استعفا داده‌اند.

هرچند محصلین زن و دختر برای رفتن دوباره به پوهنتون‌ها لحظه شماری می‌کنند، اما طالبان تا هنوز از تصمیم خود در این مورد منصرف نشده‌اند.

XS
SM
MD
LG