برنامه جهانی غذا (دبلیو اف پی) میگوید که به جز از آرد و گندم میانگین قیمت تمامی اقلام غذایی در افغانستان به طور قابل ملاحظهی افزایش یافته است.
این سازمان در گزارشیکه ناوقت روز پنجشنبه نشر کرده گفته که قیمتهای برخی سبزیجات ضروری نیز نوسانات قابل توجهی داشته اند.
"کار مه از دست دادم، با دست خالی نمیتانم مواد اولیه غذایی را بخرم، در زمستان هر چیز قیمت میشود."
این بخشی از صحبت های زرین باشنده ولایت بامیان افغانستان است.
او در صحبت با رادیو آزادی میگوید که نرخ مواد غذایی افزایش یافته و با این وضعیت توان خرید آن را ندارد: "نرخ مواد غذایی در ولایت بامیان بلند است، مردم توان خریداری یک بوجی آرد را به قیمت ۱۴۷۰ افغانی، یک بوجی برنج ۲،۷۰۰ افغانی و یک بوشکه روغن ۱۰ لیتره ۹۵۰ و ۱۶ لیتره به ۱،۵۰۰ را ندارد. نرخ بالاست، وضعیت اقتصادی ما ضعیف است."
شماری از دکانداران در برخی ولایات افغانستان نیز افزایش قیمتهای مواد غدایی را تأیید میکنند و خواستار کنترول آن اند.
احمد، دکانداری از ولایت ننگرهار در این مورد به رادیو آزادی میگوید: "در نزدیکیها نرخ مواد خوراکه بلند رفته و نرخ دالر پایان آمده، ما از شاروالی میخواهیم که نرخنامه داده شود و نرخها کنترول شود."
این نگرانیها درحالیست که به تازهگی برنامه جهانی غذا (دبلیو اف پی) میگوید که در این هفته به جز از آرد و گندم میانگین قیمت تمامی اقلام غذایی در افغانستان به طور چشمگیری افزایش یافته است.
این سازمان در گزارشیکه ناوقت روز پنجشنبه «۰۷ نومبر» نشر کرده گفته که قیمتهای برخی سبزیجات ضروری نیز نوسانات قابل توجهی داشته اند.
«دبلیو اف پی» میافزاید که قیمتهای اقلام اصلی سبزیجات مانند بادنجان رومی، کچالو و پیاز نیز در دورههای قبل و بعد از برداشت نوسانات قابل توجهی را نشان میدهند.
بهگفته این سازمان، این قیمتها در فصل زمستان به دلیل کمبود امکانات ذخیرهسازی مناسب در افغانستان، به طور قابل ملاحظهای افزایش خواهند یافت.
اما چرا به یک بارهگی قیمتهای مواد غذایی در افغانستان افزایش یافته است؟
خانجان الکوزی رئیس اتاق تجارت و سرمایهگذاری افغانستان در گفتوگو با رادیو آزادی، مسدود شدن راههای مواصلاتی چون شاهراه سالنگ و همچنان بلند رفتن نرخ جهانی مواد غذایی را از دلایل افزایش قیمتها میداند: "پاکستان راهها را بند کرده و تعرفه را بلند برده و شرکتهای بزرگ که مال میفروشند، تحت کنترول ماست، ولی وقتی دست به دست فروخته میشود، پرچونفروشان قیمتتر میفروشند."
این درحالیست که پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان بر افغانستان، مشکلات اقتصادی، بیکاری و فقر در این کشور افزایش یافته که میلیونها نفر به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند.
این وضعیت خانوادههای افغان را با فقر و گرسنگی روبهرو کرده و شماری از آنها به اقداماتی از جمله کار کودکان، ازدواج زودهنگام دخترانشان و حتی فروش کودکان خود رو آوردهاند.