یونیسف در گزارش تازهٔ خود که روز پنجشنبه، ۶ جدی نشر کرده، گفته است که خطر عدم مصونیت غذایی در حال افزایش است، زیرا به گفتۀ این سازمان، پیشبینی میشود که شرایط لانینا از دسمبر ۲۰۲۴ الی فبروری ۲۰۲۵ ادامه خواهد یافت.
بر اساس معلومات ویبسایت سازمان بینالمللی هوا شناسی (دبلیو ام او) لا نینا یک پدیدهٔ طبیعی اقلیمی است که در هر سه الی پنج سال یک بار اتفاق میافتد که به علت آن آب در قسمت مرکزی و شرقی استوایی اقیانوس آرام سردتر از حالت طبیعی میشود.
یونیسف گفته است، به علت این پدیدهٔ اقلیمی انتظار میرود که در زمستان سال روان میزان مجموعی بارندگی کمتر از حد میانگین باشد و این روند تا پایان فصل بهار سال ۲۰۲۵ ادامه پيدا کند.
یونیسف برخی دیگر از عواملی را که احتمال عدم مصونیت غذایی را افزایش میدهد نیز شناسایی کرده که از جمله کمبود امکانات نگهداری، شرایط بد اقتصادی، عدم دسترسی به خدمات اولیه، رویدادهای طبیعی، وقوع زلزله در نتیجهٔ تغییرات اقلیم و تحرکات سیاسی در منطقه است که به گفتهٔ این سازمان در پیشرفت افغانها تأثیر منفی برجا میگذارد.
نانیکه از چاشت به شب میماند من خودم نمیخورم که به کودکانم بماند و آنها سیر شوند.
در همین حال برخی از خانوادههای نیازمند میگویند که برای پیدا کردن غذا به کودکانشان حیران اند.
ذکیه، باشندهٔ کابل که مادر شش فرزند و یگانه سرپرست خانوادهاش است، میگوید: "نانیکه از چاشت به شب میماند من خودم نمیخورم که به کودکانم بماند و آنها سیر شوند، آنهم سیر نمیشوند، چای میآورند به خود، اما بوره نمیباشد که در چای بیاندازند، یکیشان نان میخورد دیگرشان نی، وضعیت ما بسیار خراب است."
در خانه چیزی ندارم که با آن نان یا چیزی دیگر بگیرم.
یک باشندهٔ ولایت کندهار که نمیخواهد به علت مشکلات خانوادگی نامش در گزارش گرفته شود، میگوید: "زن بیوه هستم، هشت فرزند دارم، لباس مردم را میشویم، در خانهها کار میکنم، تشنابها را میشویم، در خانه چیزی ندارم که با آن نان یا چیزی دیگر بگیرم، از خانههای مردم نان خشک میآورم آن را تر میکنم و به فرزندان خود میدهم."
این خانوادههای نیازمند درحالی از مشکلات اقتصادیشان شکایت میکنند که بر اساس تخمیمن صندوق حمایت از کودکان ملل متحد (یونیسف) ۱۴.۸ میلیون نفر که ۳۲ درصد نفوس افغانستان را تشکیل میدهند، در ماههای زمستان عدم مصونیت شدید غذایی را تجربه خواهند کرد.
این ادارۀ ملل متحد افزوده که این افراد از ماه نوامبر ۲۰۲۴ تا ماه مارچ ۲۰۲۵ به کمکهای بشردوستانه در بخش مواد غذایی نیاز دارند.
پیش از این برنامهٔ جهانی غذا (دبلیو اف پی) نیز به تاریخ ۲۴ دسمبر در صفحهٔ ایکس خود (تویتر سابق) در یک اعلامیه نوشته بود که مردم در افغانستان با زمستان بیرحمی مواجه اند و در زمستان پیشرو آنها میتوانند که تنها به شش میلیون نفر در افغانستان کمک کنند.