به گفتهٔ آنان این افراد پس از پایان اعتبار ویزههایشان به دفتر "دیسی" در اسلامآباد مراجعه کرده بودند تا کارتهای ثبتنام "اناوسی" را دریافت کنند.
یک مهاجر افغان مقیم اسلامآباد که به دلیل حساسیت موضوع نخواست نامش در گزارش ذکر شود، به رادیو آزادی گفت که شوهرش بازداشت شده است:
من هیچ چارهای ندارم، بیخبر و بیپناه با سه فرزندم اینجا نشستهام، نمیدانم چه کنم.
«شوهرم دیروز برای دریافت کارت بیرون رفته بود تا بتواند در اسلامآباد زندگی کند. ویزاهای ما در حال پروسس است، اما آنها در اواخر دسمبر تمدید ویزه را متوقف کردهاند. شوهرم به همین دلیل دیروز صبح ساعت ۷ بیرون رفت و شب به من زنگ زد که ما همه در یک اتاق زندانی هستیم. من هیچ چارهای ندارم، بیخبر و بیپناه با سه فرزندم اینجا نشستهام، نمیدانم چه کنم، نه میتوانم به وطن بروم و نه اینجا آرام هستم.»
میوند علمی، رئیس شورای مهاجران افغان در اسلامآباد، دربارهٔ افراد بازداشتشده به رادیو آزادی گفت:
«آنها حدود ۸۰ نفر هستند، اکثریت آنها از سال ۲۰۲۱ به پاکستان آمدهاند و تعداد کمی از آنها پناهندگان قدیمی هستند. آنها برای دریافت کارتهای «اناوسی» به دفتر «دیسی» مراجعه کرده بودند و ویزههایشان ختم شده بود. ما تا ساعت سه شب با وکلا در تماس بودیم و اکنون یک تیم دیگر هم در حال تلاش است تا این افراد ثبتشده را امروز آزاد کنند.»
پناهندگان افغان در اسلامآباد در حالی این نگرانیها را مطرح میکنند که محسن نقوی، وزیر داخلهٔ پاکستان، در پنجم دسمبر در یک کنفرانس خبری در اسلامآباد هشدار داده بود که افغانها بدون مدرک باید این شهر را ترک کنند.
این در حالی است که دولت پاکستان بهتازگی عصمتالله شاه را بهعنوان کمیشنر عالی برای پناهندگان افغان در اسلامآباد منصوب کرده است. به نظر میرسد بازداشت این افغانها مثالی از آغاز دوبارهٔ روند بازداشت و اخراج اجباری پناهندگان افغان در پاکستان باشد.
بهتازگی برخی منابع دولتی پاکستان گفتهاند که بهزودی روند اخراج افغانهایی که با کارتهای پناهندگی (ACC) در این کشور هستند، آغاز خواهد شد.
منابع حکومت پاکستان بهتازگی به بخش مشال رادیو آزادی گفتهاند که برخی از این مهاجران افغان به قصد اخراج به افغانستان بازداشت کردهاند.
کارتهای ACC کارتهای شناسایی مهاجران افغان هستند که بر اساس توافق حکومتهای وقت افغانستان و پاکستان در سال ۲۰۱۷، نزدیک به ۸۴۰ هزار مهاجر افغان این کارتها را به دست آوردهاند.
پناهندگان افغان دارای کارت (ACC) نیز به همین دلیل نگران هستند و میگویند که سرمایهگذاریها و زندگی آنها در این کشور تحت تأثیر قرار خواهد گرفت.
من کارت ACC دارم و از دولت پاکستان میخواهم که افغانها را بهصورت اجباری اخراج نکند.
فرید انصاری، یک پناهندهٔ افغان مقیم پشاور، به رادیو آزادی گفت:
«نگرانی ما این است که اگر افغانها مجبور به بازگشت شوند، آموزش کودکان ما نیمهکاره خواهد ماند و تمام داراییهایی که در اینجا داریم و سرمایهگذاریهایی که انجام دادهایم، بهطور کامل قابل بازیابی نخواهد بود. این آسیبها به افغانها خواهد رسید. من کارت ACC دارم و از دولت پاکستان میخواهم که افغانها را بهصورت اجباری اخراج نکند.»
حکومت پاکستان در اواخر سال ۲۰۲۳ روند بازگشت مهاجران افغان به افغانستان را تسریع کرد.
پیشتر، معاون رئیسالوزرای طالبان اعلام کرده بود که در یک سال گذشته حدود ۸۰۰ هزار افغان از پاکستان به افغانستان بازگشتهاند.
پاکستان همچنین اعلام کرده که بیش از ۱.۷ میلیون پناهندهٔ افغان بدون اسناد در این کشور زندگی میکنند و آنها را اخراج خواهد کرد.