آقای ترمپ به محض روی کار آمدن، علاوه بر تعلیق کمکهای انکشافی خارجی گفته که امریکا از سازمان صحی جهان خارج میشود، از نهادی که سهم بزرگی در ارائه خدمات صحی برای مردم در افغانستان دارد.
یک مقام ارشد این سازمان میگوید که میلیونها تن در افغانستان به خدمات ابتدایی صحی دسترسی ندارند.
یان ایگلند، رئیس شورای مهاجرین ناروی میگوید که توقف کمکهای دونالد ترمپ، رییس جمهور امریکا، خبر وحشتناک برای زنان و دختران بیجا شده و گرسنه در افغانستان است.
آقای ایگلند روز سه شنبه(21 جنوری) در شبکۀ اکس(توییتر سابق) افزوده که اگر وزیر خارجه امریکا در این مورد استثنا قایل نشود، آنها مجبور خواهند شد تا کمک های نجات بخش زندگی را بیشتر کاهش دهند و کارمندان زن و دختر را در افغانستان از وظایف شان برکنار سازند.
دونالد ترمپ یک روز پس از سوگند به حیث رئیس جمهور جدید امریکا روز سه شنبه(۲۱ جنوری) چندین فرمان اجرایی را توشیح کرد، که یکی از آنها تعلیق همۀ کمک های انکشافی خارجی برای ۹۰ روز است تا ارزیابی شود که آیا این کمک ها موثر است و با اهداف سیاست خارجی ادارۀ او مطابقت دارد یا خیر؟
یان ایگلند، رئیس شورای مهاحرین ناروی که به تازگی به افغانستان سفر کرده، میگوید که برای کاهش نیازهای بشردوستانه در افغانستان، کمکهای بینالمللی ضروری، اما در حال کاهش است.
بر اساس خبرگزاری اسوشیتدپرس، ایگلند گفته که مردم افغانستان با یکی از شدیدترین بحرانهای بشری در جهان روبهرو هستند و جهان به آنها پشت کرده است.
قریب الرحمن شهاب آگاه سیاسی افغان می گوید که امریکا بزرگترین تمویل کننده سازمان های امداد رسان بین المللی است و تردیدی نیست که این حرکت سبب مختل شدن فعالیت های بشردوستانه در افغانستان خواهد شد:
"توقف و یا تاخیر هر نوع کمک ها از جانب امریکا تاثیر مستقیم بر جامعه و مردم افغانستان خواهد داشت، زیرا از یکطرف بخشی از مارکیت کار افغانستان متکی به کمک های است که از جانب ایالات متحدۀ امریکا تمویل می شود و تعدادی زیادی از موسسات و نهاد ها پروژه های دارند که یک بخشی از مردم افغانستان با آنها مصروف کار اند و با متوقف شدن این کمک ها طبعاً کار خودرا از دست خواهند داد و این یک تاثیر منفی است، در دراز مدت نیز تاثیر منفی بر رشد اقتصادی افغانستان خواهد داشت، چون هنوز هم اقتصاد افغانستان بصورت قسمی متکی به کمک های بین المللی می باشد، طبعاً این تاثیرات منفی در دراز مدت هم وجود خواهد داشت."
ایالات متحده امریکا برای تمویل برنامهها با نهاد های مختلف بینالمللی از جمله سازمان ملل متحد در افغانستان کمک میکند و بسیاری از این برنامهها قبلاً توسط کانگرس امریکا تمویل یا تعهد شده است.
دونالد ترمپ رئیس جمهور جدید امریکا، طی یک فرمان اجرایی دیگر امریکا، را از سازمان صحی جهان خارج کرد. از نهادی که سهم بزرگی در ارائه خدمات صحی برای مردم در افغانستان دارد.
یک مقام ارشد سازمان صحی جهان میگوید که میلیونها تن در افغانستان به خدمات ابتدایی صحی دسترسی ندارند.
مایک رایان، مسئول برنامۀ امور عاجل سازمان صحی جهان که به افغانستان سفر کرده و دیروز از شماری شفاخانهها و مراکز صحی در این کشور از جمله کابل دیدن کرده، روز سه شنبه(۲۱ جنوری) در شبکۀ اکس(توییتر سابق) گفته که حدود ۱۱ میلیون تن در افغانستان به حمایت مداوم صحی نیاز دارند.
به گفته مایک رایان، حدود نه و نیم میلیون افغان به خدمات اساسی صحی و بیش از دو میلیون تن دیگر به خدمات ابتدایی صحی دسترسی ندارند، زنان و کودکان با خطرات زیاد روبرو اند و حدود هشت میلیون تن در معرض خطر سوء تغذی شدید قرار دارند.
این مقام ارشد سازمان صحی جهان همچنین گفت که سیستم صحی در افغانستان کار میکند، اما نیاز به حمایت بیشتر دارد.
یان ایگلند، رئیس شورای پناهندگان ناروی هشدار داده که کاهش کمکها ارائۀ خدمات به زنان و دختران افغان را به طور جدی تهدید خواهد کرد و به دلیل کاهش کمکهای مالی به نهادهای غیردولتی و کاهش کمکهای بشردوستانه، زنان و دختران در افغانستان به شدت متضرر شدهاند.
آقای ایگلند از ولایت هرات در صحبت تیلفونی به خبرگزاری اسوشیتدپرس گفته که زنان و دختران افغان گپ های رهبران جهان را فراموش نکرده اند که به آنها می گفتند"نخستین اولویت" آنها آموزش و حقوق بشر است. اما به گفتۀ ایگلند، حالا آنها نمیتوانند، برنامه های معیشت را برای زنان بیوه و مادرانی سرپرست خانواده ها، تمویل کنند.