یوناما روز جمعه، ۵ دلو به مناسبت " ۲۴ جنوری، روز جهانی آموزش"، از محرومیت میلیونها دختر افغان از حق اساسی آموزش، نگرانی کرده است.
این سازمان در اعلامیهای که در صفحۀ ایکس خود (تویتر سابق) منتشر کرده، تأکید کرده است که ۱ هزار ۲۲۵ روز یا نزدیک به چهار سال از ممنوعیت آموزش دختران بالاتر از صنف ششم توسط طالبان میگذرد.
روزا اوتنبایوا، نمایندهٔ ویژهٔ سرمنشی ملل متحد در افغانستان و رئیس یوناما، در این اعلامیه این وضعیت را "فاجعه و تراژدی" خوانده است.
در همین حال شماری از دختران محروم از آموزش میگویند که نسبت به آیندهٔ خود به شدت ناامید شدهاند.
تمام امیدها و آرزوهاییکه برای آینده داشتیم از بین رفت. حالا خیلی ناامید و ناراحتم.
نرگس، دانشآموز صنف دهم در کابل به رادیو آزادی گفت:
"من در صنف دهم بودم که طالبان آمدند. آنها دروازههای مکاتب را به روی ما بستند و ما از آموزش محروم شدیم. تمام امیدها و آرزوهاییکه برای آینده داشتیم از بین رفت. حالا خیلی ناامید و ناراحتم."
کوثر، یکی دیگر از دختران محروم از آموزش در کابل، در صحبت با رادیو آزادی از طالبان خواست که اجازه دهند دختران دوباره به مکاتب و پوهنتونها برگردند.
او گفت: "از همه مسئولان میخواهم که دروازههای مکاتب و پوهنتونها را دوباره به روی ما باز کنند تا ما بتوانیم در کنار آموزش دینی، تحصیلات عصری خود را نیز ادامه دهیم و در پیشرفت کشور نقش داشته باشیم."
طالبان باید بدون تأخیر، محدودیتها بر آموزش دختران را لغو کنند.
روزا اوتنبایوا در پیام خود به مناسبت روز جهانی آموزش تأکید کرده است: "هیچ کشوری با حذف و عقبزدن نیمی از جمعیت خود پیشرفت نکرده و طالبان باید بدون تأخیر، محدودیتها بر آموزش دختران را لغو کنند."
یوناما همچنین یادآوری کرده که افغانستان تنها کشوری در جهان است که به گونۀ رسمی زنان و دختران را از آموزش محروم کرده است.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان به درخواست جدید یوناما و پرسشهای رادیو آزادی در این باره پاسخ نداد، اما طالبان پیش از این همواره تأکید کردهاند که موضوع آموزش دختران یک "مسئلۀ داخلی" است و خارجیها نباید در آن مداخله کنند.
طالبان پس از بازگشت به قدرت در آگست ۲۰۲۱، دختران بالاتر از صنف ششم را از رفتن به مکتب منع کردند و پس از آن دروازههای پوهنتونها را به روی دختران و زنان بستند و در اواخر سال ۲۰۲۴، آنان را از تحصیل در انستیتیوتهای طبی منع کردند.