این در حالی است که نرخ دالر عصر دیروز ۷۹ افغانی گزارش شده است.
تعدادی از ساکنان مناطق مختلف افغانستان نگران هستند و میگویند که افزایش قیمت دالر بر قیمت مواد اولیه در بازارها نیز تأثیر گذاشته است.
پس از اعلام تصمیم دونالد ترمپ رئیس جمهور جدید امریکا مبنی بر توقف موقت کمکهای خارجی آن کشور، نرخ دالر در برابر افغانی به طور چشمگیری افزایش یافته است.
براساس معلومات سرای شهزاده کابل به روز شنبه، ، قیمت یک دالر ۷۹ افغانی بود، اما این نرخ پس از ظهر یکشنبه به ۸۲ و حتی ۸۳ افغانی رسیده است در حالی که یک هفته پیش، قیمت دالر ۷۳ افغانی بود.
اگرچه بانک مرکزی افغانستان تحت کنترل طالبان در بیانیهء اعلام کرده که برای ثبات قیمتها و حفظ ارزش افغانی اقدامات لازم را انجام میدهد، اما برخی افغانها میگویند که افزایش قیمت دالر تأثیر منفی بر قیمت کالاهای اساسی داشته است.
اجمل زاخیل، یکی از ساکنان ننگرهار به رادیو آزادی گفت:
از زمانی که ترمپ اعلام کرد که کمکها قطع خواهد شد، این موضوع تأثیر منفی بر ارزش افغانی در افغانستان گذاشته و باعث افزایش بیسابقه قیمتها در بازارها شده است.
فروشندگان کالاهای اساسی در کابل نیز این موضوع را تأیید میکنند. به گفته آنها، قیمت یک بوری آرد قزاقی به روز شنبه ۱۳۸۰ افغانی بود، اما به روز یکشنبه ۷ دلو به ۱۵۰۰ افغانی رسیده است. همچنین، قیمت یک سیر بوره از ۳۲۰ افغانی در ۲۴ ساعت به ۳۸۰ افغانی افزایش یافته است.
این فروشندگان میگویند که قیمت روغن و برنج نیز افزایش یافته است. روز شنبه، قیمت یک قوطی روغن ۱۶ لیتره ۱۷۸۰ افغانی بود که به روز یکشنبه به ۱۹۵۰ افغانی رسیده است.
همچنین، نرخ یک بوری سه ونیم سیره برنج که روز شنبه شش دلو ۲۱۵۰ افغانی بود، یکشنبه هفت دلو ۲۴۰۰ افغانی افزایش یافته است.
غوثالدین، یکی از ساکنان کابل از حکومت طالبان خواسته است که برای کنترل قیمتها اقدام کند:
اگرچه قیمت دالر به شرایط اقتصادی جهانی وابسته است، اما حکومت باید حداقل به بازار داخلی توجه کند و اقداماتی برای کنترل قیمتها انجام دهد تا قیمت کالاهای اساسی تنظیم شود و نظارت بر تجار صورت گیرد. اگر قیمتها به این شکل افزایش یابد، آسیب زیادی به مردم عادی خواهد زد و فقر را بیشتر خواهد کرد.
حکمت الله میوندی، معاون سخنگوی شاروالی کابل تحت کنترل طالبان، به سؤالات رادیو آزادی در مورد کنترل قیمت اقلام اساسی مواد غذایی در بازارهای افغانستان پاسخی نداد.
این در حالی است که بانک مرکزی افغانستان تحت کنترل طالبان اعلام کرده که روز دوشنبه ۲۵ میلیون دالر را لیلام خواهد کرد. این بانک هفته گذشته نیز برای حفظ ثبات افغانی ۲۰ میلیون دالر لیلام کرده بود. اما برخی از کارشناسان اقتصادی معتقدند که لیلام دالر یک راهحل موقتی است و برای ثبات بلندمدت مفید نیست.
بشیر دودیال، استاد پیشین پوهنځی اقتصاد پوهنتون ننگرهار به رادیو آزادی گفت:
" برای ایجاد ثبات دائمی باید تدابیری اتخاذ شود که بر اساس یک برنامه اقتصادی منظم و سنجیده باشد. لیلام موقتی دالر یا فشار بر صرافیها یا توصیه به مردم برای عدم خرید دالر همه اینها اثرات کاذب و موقتی دارد و در کل هیچ فایدهای ندارد."
نرخ دالر در برابر افغانی پس از آن افزایش یافت که دونالد ترمپ رئیسجمهور جدید امریکا، با صدور یک فرمان اجرایی، کمکهای خارجی به افغانستان و سایر نقاط جهان را به مدت ۹۰ روز متوقف کرد و سپس وزارت امور خارجه این کشور به تمامی نمایندگیهای خود دستور داد که تا تصمیم جدید هیچ سند یا توافقی را در این مورد امضا نکنند.
کارشناسان اقتصادی نیز بر این باورند که انتقاد ترمپ از ارسال بستههای نقدی دالری به افغانستان و درخواست کنگره آمریکا برای سیاستی که مانع از حمایت مالی طالبان شود نیز بیتأثیر نبوده است.
بر اساس گزارش آژانس توسعه بینالمللی ایالات متحده، از سال ۲۰۲۱ تاکنون، دولت ایالات متحده بیش از 2 میلیارد دالر کمک بشردوستانه را به تنهایی به افغانستان ارائه کرده و به عنوان بزرگترین کمککننده به این کشور شناخته میشود.