یان ایگلند که به اخیراً به افغانستان سفر کرده بود روز پنجشنبه، ۱۱ ماه دلو، در مصاحبه با خبرگزاری فرانس پرس تأکید کرد که تعداد کمی از نمایندهگان کشورهای اروپایی به افغانستان سفر میکنند.
او از این نمایندهگان خواست که باید به کابل و قندهار بروند و برای حقوق زنان و دختران و مقابله با تبعیض جنسیتی مبارزه کنند.
او افزود: "به کنفرانس دیگری در پاریس، کپنهاگ یا اسلو نیازی نیست، زیرا زنان افغان نیاز دارند که در داخل افغانستان با آنها تعامل شود و برای حقوقشان مبارزه صورت گیرد."
ایگلند با اشاره به محدودیتهای اعمال شده بر زنان و دختران گفته است که ممنوعیت کار زنان در نهادهای غیر دولتی و توقف پروژهها ناشی از کمبود بودجه است.
همزمان، برخی دختران و زنان افغان میگویند که برای رفع محدودیتهای موجود، جامعه جهانی باید مستقیماً با زنان افغان و حکومت طالبان گفتوگو کند.
سپوژمی، یکی از باشندهگان کابل به رادیو آزادی گفت: «به نظر ما بهتر است که نمایندهگان و رهبران کشورهای خارجی مستقیماً با دختران افغان در ارتباط باشند، مشکلات آنها را بشنوند و مهمتر از همه، با حکومت افغانستان گفتوگو کنند تا موانع تحصیل و کار دختران برداشته شود.»
جامعهٔ جهانی تلاشهای زیادی کرده، اما هیچ تغییری دیده نمیشود.
بهار، دختری است که از تحصیل محروم شده است. او به رادیو آزادی گفت: «جامعهٔ جهانی تلاشهای زیادی کرده، اما هیچ تغییری دیده نمیشود. به نظر من، اگر این مسئله برای آنها جدی است، باید به افغانستان سفر کنند، از نزدیک گفتوگو کنند و بهجای ابراز نگرانی، یک اقدام عملی انجام دهند.»
رئیس شورای پناهندهگان ناروی همچنان از اخراج اجباری مهاجرین افغان از کشورهای همسایه انتقاد کردهاست.
یان ایگلند، با اشاره به اخراج مهاجرین افغان از ایران و پاکستان گفت که ایران روزانه هزاران مهاجر افغان را در این سرمای شدید زمستان به افغانستان باز میگرداند.
او پیشتر گفته بود که پس از دههها جنگ، سقوط اقتصادی و بحرانهای اقلیمی، افغانستان آمادهگی پذیرش میلیونها مهاجر بازگشت کننده را ندارد.
رئیس شورای پناهندهگان ناروی در حالی خواستار تعامل با طالبان برای حقوق زنان شده که طالبان پس از بازگشت به قدرت در سال ۲۰۲۱، بسیاری از حقوق اساسی زنان و دختران، از جمله حق تحصیل و کار، را نقض کردهاست.
این ممنوعیتها در سطح جهانی محکوم شدهاند، اما طالبان تا کنون هیچگونه نرمشی در این زمینه نشان ندادهاند.
حکومت طالبان ادعا میکند که حقوق زنان را در چهارچوب شریعت اسلامی رعایت کرده، اما این ادعا برای زنان افغان و جامعه جهانی قابل قبول نیست.