به دلیل ادامه تنشها میان هند و پاکستان و مسدود بودن راههای ترانزیتی میان این دو کشور، تاجران افغان متحمل زیانهای سنگین شدهاند.
خانجان الکوزی، عضو هیئت مدیره این اتاق، روز یکشنبه ۱۵ ثور به رادیو آزادی گفت:
«ما دیروز با وزیر خارجه دیدار داشتیم. تاجران، اتاق مشترک تجارت و نیز مسئولان وزارت صنعت و تجارت در این نشست شرکت داشتند. مشکلات مطرح شد و تلاشها جریان دارد تا این مشکل حل گردد.»
در همین حال، نوراحمد نور، رئیس عمومی امور سیاسی وزارت خارجه حکومت طالبان، در نشستی با عنوان «تنش در روابط پاکستان و هند و تأثیر آن بر منطقه» که روز یکشنبه، ۴ ماه می، در کابل با اشاره به مسدود بودن بندر واگه گفته که بسته شدن این بندر، سبب توقف کالاهای تجارتی افغانستان شده و آسیب قابل توجهی به سکتور تجارت کشور وارد کرده است.
با آنکه حکومت پاکستان به تاریخ ۳۰ اپریل با نشر مکتوب رسمی اعلام کرد که بنابر درخواست سفارت حکومت طالبان در اسلامآباد، به موترهای ترانزیتی حامل کالاهای افغانستان اجازه عبور از بندر واگه داده میشود، اما حکومت هند ورود هر نوع کالای ترانزیتی از پاکستان را ممنوع ساخته است.
براساس مکتوب رسمی وزارت صنعت و تجارت هند که نسخهای از آن به اتحادیه صادرکنندگان میوه خشک رسیده و در اختیار رادیو آزادی قرار گرفته، واردات و صادرات هر نوع کالای ترانزیتی از پاکستان تا اطلاع ثانوی ممنوع اعلام شده است.
در این مکتوب که به تاریخ دوم ماه می صادر شده، آمده که این تصمیم بهمنظور حفظ امنیت ملی و تأمین سیاست عمومی هند اتخاذ شده است.
این محدودیتها نگرانیهای زیادی در میان تاجران افغان برانگیخته و آنان را با زیانهای قابل توجهی روبهرو کرده است.
حبیبالرحمان رحمانی، یکی از صادرکنندگان میوه خشک به هند، به رادیو آزادی گفت:
به ارزش میلیونها دالر مال متوقف است و این موضوع زیان زیادی به تاجران افغان وارد خواهد کرد.
«اگر مشخص گردد که از این مسیر به افغانها اجازه عبور داده نمیشود، شاید مجبور شویم کالاهای خود را از پاکستان به افغانستان برگردانیم. افزون بر شرکت ما، موترهای شرکتهای دیگر نیز شاملاند که تعدادشان به ۱۰ یا ۲۰ عراده میرسد و در هر موتر تقریباً ۲۰ تا ۲۵ تُن کالا بارگیری شده است.»
منور، یکی از واردکنندگان کالاهای تجارتی از هند، نیز در گفتگو با رادیو آزادی گفت:
«با مشکلات زیادی مواجه هستیم. راهی برای انتقال کالاها نداریم. اجناس را خریداری کردهایم، پول پرداخت کردهایم، اما حالا بندر کراچی مسدود شده و نمیتوانیم کالا را به دست آوریم. پول و اجناس در شرکت باقی مانده است. تا زمانیکه وضعیت روشن نشود، امکان انتقال اجناس وجود ندارد.»
این تاجران از حکومتهای هند و پاکستان میخواهند تا تجارت را قربانی اختلافات سیاسی نکنند.
این اقدامات در پی حمله خونین در منطقه پهلگام کشمیر، تحت کنترل هند، صورت گرفت، پس از این حمله، حکومت هند اقدامات تنبیهی علیه پاکستان اتخاذ کرد که مهمترین آن تعلیق توافق تاریخی آبهای سند بود که بر اساس آن جریان آب رودخانه سند به پاکستان تضمین شده بود.
حکومت پاکستان در واکنش به اقدامات هند، تصمیم بستن بندر واگه و توقف تمامی پروازهای هند از حریم هوایی پاکستان را اتخاذ کرد.
اتاق تجارت و سرمایهگذاری افغانستان هشدار داده که تشنج میان هند و پاکستان و توقف واردات و صادرات افغانستان، زیانهای جدی به تجارت کشور، بهویژه صادرات میوه خشک، وارد خواهد کرد.
به گفته این اتاق، سالانه تنها به ارزش ۵۰۰ میلیون دالر میوه خشک از مسیر بندر واگه به هند صادر میشود و به ارزش ۸۰۰ میلیون دالر کالاهای ترانزیتی از هند از طریق بندر کراچی وارد افغانستان می شود.
خالد احمد رحمانی، سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان میوه خشک افغانستان به رادیو آزادی گفت که در حال حاضر حدود ۱۵۰ لاری کالا های ترانزیتی در بندر واگه متوقف مانده اند و با توجه به مسدود شدن این بندر،صادرات میوه خشک به هند در آینده کاهش چشمگیر خواهد یافت.