بسیاری از این افراد که در انتظار طی مراحل پروندههای مهاجرتی و اسکان مجدد شان به کشورهای دیگر هستند، میگویند که از حدود ۲۰ روز به اینسو ، حکومت پاکستان روند تمدید ویزه آنان را متوقف کرده است.
حسینه رفیع، یکی از آنان که در اسلامآباد زندگی میکند، روز یکشنبه (۱۳ جولای) در گفتگو با رادیو آزادی گفت که در چند روز گذشته درخواست تمدید ویزه اش پذیرفته نشده و به همین دلیل بهشدت نگران است:
"این وضعیت زمینه را برای اخراج اجباری افغانها فراهم میکند، هماکنون شمار زیادی از افغانها بدون ویزه هستند، آنها با مشکلات جدی مواجهاند، از ترس نمیتوانند از خانه بیرون شوند و میترسند که در صورت بازداشت، به گونهی اجباری به افغانستان بازگردانده شوند."
یکی دیگر از افغان های مقیم اسلام آباد پایتخت پاکستان که پرونده پی ۲ امریکا دارد، به دلیل حساسیت موضوع به شرط فاش نشدن نام و تغییر صدا، به رادیو آزادی گفت:
حدود بیست روز میشود که پاکستان تمدید ویزای افغانها را متوقف کرده است
"حدود بیست روز میشود که پاکستان تمدید ویزای افغانها را متوقف کرده است، این کار مشکلات زیادی را به وجود آورده است، پولیس میآید و افغانها را اذیت میکند، از آنها پول می گیرند و تهدید شان میکند، علاوه بر این همه افغانها با مشکلات شدید روحی و روانی مواجه هستند و فکر میکنند که هر لحظه با تهدید اخراج مواجه هستند."
آنان مدعی اند که اگر بهدلیل عدم تمدید ویزه اقامت شان از پاکستان اخراج شوند، زندگیشان در افغانستان در معرض خطر مرگ قرار خواهد گرفت.
آنان از حکومت پاکستان میخواهند هر چه زودتر روند تمدید ویزه اقامت آنان را آغاز کند تا از نگرانی های شان کاسته شود.
هرچند حکومت پاکستان تاکنون رسماً درباره توقف روند تمدید ویزه اقامت برای افغانها ابراز نظر نکرده است، اما برخی رسانههای پاکستانی از جمله جیو نیوز به تاریخ ۱۲ جولای گزارش داده که اداره تحقیقات فدرال (FIA) این کشور شماری از کارکنان اداری را به اتهام صدور غیرقانونی ویزههای الکترونیکی به افغانها بازداشت کرده است؛ موضوعی که به گفته آنان موجب تأخیر در روند تمدید ویزه شده است.
براساس گزارش، این قضیه پس از آن فاش شد که اداره تحقیقات فدرال پاکستان (FIA) گروهی را شناسایی کرد که با استفاده از اسناد جعلی و در بدل پول، برای افغانها زمینه دریافت ویزه اقامت را فراهم میکرد.
سفارت افغانستان در اسلامآباد که تحت اداره طالبان فعالیت میکند،نیز تاکنون در مورد توقف این روند بهگونه رسمی ابراز نظر نکرده است.
پس از بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان، شمار زیادی از شهروندان افغان از جمله همکاران نیروهای امریکایی و کشورهای غربی، فعالان حقوق بشر، خبرنگاران، فعالان مدنی و اعضای نیروهای امنیتی حکومت پیشین، به دلیل آنچه که تلاش برای نجات جان شان خوانده اند به پاکستان پناه بردهاند، اما آمار دقیق آنان مشخص نیست.
بسیاری از افغانها در پاکستان با ویزه هایی اقامت دارند که نیازمند تمدید ماهانه است،آنان برای دریافت مجدد ویزه خود هر ماه اقدام میکنند.
پیش از این، این ویزه برای شش ماه تمدید میشد، اما اکنون مهاجران افغان در پاکستان ادعا دارند که تمدید ماهانه ویزه برای هر فرد بیش از ۲۵ هزار کلدار هزینه دارد، که بسیاری از آنها توان پرداخت آن را ندارند.
این در حالی است که روند اخراج مهاجران افغان بدون اسناد قانونی و دارندگان کارت های افغان«ای سی سی» از پاکستان همچنان ادامه دارد.
حکومت طالبان اعلام کرده که تنها روزشنبه ، ۹۶ خانواده افغان که تعداد شان به ۴۸۵ نفر میرسد، از پاکستان به افغانستان بازگردانده شدهاند.
حمدالله فطرت، معاون سخنگوی حکومت طالبان، در صفحه ایکس خود نوشته است که این افراد از طریق گذرگاههای تورخم، سپینبولدک و انگوراده وارد افغانستان شدهاند.